Сергей Станишев: Ще продължим с кампания, която е открита, позитивна, показвайки какво сме постигнали и какъв е нашият план за бъдещето на страната

Юни 07, 2009 Новини БСП в медиите 0 1684

  Председателят  на БСП и премиер Сергей Станишев пред БТВ БТВ: Как ви се струва този изборен резултат към момента с всички условности, че няма сигурни данни от ЦИК? Сергей Станишев: Добър вечер на вас и на вашите зрители

 

Председателят  на БСП и премиер Сергей Станишев пред БТВ

БТВ: Как ви се струва този изборен резултат към момента с всички условности, че няма сигурни данни от ЦИК?
Сергей Станишев: Добър вечер на вас и на вашите зрители. Преди всичко искам да поздравя всички български граждани с доста високата избирателна активност. Около 38% според ЦИК- това говори за много сериозно отговорно отношение към тези избори за Европейския парламент (ЕП) и това са данни доста по-високи, отколкото в много европейски държави. Това е знак, че българите все повече осъзнават ролята и значението на ЕП. На второ място искам да подкрепя всички граждани, които подкрепиха Коалиция за България. Ние проведохме една активна, с емоция, с настроение кампания и съм убеден, че представихме много силна листа- начело с вицепремиера г-н Ивайло Калфин, с всички тези хора се гордеем и им благодарим, че в рамките на тези три седмици направиха всичко възможно да посетят всички области и общини в страната, да говорят с хората за нашия план, за това как ще защитаваме интересите на България в ЕП. Тези избори са и добра репетиция за Коалиция за България и за всички други партии в навечерието на следващата кампания за Национален парламент. Ние ще продължим с кампания, която е открита, позитивна, показвайки и какво сме постигнали и какъв е нашият план за бъдещето на страната. От резултатите от следващите избори ще зависи дали ще успеем да защитим постигнатото в рамките на този мандат. Ще можем ли в условията на световна икономическа и финансова криза, която има своите социални измерения, да защитим по най-добрия начин икономическата, финансовата стабилност и доходите на българските граждани. За нас тази кампания беше и един добър урок, за да видим къде имаме слабости, къде трябва да мобилизираме допълнително. Последната седмица, срещайки се с хората, аз чувствах, че започва една сериозна мобилизация. Във всички случаи искам също така да поздравя всички партии, които влизат в ЕП, без да знаем окончателните данни. Искам да поздравя първата политическа сила- ГЕРБ, да им напомня, че задължение и на техните депутати в ЕП ще бъде да работят за България, да поставят националните интереси над партийните, а в следващите седмици очаквам интересна кампания, която ще привлече още по-0висока активност у българските граждани.
БТВ: Понеже БСП губи втори европейски избори от ГЕРБ този път, с цялата условност, дистанцията на ГЕРБ ще бъде по-сериозна от предния път през 2007 година, смятате ли, че това може да се отрази на парламентарните избори след един месец и че тогава ГЕРБ ще постигне убедителна победа срещу БСП?
Сергей Станишев: Във всеки случай може да се каже, че не се сбъдна прогнозата за съкрушителна победа на ГЕРБ. Спомняте си, имаше 3 или 4 агенции, които даваха разлика между ГЕРБ и БСП от 10%. Това не се случи именно заради много активната кампания на нашата евролиста, от страна на всички активисти на БСП, на които искам отново да благодаря. И съм сигурен, че ще бъде добра основа за следващата кампания как да убедим още повече българи, че има какво да направим за страната. Имаме нашия план за бъдещето, който има своите икономически, социални измерения, защото в крайна сметка всеки прави своя избор в зависимост от това какво очаква. Струва ми се, че по време на европейската кампания такива съдържателни дискусии не се случиха.В това число не се случи дебатът между мен и лидера на ГЕРБ, за който аз няколко пъти отправих покана Такъв, според мен, се очаква от българските граждани поне за националните избори, защото хората искат да видят кой какво предлага. Не с общи приказки, а с конкретна икономическа и социална визия.
