Сергей Станишев: Ние сме на страната на хората

Юни 17, 2009 Новини БСП 0 1477

Кметът няма време за столицата, няма да има време и за България   БСП е партията, която през всички тези 20 години е била най- близката до хората

Кметът няма време за столицата, няма да има време и за България

 

БСП е партията, която през всички тези 20 години е била най- близката до хората. Допускала е немалко грешки, но повече е била грижата за бъдещето на всеки един човек. С тези думи председателят на БСП и водач на листата на Коалиция за България в 25МИР София Сергей Станишев се обърна към членовете и симпатизантите от своя район.  По думите на Станишев с действията си всеки ден БСП доказва, че е на страната на хората и че може да управлява с грижа за тях. За 4 години управление социалистите осигуриха висок икономически растеж, рекордни инвестиции и гарантираха една много по- социална държава - с изпреварващо увеличаване на пенсиите, грижа за  образованието и здравеопазването. Сега, в условията на световна финансова и икономическа криза, екипът на БСП  показа, че може да се справя по- добре, отколкото управленията на много други европейски държави.

Тези безспорни успехи дават основание на партията да поиска доверието на гражданите за още един мандат. По думите на Станишев основна цел на Коалиция за България в настоящата предизборна кампания е да даде ясни ангажименти и да достигне възможно най- близо до всеки един гражданин със своите послания. Ние сме партия, която е показала, че можа да постига всичко, когато сме единни, когато сме мотивирани, когато имаме ясна цел, каза още Станишев.

Според председателя на БСП на 5 юли на българските граждани предстои важен избор - дали да опазят стабилността в страната и постигнатото през последните 4 години или да позволят реваншизмът да дойде на власт, да станат факт икономически и социални експерименти, което винаги се случва за сметка на хората. Коалиция за България вижда своята отговорност в това да не позволи България да пострада в следващите 4 години, да не допусне на гърба на всеки един да се извършат много експерименти и да се допуснат тежки грешки. Това е нашата отговорност пред страната, в това число и пред Софиянци, заяви Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че партията разполага с голям неизползван резерв от доверие на хора, който е необходимо да привлече с достатъчно ясни послания и ангажименти. За сметка на това вълната на ГЕРБ отминава, харизмата на неговия лидер спада. Една от причините е, че вместо да се решават проблемите на столицата, те се задълбочават - задълбочават се проблемите с трафика,  със сметосъбирането, с инфраструктурата като цяло, с детските градини. За 4 години г-н Борисов е имал над 9000 медийни изяви, същевременно има вече повече от 9000 деца, за които няма детски градини, напомни Станишев. По думите му кметът няма време за столицата, няма да има време и за България.

Станишев отбеляза, че в 25МИР Коалиция за България има много силна листа  - с личности, професионалисти, хора с морал, с политически убеждения и ценности, които тежат. Мажоритарният кандидат Петър Курумбашев е човек със собствена принципна и ярка позиция, която никога не се  е страхувал да отстоява. През последните години той се показа като много активен и ефективен общински съветник от Коалиция за България в СОС, с конкретни предложения и идеи, които може да отстоява.

Трябва да докажем, че БСП, Коалиция за България може да печели доверието на хората тук в София, тук в 25-ти район. Очаквам от вас в 25-ти район, в който традиционно председателят на БСП води листата, пълна подкрепа, мобилизация и много работа, обърна се в заключение Станишев към присъстващите членове и симпатизанти на БСП.

 

 

 

 

Изказване на председателя на БСП

и водач на листата на Коалиция за България

в 25МИР София Сергей Станишев

 

 

Скъпи приятели, радвам се отново и за пореден път да съм с вас в 25 МИР. Района, който ми даде толкова силна подкрепа през 2005г., когато БСП спечели изборите. Аз съм тук с голяма обич към столицата, към вашия район и с голяма тъга същевременно. Защото както всеки столичанин ме боли и ми е неприятно, че нашата столица София е една от най- зле изглеждащите, зле поддържаните столици в Европа.

