Сергей Станишев: Целта на настоящата ни кампания е да достигнем до максимален брой хора, да обясним политиките си

Юни 18, 2009 Новини БСП 0 1175

В интервю за „Wallstreetjournal"премиерът коментира, че кризата в някои държави от ЕС рефлектира у нас, тъй като това са основните ни експортни партньори   За БСП в кризата е важно да осигури социална сигурност на хората, да създава работни места, каза още в интервюто си министър-председателят и лидер на партията Сергей Станишев

В интервю за „Wallstreetjournal"премиерът коментира, че кризата в някои държави от ЕС рефлектира у нас, тъй като това са основните ни експортни партньори

 

За БСП в кризата е важно да осигури социална сигурност на хората, да създава работни места, каза още в интервюто си министър-председателят и лидер на партията Сергей Станишев. Ние не загубихме изборите за ЕП, напротив увеличаваме си подкрепата, уточни той и добави: ако бяхте видели лицата на лидерите на опозиционните партии в нощта на изборите щяхте да разберете, че очакванията им са били за много по-високи резултати.

Целта на настоящата ни кампания е да достигнем до максимален брой хора, да обясним политиките си, коментира Сергей Станишев. Предизвикателството ще дойде след изборите. Иска ми се да се излъчи силно, работещо правителство, което е в състояние да преведе страната през сложната ситуация, каза още той. Това ще е трудна задача. Хората не се вълнуват от това кое партия е на власт, а от провежданата политика.

В отговор на конкретен въпрос министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев каза: Ние сме в постоянен диалог с МВФ и другите ни партньори и изводите са, че политиките ни са правилни. Предприехме някои мерки като замразяване на заплатите в публичния сектор, защото сме отговорни.

Помолен да коментира идеята, представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да сключи споразумение с МВФ той подчерта, че българските граждани трябва да знаят, че МВФ не е кошница с пари, която отпуска средствата без условия. Затова трябва да се питат някои от нашите съседи, които взеха пари за оздравяване на финансовата си система при много тежки условия. Защото те увеличаваха заплатите рязко и водеха либерална политика. Едно от основните условия за Румъния например беше намалението на заплатите в публичния сектор с 5%. Това е валидно и за България, ако се направи това, което Борисов казва - ще има намаление на заплатите и у нас и гражданите трябва да са предупредени за това.