Кирил Добрев, член на Изпълнителното бюро на БСП: Ние храним в себе си добрите вълци

Интервю, в

Интервю, в.”Труд”, Мариела Балева

 

Никой не очакваше, че монотонният 47-и конгрес на БСП ще бъде взривен от едно предложение на лидера. Току-що избран с внушителното мнозинство от 97%, Станишев поиска с повторен таен вот делегатите да допълнят състава на Висшия партиен съвет. За изненада и на самия него, залата гласува „против", с което де факто бе бламиран от най-висшия партиен форум. В негова защита веднага скочи синът на Николай Добрев - Кирил Добрев. Минути след това „ Труд" разговаря с него.
- Защо залата не подкрепи предложението на Станишев за нов таен избор на Висшия съвет, г-н Добрев? Това не е ли бламиране?
- Не бих казал, че е имало бламиране на председателя. Все пак имаше две възможности пред делегатите в залата. Едната бе да продължим с таен избор, а другата - да попълним нужната квота по вишегласие - т.е. според броя на получените гласове за всеки.
- Но все пак конгресът отказа да се подчини на лидера си! Наложи се Стефан Данаилов да го подкрепя?
- Причината е друга - конгресът се поумори. Делегатите се умориха да извършат още веднъж таен избор, което щеше да отнеме още няколко мъчителни часа за всички. Процедурата наистина е крайно отегчителна и дълга.
- Шегувате се! Умората е надвила демокрацията? А нали БСП се гордее, че е най-демократичната партия. Май не сте много искрен в отговора си?
- Нашата партия е демократична, така е. Затова в залата разпалено казах на всички - когато вдигат картата си, да знаят, че гласуват не за кметски наместници, а за Висшия съвет на най-голямата партия. Важното е друго - избраните във ВС 20 съвършено нови лица доказват обновяването на партията, което е личната кауза на лидера.
- Разбрахте ли как са гласували отделните региони - анблок или всеки по съвест? Доколкото забелязах, вдигането на картите бе еднакво на много места.
- Така е, районите гласуваха по един и същи начин. Това, което ме смути, бе че най-отдалечените от София региони всъщност подкрепиха председателя ни. А те всъщност щяха да бъдат най-ощетени, ако трябваше да удължим конгреса с още няколко часа. Но столицата и близките области около нея като Враца и други бяха против, което нямаше обяснение. Да, София гласува бламиране, за да минем на вишегласие.
- За такова гласуване на делегатите от столицата трябва да има причина. Столичният БСП-лидер Румен Овчаров гласува „въздържал се".
- Възможно е причината да е заради това, че според резултатите от гласуването те имаха много добро представителство във Висшия съвет.
Което естествено им дава основание да го запазят.
- Вие отговаряте за младежката политика на БСП. Да не би младите да са останали „зад борда"?
- Под чертата, само с няколко гласа разлика от последния, достигнал „брега", останаха само 6-7 много интелигентни момчета и момичета. Но младите хора във ВС са близо 60. Това също е знак за обновяване.
- Някои делегати коментираха в кулоарите на залата, че всъщностт.нар. квота на Румен Овчаров на конгреса е надиграла квотата на Станишев. Така ли е?
- Не, не. Първо, ние нямаме квоти, нямаме и лобита. В БСП просто има няколко много силни личности. И привилегия на силните личности е да спорят помежду си. Но все пак съм доволен, че във ВС влязоха 40 младежи, и то на директен избор. Това са млади хора от регионите, които ще бъдат много полезни за партията с качествата
си. Искам обаче да подчертая, че ние не се делим на хора на Овчаров и на хора на Станишев. Ние сме един отбор. И заедно искаме да вървим напред.
- Извинете, но коментарът ви звучи много дисциплинирано. Да, и лидерът ви в доклада призна, че е отборен играч. Само че в обществото остава съмнението за лобита...
- Ще ви разочаровам - това са само външни интерпретации. Но така е винаги когато има наистина силни личности. Ако една личност не е такава, едва ли някой би се сетил да каже, че около нея има лоби.
- Конгресът мина много гладко под мотото за успешното управление. Не е ли измамно това усещане, че всичко е наред и едва ли не текат реки от мед, масло и щастие?
- Конгресът има други задачи. Той прие новата програма, новия устав, даде отчет за управлението на страната през последните три години и половина. Политическата рамка беше одобрена. Ние ясно казахме как сме изпълнили обещанията си и начертахме пътя си напред. В това отношение конгресът свърши своята задача. Защо винаги очаквате някакви скандали?!
