Сергей Станишев: Ние европейските социалисти ще отстояваме една Европа на гражданите

Юни 06, 2009 Новини БСП 0 1760

Пол Расмусен: Ако продадете гласа си, рискувате да продадете бъдещето на България   Излезте и гласувайте! Ако БСП, заедно с другите европейски леви партии, успее да създаде силно мнозинство, тогава можем да се борим за една социална Европа

Пол Расмусен: Ако продадете гласа си, рискувате да продадете бъдещето на България

 

Излезте и гласувайте! Ако БСП, заедно с другите европейски леви партии, успее да създаде силно мнозинство, тогава можем да се борим за една социална Европа. С тези думи председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусен се обърна към българските граждани. Расмусен пристигна в страната, за да подкрепи Коалиция за България на предстоящите избори за Европейски парламент.

По повод купуването на гласове председателят на ПЕС подчерта, че е важно да има пълна прозрачност при гласуването и да се подчертава отново и отново, че става въпрос за политически избор и за развитие на България и Европа. Ако продадете гласа си, рискувате да продадете бъдещето на България, заяви европейският политик.

Председателят на ПЕС отбеляза сериозния напредък, който страната ни е отбелязала последните четири години. Като успех на сегашното правителство той отбеляза стабилността на българската икономика в условията на световна криза, осигуряването на работни места и образователната реформа. Би било крайно лошо, ако не се продължи тази линия на развитие, отбеляза Расмусен. Той представи седемте инициативи, които ПЕС ще реализира в следващия парламент и програмите за възстановяване и намаляване на безработицата в ЕС. Програми, каквито БСП вече реализира в рамките на България. Планът на ПЕС, който за разлика от десните, не гледа само към старите страни, а се старае да помогне на новите. Затова е важно парламентарната група на ПЕС, която винаги е подкрепяла българските инициативи, да има достатъчно хора, за да може да подкрепи страната ни при разпределението на бюджета на ЕС.

Расмусен каза още, че ПЕС предлага и солидарност при финансирането на държавите и техните планове за възстановяване, по-добри възможности за социалния фонд. По думите му консерваторите реагират доста неохотно, когато трябва да се правят конкретни неща за развитието на България и като цяло искат да намалят помощта към страната. Затова е нужно мнозинство на социалистите в ЕП, което може да осигури на страната ни една солидна финансова подкрепа от ЕС. ПЕС ще настоява България да постигне енергийна независимост, отбеляза още Расмусен.

ПЕС винаги е защитавала интересите на България, отбеляза от своя страна председателят на БСП и премиер Сергей Станишев. По думите му за разлика от ЕНП именно Европейските социалисти отстояваха приемането на България в ЕС. Именно парламентарната група на ПЕС е тази, която защитава позицията за разширяването на съюза и след влизането на страната ни в ЕС Европейските социалисти продължават да подкрепят българските каузи. Затова е много важно и ние да подкрепим европейската социалистическа партия, като подкрепим българската парламентарна група в ЕП, подкрепяйки листата на Коалиция за България, каза Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че в тази кампания ПЕС залага на едно ясно послание -  „Хората преди всичко". Ние европейските социалисти ще отстояваме в следващия парламент една Европа на гражданите, Европа която е социална и солидарна, Европа на взаимната помощ, допълни Станишев. Той беше категоричен, че българските евродепутати социалисти  ще бъдат изключително полезни в партията на ПЕС, със своята работа за живота на всеки един българин. Убеден съм, че Коалиция за България има най-силната листа и ще бъде чест за всички кандидати за евродепутати от БСП да работят, заедно с пробългарската група в Европейския парламент, каза още Станишев.

Относно купуването на гласове, премиерът посочи, че е важно да се припомни кой е бил уличаван в подобно нещо. По думите му по сигнали до момента са разбити много канали за купуване на вот.