ГЕРБ и Синята коалиция предлагат опасен план за икономическата и финансова стабилност на България

Юни 03, 2009 Новини БСП 0 1437

Програмите на ГЕРБ и на Синята коалиция се припокриват, което означава, че се готвят да управляват заедно, заяви говорителят на БСП Корнелия Нинова

Програмите на ГЕРБ и на Синята коалиция се припокриват, което означава, че се готвят да управляват заедно, заяви говорителят на БСП Корнелия Нинова. Проектите на двете формации не предлагат сериозен план за  стабилно управление на България и за преодоляване на последствията от кризата. Част от мерките, предложени в тях са опасни за икономическата и финансова стабилност, както и за енергийната сигурност на страната, обясни Нинова. Има предложения, които вече са реализирани от сегашното правителство. Сред тях са: ограничаване на бюджетните разходи, намаляване на данъчно-осигурителната тежест, подобряване на бизнес средата, създаване на индустриални зони. Двете програми- на ГЕРБ и на Синята коалиция пренебрегват социалната сфера- грижата за майчинството, възрастните и социално слабите, стана ясно от анализа на социалистите. Партиите залагат повече на политически чистки и реваншизъм. 

Анализът на икономическия екип на БСП показва, че в програмата на ГЕРБ има непоследователност и коренна промяна в постановките. Преди няколко месеца партията твърдеше, че ще приватизира АЕЦ Козлодуй и НОИ, сега  се отказва от тези идеи. Това е пример за липса на стратегия за развитието на такива важни сектори като енергетиката и осигурителната система.

Като безотговорно беше определено преразглеждането или замразяването на големи инфраструктурни проекти като АЕЦ Белене и  Бургас -Александруполис, особено в условия на криза. В момент, когато всички правителства провеждат държавна политика за изграждане на единна енергийна стратегия, опозицията предлага закриване на   Българския енергиен холдинг, оттегляне на държавата от енергийния сектор и неговата пълна приватизация.

Иван Костов, човекът, който разби българското земеделие, сега предлага коренно друга теза - комасация на земята, при това с противоречащи си и взаимно изключващи се идеи. Така Нинова коментира част от управленската програма на Синята коалиция. Дясното обединение предлага и регулиране на пазара на селскостопански продукти и свободна конкуренция, а това са две взаимно изключващи се идеи.

Предлагането на финансова децентрализация от страна на Синята коалиция, би било обречено на провал, защото не е ясно дали общините биха имали административния капацитет, за да могат да се справят с управлението на финансите. Това заяви икономическият съветник на премиера Драгомир Стойнев. Според него ако бъде опростено плащането на данъците и тяхното намаляване с 5%, както се предвижда в управленската програма на ГЕРБ, приходите в бюджета ще спаднат с 800 млн. лв. Не данъчната тежест, а липсата на пазари са основен проблем за фирмите в условията на криза, беше категоричен Стойнев. Предлаганото от ГЕРБ ускорено връщане на ДДС и сега съществува, обясни той. Според Стойнев обаче това е един от основите механизми за източване на ДДС.

            Една от предизборните идеи на сините е намаляването на мандата на главния прокурор, на председателите на ВКС и ВАС. Може би, за да си изравнят техните мандати с тези на управляващата политическа сила, за да бъдат поставени в по-голяма политическа зависимост, коментира Корнелия Нинова. Според нея това ще доведе до съсредоточаване на ресурс в изпълнителната власт и нарушаване на принципа за разделение на трите власти. Тя отбеляза и предложението да се закрие ДАНС и всички служби да минат на подчинение на изпълнителната власт.