- Но в залата не се чуха разисквания около думи като корупция, олигарси, престъпност - неща, които касаят живота на българина. А той иска да чуе докога те ще тровят живота му?
- Моята теза за олигарсите е ясна. България е много малка като географска ширина, за да имаме олигарси. Те са хора, които държат цялата икономическа и политическа власт. Продължавам да твърдя, че олигарси у нас няма. Защо обаче не отделите достатъчно внимание на постигнатото от правителството...
- Какво например?
- В отчета на председателя ни прозвучаха много ясно няколко цифри, които говорят за успешно управление. Ръст на заплатите над 60%, ръст на пенсиите 100% до края на мандата, 19 млрд. са преките чужди инвестиции. А това е повече отколкото са всичките инвестиции от началото на прехода досега. Ако след 1990 г. държавата бе почти фалирала, сега тя е два пъти по-богата. Валутните резерви са 29 млрд. лв., 344 хил. са новите работни места. С тези цифри можем да тръгнем на нови избори с високо вдигната глава. И изпълнени предизборни ангажименти.
- Нали знаете, че колко успешен е бил един управленски мандат се разбира на избори. А ако българите не мислят така?
- Това е вярно. Но ние ще се борим за доверието на хората през оставащите месеци до изборите. Целта е БСП да е първа политическа сила и в нейни ръце да е мандатът за съставяне на нов кабинет.
- Засега социолозите не правят такава прогноза. Вие сте след ГЕРБ.
- Последните проучвания сочат, че рейтингът на БСП за последния месец се е качил с 5 пункта нагоре. И разликата между нас и ГЕРБ е 2-3 %. Като човек, занимаващ се с политика, знам, че вотът за новите партии е по-скоро декларативен. Но на изборите ще видим какво ще кажат българите.
- Янаки Стоилов, който направи единственото аргументирано критично изказване, ясно посочи, че се опасява вместо промяна, да не узаконите подмяната на лявата политика с дясна. Така ли е?
- С всичките си действия БСП е показала, че е лява партия. И не съм съгласен с Янаки, че има такава опасност. В 19-те години преход никоя друга партия и нито едно друго правителство не е имало по-лява и по-социална политика. Всички мнения имат място в партията ни. Силата на БСП е, че може да бъде както цветът, така и бодилът. Но всички сме от отбора на БСП.
- Не мислите ли, че само дни след конгреса веднага ще започнат изказвания с друг тон. Въпреки че Станишев предупреди всичко да си кажете в залата, а не пред медиите?
- Ние сме дисциплинирана партия и след конгреса изказванията от тип „зад гърба на другарчето" ще секнат. Общата ни цел да спечелим изборите ще е това, което ще трябва всеки да следва.
- Според индианската притча, която премиерът разказа - в душата на всеки се борят два вълка - добър и лош, за кой мислите, че има повече храна?
- Основното за БСП е, че храним добрите вълци в себе си. Цялата ни кампания и всичките ни действия винаги са били позитивни, винаги „за", а не „против". Всички други все залагат на „анти". Вкл. и лидерът на ГЕРБ.
- Как ще коментирате думите на Бойко Борисов, че сте „партията, която избиваше в концлагери"?
- Същата тази партия, която е на 118 г., имаше конгрес. А Борисов охраняваше бившият й лидер и му масажираше ушите, както сам си призна. Същата тази партия, на която той беше член, за нея ли говори така? Много лесно си променя отношението към нея. А тази партия през годините много се промени. И искам да му кажа да прочете новата програма на БСП.
- Защо?
- Защото на него му се налага да пише нова - на ГЕРБ. А както се видя, крайно либералният модел е отхвърлен. Само че в програмата на неговата партия се казва - по-малко държава, по-ниски данъци, по-малко преразпределение. Светът към днешна дата прави ляв завой. И следващото управление без БСП няма да мине.
- А ако избирателите решат, че БСП и ГЕРБ трябва да управляват заедно?
- Има един нюанс - кой ще води преговорите - Станишев или Борисов.
- Между другото самият Борисов си остави вратичка - напоследък казва, че няма да преговаря с това ръководство на БСП.
- Как да му тълкувам изказванията, като те са в зависимост от настроенията му - как е спал, били ли са го на футбол, паднал ли е на тенис. Несериозно е да коментирам изявленията на човек, влияещ се от такива неща, когато говори за политика.
***
Трябва да има знак за обновяване в БСП. Младите във Висшия съвет са около 60. И 40 от тях влязоха в него на директен избор. Квоти на отделни хора в партията обаче няма. В БСП има силни личности, за които е привилегия да спорят помежду си. Ако ги нямаше, едва ли някой щеше да говори, че си имат лоби. Ние всички сме от един отбор.