Ивайло Калфин: Националните цели трябва да са над партийните!

Юни 01, 2009 Новини Избори 0 1462

  Интервю с Ивайло Калфин при посещението му в Сливен- Г-н Калфин, какви са посланията, с които тръгвате на тези избори и с какво те са по-различни от посланията през 2007 година? - Това, което е важно за страната ни, е да разберем, че в Европейския парламент се взимат решения, които са не по-малко важни за България, отколкото тези в националния парламент; да знаем как можем да използваме механизмите и как да въздействаме върху тези механизми, за да получим резултат и за да можем да формулираме много ясни цели, които са свързани с решаването на проблеми от ежедневието на българските граждани

 

Интервю с Ивайло Калфин при посещението му в Сливен

- Г-н Калфин, какви са посланията, с които тръгвате на тези избори и с какво те са по-различни от посланията през 2007 година?

- Това, което е важно за страната ни, е да разберем, че в Европейския парламент се взимат решения, които са не по-малко важни за България, отколкото тези в националния парламент; да знаем как можем да използваме механизмите и как да въздействаме върху тези механизми, за да получим резултат и за да можем да формулираме много ясни цели, които са свързани с решаването на проблеми от ежедневието на българските граждани. Важно е българските евродепутати да се чувстват българи, представители на България, независимо от партийните си различия. Националните цели трябва да са над партийните! Партийните цели на левицата, свързани с участието й в Партията на европейските социалисти, касаят по-голямата роля на държавата, минималната работна заплата за ЕС, подпомагането на хората в нужда и др. Десницата в Европейския парламент  говори за това, че държавата трябва да изчезне, че трябва да се даде пълен простор на големите предприятия, а интересите на хората - да са резултат. Не трябва да са резултат, а приоритет на политиката. Но това вече са разликите между десница и левица в Европейския парламент. Преди всичко българските депутати трябва да бъдат наясно, че са българи, че не е допустимо да говорят против държавата си, и че трябва да имат няколко общи приоритети за България, които да защитават в различните парламентарни групи. Тези избори са по-различни от изборите преди 2 години, защото вече имаме опит с присъствието на членове в Европейския парламент от България. За жалост, представителите на ГЕРБ и Атака останаха известни през тези години с хулите си срещу България. Надявам се, че избирателите ще дадат своята оценка за всичко това на тези избори.

- Избирателите като че ли неглижират тези избори, в сравнение с парламентарните. Какви рискове крие това?

- Тези избори са по-важни от парламентарните и това не се дължи на факта, че аз участвам в тях. Тези избори са по-важни, защото българинът познава добре националните си институции, но все още има какво да научи за европейските институции. Затова интересът и участието на хората в тези избори си струват. В европейските институции се взимат решения, които са не по-малко важни от тези, взети в националните институции. Затова ние по време на кампанията се опитваме да обясним на гражданите защо тези избори са важни за тях.

- Екипът, който стои зад вас по време на тази кампания, дава ли ви основания да бъдете оптимист?

- В листата на „Коалиция за България" всички 17 души са хора, които са се доказали и които са професионалисти. Това са хора с авторитет в професиите си, в листата има досегашни членове на Европейския парламент, има хора от академичните среди, от държавната администрация, млади хора, които сега започват своя път. Но ако има нещо, което ги обединява, това е фактът, че са личности с опит, които умеят да отстояват идеите си, имат опит в работата си с европейски институции и които са доказали, че могат да поемат и изпълняват отговорности. Мисля си, че няма по-облагодетелстван от мен водач на листа, в която да има такива личности.

- Какви ще бъдат акцентите в работата ви в бъдещия Европейски парламент?

- Това, с което основно се занимавам: външна политика, ролята на България на Балканите, енергетиката като важна за страната ни област, която поставя стратегически България години напред с влизането ни в европейските енергийни проекти, развитието на икономиката, икономическата стабилност, подготовката на България за влизане в Еврозоната. Това са важни въпроси, които предстоят в дневния ред на България в Европейския парламент.

- Според вас, какви ще са цифрите на 8 юни?

- Ние се борим за победа. И то още на 7 юни. Аргументите, с които излиза „Коалиция за България", много ясните и конкретни ангажименти, свързани с развитието на България в ЕС, с листата ни от експерти, доказали, че могат да защитават интересите на страната, с действителното разбиране за национален интерес, който е изключително важен при формирането на европейска политика, със самочувствието от един завършен и успешен мандат, през който се случиха много неща, ни дават основание да очакваме много добри резултати. България върви по правилния път и трябва да търсим начини за ускоряване на хода на страната, а не промяна на посоката.