Изявление на г-н Ангел Найденов, председател на ПГКБ

Nov 26, 2008 Новини 0 1639

Господин Председател, Уважаеми дами и господа народни представители,   Очевидно е, че се намираме в една много сериозна ситуация, която макар, че не е необичайна за новите страни членки на ЕС, предизвиква безпокойство и вероятно ще има негативни последици за българските граждани и  за българската икономика

Господин Председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Очевидно е, че се намираме в една много сериозна ситуация, която макар, че не е необичайна за новите страни членки на ЕС, предизвиква безпокойство и вероятно ще има негативни последици за българските граждани и  за българската икономика. Не е необичайна, защото няма европейска държава, постигнала 100% усвояемост, и като казвам това, ще добавя, че аз не се опитвам да омаловажавам случилото се или да демонстрирам безгрижие, както между впрочем, нямате основание за твърдението, че българските институции или ведомства проявяват високомерие или пренебрежение към критиките и забележките. Напротив – имаме съзнанието, че това решение на ЕК предизвиква неподправена тревога у мнозина от българските граждани, провокира много въпроси (и не само към българските институции, или административни структури), а сумата от 200 млн. евро не е за подценяване. Същевременно – дами и господа от опозицията в парламента и извън него – не истеризирайте ситуацията, не прекрачвайте границата, отвъд която поведението Ви ще бъде не израз на загриженост, а политически фарс. Аз не очаквам да споделяте нашата тревога, но не превръщайте всяко затруднение в повод за егоистично злорадство.

Решението на ЕК възприемаме като израз на несправедливо отношение към България! Не сме сред хората, които биха разгърнали антиевропейска риторика, но не можем безропотно да приемем отрицанието, наложено като доминиращо отношение към България и българските ведомства, ангажирани с дейност по предприсъединителните финансови инструменти .

Решението не отразява реалността и практически свършеното, а уверенията, че Брюксел оценява усилията на страната приемаме само като политическа декларация.

Разбира се, ние не смятаме, че това решение ни освобождава от ангажименти по програмата и плана за действие и имаме и политическата воля и решимостта да изпълним в пълен обем набелязаните мерки, възнамеряваме след обсъждането в Политическия съвет на коалицията да представим нови мерки в структурно, организационно и кадрово отношение, като направим отново преглед на резултатите, съпоставяйки ги с конкретните мотиви и заключения на ЕК.

Не очакваме подаяния и жестове – очакваме разбиране и справедливо третиране на България!