Коалиция за България изпраща най-добрите депутати в Европейския парламент

Юни 08, 2009 Новини БСП 0 1357

  За националните избори ще  водим  кампания в дух  на откритост, конкретност и с грижа за хората   Коалиция за България ще проведе кампанията си за националните избори  в духа на кампанията за евроизборите

 

За националните избори ще  водим  кампания в дух  на откритост, конкретност и с грижа за хората

 

Коалиция за България ще проведе кампанията си за националните избори  в духа на кампанията за евроизборите. Тя ще бъде открита и конкретна, с ясни предложения за това какво трябва да се прави в икономиката, как да се защити социалния характер на българската държава, какви са най- добрите политики във всеки един спектър. Това заяви председателя на БСП Сергей Станишев на пресконференцията след изборите за ЕП.

Според Станишев евроизборите са важна репетиция и основа за анализ за това къде са силните и слабите места на предизборната кампания, къде е нужно да се положат повече усилия и къде Коалицията отбелязва успехи. През следващите 4 седмици ще направим всичко възможно с нашия план за развитие на България, с нашите кандидати - и в листите на Коалиция за България, и мажоритарните ни кандидати - да достигнем още повече хора, за да чуят те нашата визия за страната и за да можем ние да чуем техните болки и проблеми, заяви Станишев. Той уточни, че още през следващата седмица правителството ще направи своя отчет за свършеното през този мандат, а Коалиция за България ще представи своите управленски проекти.  

По думите на председателя на БСП кампанията на социалистите за европейските избори се основава на три основни елемента. На първо място - силните кандидатури, които Коалицията издигна. Нашите кандидати за европейски депутати направиха една открита кампания, с ясни послания към хората на страната, каза Станишев. Той определи листата на Коалиция за България като най-убедителната и най- силната в целия политически спектър. На второ място кампанията на Коалицията се основава на честността и на постигнатото за 4 години управлението, на предложенията за начина, по който ще отстояват интересите на България в ЕП. Като трети основен аспект в кампанията Станишев посочи защитата и визията за бъдещето на страната.

Всички разбираме, че тези избори са своеобразен първи тур за изборите за националния парламент, отбеляза председателят на БСП. По думите му в рамките на кампанията социалистите показаха какво са свършили, посочиха своите грешки и дадоха ясна визия за това какво още предстои да бъде направено за по- доброто бъдеще на страната. Станишев беше категоричен, че Коалиция за България е показала, че има ясен и работещ план за гарантиране на финансовата стабилност и доходите на хората, за подкрепа на реалната икономика, за защита на работните места, за гарантиране на социалните ангажименти на българската държава по отношение на всички, които се нуждаят от подкрепа, особено в условията на световна криза.

Станишев поздрави партиите, които също изпращат свои представители в ЕП. Той им напомни, че очакван ангажимент на всички български и европейски депутати е да работят преди всичко за националните интереси, за това как България да заеме още по-силно и по-авторитетно място не само в ЕП, а като цяло в ЕС. Българските депутати в Европейския парламент трябва да действат национално преди всичко, заяви премиерът.

Станишев беше категоричен, че Коалиция за България ще положи всички усилия да постигне по-високи резултати на следващите избори, отколкото това се случи на европейските избори. Той отбеляза, че не се е случило това, което прогнозираха мнозина -  че ГЕРБ ще води Коалиция за България със смазващ, едва ли не, резултат с двуцифрени данни. Последните резултати показват, че управляващата коалиция получава по- голяма подкрепа от ГЕРБ заедно с техните партньори от „Синята коалиция". Станишев още веднъж предупреди за опасността от дестабилизация и реваншизъм, които би донесло едно евентуално управление на десните.

По повод подадените сигнали за нарушения в изборния ден, Станишев увери, че всички те са проверявани. Премиерът обърна внимание, че в последните дни е имало много настойчиво внушение,  най-вече от страна на ГЕРБ и „Синята коалиция", че изборите, едва ли не, ще бъдат фалшифицирани и манипулирани от управляващите. Аз мисля, че самите резултати показват, че такова усилие не е правено, категоричен беше премиерът. По думите му изборите коректно отразяват гласуването на българските граждани.

Според Станишев по- високата избирателна активност показва, че все повече българи отдават значение на изборите за Европейски парламент, разбират ролята на тази институция и вече се чувстват истински европейски граждани, които желаят не само да бъде членове на ЕС, но и да оказват влияние върху това, което се случва в тази ключова европейска институция. Заслуга за това имат  и досегашните евродепутати на левицата, които излязоха с много инициативи и се доказаха като много ефективни хора.

В заключение председателят на БСП благодари на всички граждани, които подкрепиха Коалиция за България и гласуваха за нашата листа. Подкрепата ще ни трябва и на следващите избори, за да можем действително това, което имаме амбицията да направим за България и в ЕП, и европейските институции и тук, да се случи, каза от своя страна водачът на листата на Коалиция за България за европейските избори Ивайло Калфин. Той обяви благородно съревнование на останалите си колеги в ЕП за това кой повече ще свърши за националните интереси и за държавата.