Преди доста години, 2005г. бившия генерал, настоящ кмет спечели изборите и обеща, че за 2 години София ще стане като Виена. Обеща генерална промяна. Две години минаха, скоро ще минат и четири години. И аз със съжаление мога да кажа, че вместо да се решават проблемите на столицата, на хората в града, те се задълбочават. Задълбочават се и проблемите с трафика, и със сметосъбирането, и с инфраструктурата като цяло, и с детските градини. Наскоро научих, че за 4 години г-н Борисов е имал над 9000 медийни изяви. Същевременно, както каза нашият мажоритарен кандидат Петър Корумбашев, има вече повече от 9000 деца, за които няма детски градини. Сега разбирам защо. Защото няма как да си само в телевизора и да изтичаш през радиата и същевременно да работиш. Кметът няма време за столицата, кметът няма да има време и за България. Което е още по-тежко.

Ние се намираме пред едни избори, които са изключително важни. Те не са важни за БСП. Защото в крайна сметка на нормалния човек му е все едно кой е на власт, коя партия управлява, дали са червени, жълти, сини, гербери или някой друг. Хората искат парламентът и изпълнителната власт да решават проблеми, да живеят сигурно, да са сигурни за техните доходи, за техните семейства, за тяхното работно място, за пенсиите, за здравеопазването на нашите родители, за това децата да имат добро, качествено образование. Това вълнува хората.

Всеки от нас прави свой избор ежедневно, на свое семейно ниво. Но на 5 юли всеки един от нас ще трябва да направи своя избор и за себе си, и за своите близки, и за България, на къде ще тръгне нашата страна. Дали ще успеем ние като общество, стъпвайки на това, което постигнахме за 4 години, да опазим България, да опазим хората, които идват със световната финансова и икономическа криза или ще направим експеримент, ще допуснем реваншизмът да дойде на власт, да направи икономически и социални експерименти, което винаги се случва за сметка на хората, на обикновения среден българин. Винаги хората, които са богати се оправят, винаги от грешките на управляващи, от техни безобразия страда нормалният човек. И тук е отговорността на БСП, на Коалиция за България, да не допуснем България да пострада в следващите 4 години. Да не допуснем на гърба на всеки един да извършат много експерименти и да допуснат тежки грешки. Това е в силите на БСП и Коалиция за България. Това е нашата отговорност пред страната , в това число и пред Софиянци. Защото ясно е - ако този, който иска в цялата страна да се повтори това, което се случва в София, негово право и за негова сметка. Както каза и Петър в неговото изказване, времето, вълната на популизма на ГЕРБ, на харизмата на неговия лидер отминава, тя спада. Затова беше и големия напън цялата минала година да се предизвикат предсрочни избори. Защото усещаха, че все повече българи започват да съдят не само по приказките. А на приказки столичният кмет е добър, трябва да му се отдаде дължимото. Все повече българи обаче се ориентират по действия и по резултати. И от тук идва спихването на ГЕРБ и в столицата, и на много места. аз не знам дали вие гледахте пресконференциите и медийните изяви след нощта на изборите. Видяхте ли лицата им? Защото не стана това, което очакваха и това показва, че ние имаме потенциал със силна и открита кампания към хората, към техните проблеми, с конкретни предложения, решения и ангажименти на Коалиция за България да спечелим тяхното доверие. Това не е лесно и изисква много работа. От човек на човек, чрез медиите, от дом на дом. Но това е в нашите ръце и в нашите възможности. Защото ако си кажем откровено - малко да се бяхме понапънали повече на европейските избори ние като партия, дори като актив, резултатите щяха да бъдат още по- добри за нас. Знам много добре - за много хора и наши членове и симпатизанти, за много граждани европейският парламент е нещо далечно, нещо, което няма пряк допир до ежедневието на българина. Минаха европейските избори. Сега са изборите за национален парламент. И в тази кампания вашата работа, на всички в листите, на целия екип в БСП и в Коалиция за България е от огромно значение. Защото всички социолози и политолози казват, че имаме много голям неизползван резерв от доверие на хора. Хора, които не са отишли да гласуват за други, които пазят симпатии към БСП, към левицата, но не сме достигнали до тях достатъчно добре, с достатъчно ясни послания и ангажименти.