БТВ: Да погледнем нещата от оптимистичната им страна. Андрей Райчев предложи друга трактовка. Взет заедно резултатът на БСП, НДСВ и ДПС е близо 40%, при всички положения над резултата на ГЕРБ и Синята коалиция. Как бихте коментирали резултата на вашите коалиционни партньори ДПС и НДСВ? НДСВ може да бъде на ръба да вкара и втори евродепутат и няма да им достигне съвсем малко за това.
Сергей Станишев: Искам да поздравя нашите партньори за това. Трудна коалиция, беше създадена с не малко мъки, както знаете, но успешно ръководеше страната в диалог с хората, с различните съсловия в продължение на четири години. Имахме не лоши резултати за държавата и за хората, въпреки че добре осъзнавам, че много повече се очаква от гражданите на България. Радвам се, че и ДПС, и НДСВ ще имат своето достойно представителство в ЕП. Те са наши сериозни партньори. Аз не веднъж съм казвал на представителите на НДСВ, че те имат своя шанс на изборите за ЕП и се оказах прав. Имаха силен мажоритарен кандидат и това определено помогна за кампанията им и това дава добри стартови позиции и за трите партии. Ние сме конкуренти с тях.
БТВ: Така и трябва да бъде. Стряскащи ли са резултатите на ЛИДЕР и Ред, законност, справедливост. Те са в границите между 5 и 6%- при всички случаи сериозен резултат като трамплин за парламентарните избори.
Сергей Станишев: Определено тези две партии направиха силна кампания, медийна кампания.
На мен ми е правило впечатление, че имат изключително много билбордове, изключително мощна телевизионна реклама с много богато финансиране. Много по-мощна, отколкото тази на Коалиция за България, независимо че ние получаваме държавна субсидия и то значителна. Тези резултати, разбира се, трябва да бъдат анализирани, но хората търсят алтернативност не толкова в партията ГЕРБ, която очевидно не можа да привлече толкова голяма подкрепа. Обидно е, бих казал, за ГЕРБ след като две години и повече говорят за това, че те са основната алтернатива, че те са конкурента не само на Коалиция за България, а на цялата управляваща коалиция, да имат толкова малко преднина. Аз съм сигурен, че това може да бъде наваксано от Коалиция за България в следващите избори.
БТВ: Преди малко г-н Овчаров каза, че с противоречиви чувства приема резултатите и е леко разочарован от тях, смятате ли, че ще може БСП да си стъпи на краката в малкото оставащо време до парламентарните избори?
Сергей Станишев: Аз съм реалист, но въпреки това смятам, че БСП и Коалиция за България могат да постигнат още по-добър резултат на следващите парламентарни избори, защото тези избори бяха като репетиция, без съмнение. Ще си направим нашия анализ, нашите поуки и ще се постараем да водим още по-активна кампания, директно общувайки с хората на страната, казвайки какво предлагаме за икономическата стабилност. И искам да подчертая още едно нещо - направете един анализ за резултатите от тези европейски избори и се опитайте да ги прехвърлите към националния парламент. Много важно е след следващите избори да се състави достатъчно бързо работещо правителство със стабилна парламентарна основа. И България, както и цяла Европа, и целият свят се намираме в условията на трудна криза и е нужно политиците да надмогнат своите собствени егоистични интереси, да намерят формулата, така че България да излезе по-бързо от тази криза, да бъде по-добре защитена, отколкото много други страни, защото най-лошото това е хаос в политиката и в управлението. Тогава не може да се води никаква ефективна политика за подкрепа на реалния сектор, за защита на работните места, за защита на пенсиите на българските граждани.
БТВ: Купуването на гласове, болна тема на тези избори, говори сеы че може би най-грандиозно са се купували гласове след местните избори 2007 сега на тези избори, очевидно са много важни. Г-н Цветанов, председателят на партия ГЕРБ обвини вас -управляващите, че няма контрол, че партии, които се ползват с протекцията на властта, купуват гласове. Какво ще отговорите на тази критика?
Сергей Станишев: Това първо е много несериозно.
