Сергей Станишев: 47-ият Конгрес на БСП даде много ясен знак към обществото

„По света и у нас”, 20

„По света и у нас”, 20.00 ч., 23 ноември 2008 г., Милена Цветанска


Репортер: Това битка между поколенията ли предвождахте вие на този конгрес?
Сергей Станишев: Не бих го нарекъл по този начин. Аз мисля, че 47-ия конгрес на БСП даде много ясен знак към обществото за това, че БСП е жива партия, която постоянно се обновява, която се развива. Тя не стои на едно място, застинала в някакви догми или в стари разбирания. Никога не съм разглеждал процеса на обновяване на БСП като проста смяна на поколенията. Той върви естествено и ние имаме нужда и от опита, и от знанията на старите членове и на Висшия съвет, изобщо на партията, защото това е нейната основа, нейната традиция. Има нужда и от енергията, амбицията и от идеите на младите хора.
Репортер: Те идеите все същите ли са си, г-н Станишев?
Сергей Станишев: Идеите не са все същите, но са все такива. Което е малко по-различно. Нашата идея постоянно се развива в зависимост от света, който се променя. Ами вижте, ние сега навлизаме в действително нов свят. Финансовата криза, световната финансова криза, икономическата криза, която е нейно следствие, те променят отношението на целия свят към този неолиберален модел, краен, който казваше пазарът решава всичко, няма нужда от регулация, колкото се може по-малко държава, толкова по-добре.
Репортер: Кризата помогна на Обама да спечели в Америка. Така се надявате, че ще прелее във ваша полза и на следващите избори ли?
Сергей Станишев: Не, не това е нашият подход. Защото всяка една криза е много сериозен риск. И между другото, както знаете, България стои много стабилно във финансово отношение благодарение на една много разумна и последователна политика, която водихме. Търсим и намираме и ще продължим да го правим следващите месеци адекватните мерки, за да подкрепим реалния сектор в България, да гарантираме социалните механизми за защита на хората. Това просто се налага да го правим. Не че си търсим кризата да ни помогне.
Репортер: Управлението е поставено пред много сериозни проблеми и като че ли те не присъстваха на този конгрес?
Сергей Станишев: Напротив. Имам усещането, че не сте чули моя политически доклад. Аз посочих много и постижения, посочих и много слабости на управлението. Не всичко, което искахме и правим, правим достатъчно бързо. В една коалиция винаги има един процес на забавяне на решенията, на съгласуване. По-трудно се вземат решенията, отколкото при еднопартийно управление. Но България в следващите години е обречена на коалиционно управление. Независимо кой ще бъде първи и втори. Нито една партия самостоятелно няма да може да състави правителство. Казах, че има неща, от които не можем да сме доволни. Хората нямат усещането, че независимо от икономическия растеж, независимо от доходите, които нарастват, те са достатъчно защитени и в една справедлива държава. Това чувство на дефицит на силна държава, която е адекватна на това, което хората очакват, е още силен.
Репортер: Не ви ли притеснява това единство, което беше демонстрирано на този конгрес. Не смятате ли, че някакви противоречия се потулват в името на един втори управленски мандат?
Сергей Станишев: Не, определено не. Аз и вчера казах. Именно в моето изказване, че ако някой има нещо да казва за политиката, която водим, за проблеми, които съществуват, да го каже пред конгреса на партията, а не да го четем по вестниците после, след като е премълчал по време на заседанието на висшия форум на БСП. В БСП е имало и винаги ще има, казвам ви, спорове за политиката. Всякаква – коалиционна, данъчна, социална, и това е нормалното състояние, защото в спора се ражда истината и най-доброто решение. И аз винаги съм държал и като лидер на партията да имам и опозиция. Защото тя коригира, всеки допуска грешки. И аз ги допускам.
Репортер: А тази книга се казва „Защото сме социалисти”. Следващата ви книга как ще я наречете?
Сергей Станишев: Аз мисля, че първо трябва да положа усилия повече, не само социалисти, изобщо българи да прочетат тази книга. Не защото е велика или може да се сравнява с „Капитала” на Карл Макс или има тежък теоретичен принос към социалистическите идеи, а защото това, което се опитах да направя за няколко дни преди конгреса, е да изложа своето лично виждане за много въпроси, които са спорни. От корените на социалистическото движение през ХІХ век през много бурните моменти през ХХ век, през годините на българския преход. И остри въпроси към БСП, които са задавани от нашите опоненти, които, чрез които се манипулира и общественото мнение, и нашето виждане за бъдещето на страната, принципите, на които стъпваме, политиката, която водим. И съм се опитал да го направя на нормален човешки език. Мисля, че донякъде ми се е удало. Защото това 27 кратки глави с кратки отговори, в разговорен стил.
Репортер: Така че освен ватман и писател, така ли?
Сергей Станишев: Все пак не забравяйте, че все пак аз съм доктор по история и съм бил и журналист и обичам да пиша.