Преди 4 години направихме една много силна открита кампания, стараейки се да стигнем до колкото се може повече хора от 25 район, за което ви благодаря. Без вас нямаше да стане. 25 район е действително един от трудните, с много натрупани проблеми в инфраструктурата, тъй наречената спалня на София. Това е района на трудовите софиянци, на хората, които с много усилия изкарват своя хляб, осигуряват училището за своите деца, помагат на своите родители. Трябва да се постараем да дадем ясни ангажименти пред софиянци, пред жителите на нашия район, да направим кампания максимално близо до хората, в пряк контакт. Затова разчитам на всеки един, не само от тук присъстващите, на всеки един от хилядите членове и активисти на БСП и на Коалиция за България тук в района.

Знаете, аз водя листа и във Варна. И във Варна, и в София резултатите бяха далеч под потенциала на БСП, а освен това трябва да помагам и в други региони. Това е мое задължение. Но няма да бягам от моите задължения и в нашата кампания тук. Още повече убеден съм - имаме силна листа с личности, професионалисти, хора с морал, с политически убеждения и ценности, които тежат. И всеки един човек, сравнявайки листите на Коалиция за България с листите на останалите партии, можа да направи своята собствена преценка.

БСП действително е партията, която през всички тези 20 години е била най- близката до хората. Която със сигурност е допускала и немалко грешки, но повече е положителното. Повече е била и грижата, и заангажираността за бъдещето на всеки един човек. Показахме за 4 години, че ние можем да се справяме. Че можем да имаме успешен мандат, да осигурим икономически растеж, да осигурим рекордни инвестиции, да гарантираме и социална държава. Много по- социална отколкото беше преди 4 години. С много изпреварващо увеличаване на пенсиите, с много инвестиции и ангажименти за образованието и здравеопазването - нещата, които са най - важни за хората, защото засягат всеки един.

Сега в условията на криза, нашият екип показа, че може да се справя по- добре, отколкото управленията на много други европейски държави. Това не е моя констатация. Това го каза и ЕК, и МВФ. И трябва да защитим това, което сме постигнали - пояс на сигурност около хората, техните работни места, техните доходи, независимо дали са пенсии, стипендии или заплати. Това е най- важното. И ние доказваме всеки ден с действията си, че ние сме на страна на хората.

Аз съм много щастлив, че в нашия район имаме толкова силен и атрактивен мажоритарен кандидат - Петър Курумбашев. Тези, които са на моя възраст и по- възрастни го помнят в различни роли - и от Ку-Ку, и от много други телевизионни предавания. Но винаги Петър е бил човек със собствена принципна и ярка позиция, която никога не се  е страхувал да отстоява. Не е толкова често качество между другото в политиката. И се радвам, че той е заедно с нас. Защото е човек, който през последните години се показа като много активен и ефективен общински съветник от Коалиция за България в СОС, с конкретни предложения и идеи, които може да измисли, да отстоява. С налагането е малко по- трудно, защото не достига мнозинство. ГЕРБ прави каквото си поиска в София и резултатите са на лице. Вярвам, че Петър Курумбашев, който е и от района много добре може да почувства и болките, и надеждите, и проблемите  на най- различни хора, не само на нас, членовете и симпатизантите на левицата, а на всеки един жител на този район. Разчитам на вашата подкрепа и за неговата кампания, защото нещата са заедно, взаимно се допълват и трябва да постигнем резултат и за мажоритарния ни кандидат, и за пропорционалната листа. Трябва да докажем, че БСП, Коалиция за България може да печели доверието на хората тук в София, тук в 25 район. Очаквам от вас в 25 район, в който традиционно председателят на БСП води листата, пълна подкрепа и мобилизация и много работа. Не ви обещавам леки дни и седмици, защото работата е много. Имаме много да наваксаме. Но ние сме партия, която е показала, че можа да постига всичко, когато сме единни, когато сме мотивирани, когато имаме ясна цел.

Искам да ви благодаря, да ви пожелая много късмет, много самочувствие, хъс в тази кампания, да убедим хората от района, че действително нашите народни представители ще работят за тях. Не за себе си, не за БСП, не за Коалиция за България, за тях. Това е най- важното. Разчитам на вас. Вие може да разчитате на мен. На добър час.