Представители на БСП се срещнаха с членове на Американската търговска камара

Сеп 30, 2014 Новини БСП 0 993

Представители на БСП се срещнаха с членове на ръководството на Американската търговска камара в България

Представители на БСП се срещнаха с членове на ръководството на Американската търговска камара в България. Срещата се проведе по покана на камарата за обсъждане на съставената от нея Бяла книга „Приоритети и препоръки за политики”.

На срещата присъстваха зам.-председателят на НС на БСП Евгени Узунов, проф. Румен Гечев – водач на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Плевен, Атанас Мерджанов – говорител на ИБ на НС на БСП и водач на листата за област Ямбол, Деница Караджова – член на ИБ на НС на БСП. От страна на Американската търговска камара в България присъстваха нейният президент Питър Литгоу, вицепрезидентът Алекс Нестор и изпълнителният директор Валентин Георгиев.  

Евгени Узунов: Данъчната политика освен фискален, трябва да бъде и социален инструмент

Има два пункта, по които се различаваме от вашите препоръки и приоритети – плоския данък и осигурителните прагове.  Това заяви по време на срещата зам.-председателят на НС на БСП Евгени Узунов. „Данъчната политика освен фискален, трябва да бъде и социален инструмент. Не може да не си даваме сметка за справедливостта, с която държавата  подхожда към определени групи хора с дадени доходи. За това в нашата програма за физическите лица ние залагаме на умерено прогресивно облагане”, категоричен бе Узунов.

Румен Гечев: Ние сме за запазването на валутен борд до влизането ни в еврозоната

Споделяме политиката, че ще запазим валутен борд до скорошното приемане на България в Еврозоната, което е най-добрият вариант за страната ни. Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Плевен Румен Гечев. Той подчерта, че бордът има своите предимства и недостатъци. „Ние имаме добри отношения с валутния борд и държим на тях. Ние ги ползваме като консултант, защото нямаме необходимост от кредитна подкрепа”, категоричен бе Гечев. Той подчерта, че БСП категорично подкрепя и настоява централната банка да подготви влизането на България в банковия надзор на ЕС.

Деница Караджова: Имаме нужда от законови промени, за да можем да въведем електронно управление

За следващия програмен период 272 млн. евро са отделени в ОП „Добро управление”, която основна цел е въвеждане на електронно управление. Надявам се в следващото НС да може да се постигне консенсус за нужните законови промени преди то да започне да се въвежда в България. Това заяви на срещата Деница Караджова, член на ИБ на БСП и кандидат- депутат от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Тя подчерта и че ЕС е въвело за новия програмен период предварителни условности, които трябва да бъдат финализирани до 2016г., свързани с реформи в ключови сектори: обществени поръчки, воден сектор, здравен сектор и други чувствителни сфери. „Натискът върху държавата ни е, че ако не изпълни тези реформи до 2016г., губи 9 млрд. евро”, обясни Караджова.  

Питър Литгоу: Между Бялата книга на камарата и платформата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ има много допирни точки

Президентът на камарата Питър Литгоу заяви, че има много общи точки между подготвената от тях Бяла книга „Приоритети и препоръки за политики” и платформата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му поради тази причина камарата счита, че има големи възможности за сътрудничество между бизнеса и политическите партии. Според него има четири основни критични въпроса пред България: върховенството на закона, икономическата стабилност, дигиталната икономика и енергийната сигурност.