Корнелия Нинова: Политизирането на строежа на АМ „Струма” показва безотговорността на ГЕРБ

Юни 17, 2009 Новини БСП 0 1578

Няма логика проекта за магистрала „Струма" да бъде включен в управленските проекти на БСП и същевременно да го спираме

Няма логика проекта за магистрала „Струма" да бъде включен в управленските проекти на БСП и същевременно да го спираме. Това заяви говорителката на НС на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на Национална агенция „Пътна инфраструктура"по повод твърденията на ПП ГЕРБ, че финансирането на АМ „Струма" ще бъде спряно или че строителството й ще бъде замразено за сметка на АМ „Тракия".

Представителите на НАПИ, в лицето на нейния изпълнителен директор Янко Янков и председателя на Надзорния съвет Иван Атанасов, заявиха категорично след срещата с Корнелия Нинова, че работата по проекта за строителството на АМ „Струма" продължава. Най-напреднала е подготовката на Участък 1 (Долна Диканя- Дупница) и Участък 4 (Кресна- Кулата). От агенцията планират в следващите месеци да се възложи проектирането на Участък 2 на АМ „Струма" (Дупница- Благоевград). Целта е в края на 2010 г. да има проектна готовност и за този лот, а изграждането му да започне през 2011 г.

Корнелия Нинова и Иван Атанасов заявиха, че България не бяга от европейските си ангажименти и с включването на АМ „Тракия" правителството цели в максимална степен да бъдат усвоени средствата от ОП „Транспорт", предназначени за развитието на пътния сектор. Според Нинова политизирането на това решение от страна на ПП ГЕРБ показва дълбока некомпетентност, която граничи с политическа безотговорност