Пречиствателната станция в Сливен ще е готова до месеци

Юни 17, 2009 Новини Избори 0 1907

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството и мажоритарен кандидат на Коалиция за България в Сливен Асен Гагаузов посети на 17 юни пречиствателната станция за питейни води в Сливен

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството и мажоритарен кандидат на Коалиция за България в Сливен Асен Гагаузов посети на 17 юни пречиствателната станция за питейни води в Сливен. Заедно с него на обекта бяха кметът на Сливен Йордан Лечков, директорът на ВиК-Сливен инж. Никола Терзиев, кандидатът за народен представител от Коалиция за България в Сливен Мартин Славов и др.

На срещата с журналисти от национални и местни медии присъстваха и изпълнителният директор на „Главболгарстрой" АД Павел Калистратов, председателят на Надзорния съвет на „Главболгарстрой" АД инж. Симеон Пешов, ръководителят на обекта „Пречиствателна станция за питейни води-Сливен" инж. Николай Банчев.

Работата по пречиствателната станция за питейни води в Сливен започна през октомври 2008 г. Тя трябва да е окончателно завършена до края на август и да заработи до края на годината. При строителството на язовир „Асеновец" е предвидено изграждането на ПСПВ. Строежът на станцията започва през 1987 г. със средства от държавния бюджет, но през 1996 г., поради липса на пари, е преустановен. След активната намеса на министър Асен Гагаузов, работата по стоежа започва през есента на 2008 г. Консорциум от две фирми печели обществената поръчка за строежа на ПСПВ-Сливен: „Главболгарстрой" АД и „Станилов" ЕООД. В станцията са инвестирани около 34 млн. лв., а с допълнителното изграждане на водоеми, подмяна на водопреносни тръби и др., общата стойност на проекта е над 42 млн.лв. Всички дейности в станцията са автоматизирани, затова персоналът е сведен до 20 души.

Пречиствателната станция за питейни води в Сливен ще е най-моредната в България. При строителството й са използвани най-съвременни материали и технологии.

„Изграждането на пречиствателната станция за питейни води в Сливен бе наш ангажимент, поет на предишната кампания, каза мажоритарният кандидат на Коалиция за България Асен Гагаузов. Обектът ще е готов до края на август, а в края на годината ще изпием първата чаша пречистена вода. Сливен ще има най-модерната пречиствателна станция за питейни води в България. Първоначално проектът трябваше да бъде финансиран от заема от Световната банка, който се забави. Затова се наложи да го извадя оттам и да го финансираме със средства на МРРБ. Наложи се водоемът от 10 хиляди куб.м. и водопроводът до Хамамбаир също да бъдат включени към проекта за пречиствателната станция, след като отпаднаха за финансиране по програма ИСПА. В момента се извършва отчуждаването на парцели, за да се изгради трасето от водоема до Хамамбаир. Предстои модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води, както и цялостно подновяване на водопроводната мрежа в града."

Председателят на Надзорния съвет на „Главболгарстрой" АД инж. Симеон Пешов сподели, че са заварили обекта в ужасно състояние. „На площадката имаше само една недовършена панелна сграда. Срокът за изпълнение бе кратък, но за нас това бе предизвикателство и начин да докажем професионализма си.