ПЕС изрази солидарност с БСП във връзка с политическите събития в страната

  ПЕС изразява дълбокото си безпокойство от последните политически събития в България

 

ПЕС изразява дълбокото си безпокойство от последните политически събития в България.

Осъждаме факта, че създадено след предсрочните парламентарни избори правителство в България е силно зависимо от политическа формация, известна със своите националистки, античовешки, антиевропейски и ксенофобски възгледи. Тази подкрепа е основана на официално споразумение между Патриотичния фронт и водещата партия в правителството - ГЕРБ, член на ЕНП.

Освен това, включването в правителството на новосъздадената партия АБВ, представяща се за лявоцентристка, поражда притеснения и разрушава доверието на българския народ в политическия процес като цяло.

ПЕС ще наблюдава отблизо развитието на ситуацията в България и е готова да реагира остро на всяко действие или решение на правителството, което е несъвместимо с европейските ценности и европейските ангажименти на страната.

ПЕС окуражава Българската социалистическа партия, българските социалдемократи и Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да останат верни на политическата си платформа и да се позиционират като европейска и социална алтернатива на новосъздаденото правителство по конструктивен и отговорен начин.