БТВ: ГЕРБ днес подаде най-много сигнали.
Сергей Станишев: Да, голяма част от сигналите им се оказаха доста кухи, доколкото знам по социални позиции на Централната избирателна комисия. Аз по никакъв начин не подценявам това явление. Но за мен е важно и тук партията ГЕРБ не може да отрече, че изборите като цяло бяха честни и демократични, защото създаваха една нагласа, че едва ли не те ще бъдат фалшифицирани. Това, че БСП е на второ място по брой гласове ясно показва, че по никакъв начин БСП и Коалиция за България не са злоупотребявали със своето положение във властта. Второ - мисля че в рамките на този ден МВР и ДАНС положиха много сериозни усилия ад реагират на всеки сигнал. Имаше над 70 сигнала. Всички са проверени съвместно с прокуратурата, има стартирани вече девет до съдебни производства, доколкото знам, в това число със сериозни обвинения. Много други проверки се правят и аз разчитам, че институциите, които са отговорни за това, ще положат максимални усилия на следващите избори да хвърлят още повече ресурс, за да не допуснат подобно нещо. Впрочем, искам да припомня, че има една партия в България която е била осъдена в българския съд за купуване на гласове. Това е ГЕРБ. И в рамките на този ден има не малко сигнали за купуване от тях.
БТВ: Как гледате на тези много партии, които имат шанс да влязат в следващия парламент? Зададох го този въпрос на вашите опоненти, те не ми отговориха, очевидно ще изчакат още малко. „Лидер", РЗС, НДСВ - това потенциални партньори ли са на БСП в едно бъдещо управление или априори, с тях няма да се правят коалиция?
Сергей Станишев: Знаете, че политиката е изкуство на възможност.
БТВ: Да, тях ги има вече на политическата сцена, те са факт.
Сергей Станишев: Хубавото е това, че има европейски избори и по-късно национални избори, е че всеки човек, всеки българин може да направи своята преценка, да анализира. За разлика от всеки друг път, когато сме имали парламентарни избори, какви са последствията от гласуването за една или друга партия или от неучастието в гласуване, защото винаги се случва на различните избори досега хората или да не гласуват, или да гласуват и после да съжаляват.
БТВ: Да погледнем нещата от по-веселата страна. Един такъв шарен парламент няма ли да бъде всъщност най-доброто извинение ГЕРБ и БСП да сключат коалиция след изборите? И Цветанов преди малко се възмущаваше от тези пазарлъци, които ще започнат след иден месец при такъв парламент.
Сергей Станишев: От много време казвам, че трудно може да се очаква в следващия парламент стабилно мнозинство без участието на поне три политически сили. Разбира се, крайните резултати ще се видят на националните избори. И в зависимост от това, вече това ще бъде предизвикателството за политическите сили. БСП винаги се е показвала като отговорна партия, защото имахме възможност и 2005 г. да не формираме тази коалиция, която е идеологически разнородна, понякога работи трудно, но работи и алтернативата на не формирането на коалицията беше хаос и беше това да забравим за членство в ЕС от първи януари 2007 г. Защото на всички трябва да е ясно, че без тази коалиция нямаше да успеем да се справим с работата, която се очаква от нас. Всяка партия направи своите компромиси, в това число и БСП. И БСП също плащат цената за участието в тази коалиция по много причини. Така че резултати от изборите ще бъдат сериозен тест за политиците и за всеки един дали е способен да работи за национално съгласие, да търси стабилно управление, правителство което може да вземе важни решения, трудни решения, да продължи реформите и да направи България още по-ефективен член на ЕС, с по-високо благосъстояние в трудни времена.
БТВ: Ще имали пресконференция с участието на БСП тази вечер?
Сергей Станишев: Разбира се, че ще имаме пресконференция. Смятам, че е задължение на всяка политическа партия и ние ще го направим естествено, да кажем на българските граждани какъв е нашият анализ, какви са нашите намерения за бъдещето, така че не се съмнявайте че БСП ще има пресконференция.