Сергей Станишев: Здравеопазването винаги е било приоритет за това правителство

Здравеопазването винаги е било един от водещите приоритети за правителството, заяви министър-председателят Сергей Станишев

Здравеопазването винаги е било един от водещите приоритети за правителството, заяви министър-председателят Сергей Станишев. При откриването на ново отделение по образна диагностика в Университетската болница „Св. Марина" във Варна премиерът посочи, че за последните четири години инвестициите в системата на здравеопазването за подобряване на инфраструктурата и закупуване на нова техника надхвърлят 500 млн. лв. и резултатите са реални и видими.

 На церемонията днес присъстваха министърът на здравеопазването Евгений Желев и кметът на Варна Кирил Йорданов.

МБАЛ "Св. Марина" ЕАД - Варна е най-големият диагностично-лечебен и консултативен университетски болничен комплекс в Североизточна България. Новото отделение разполага с уникална за страната апаратура - 128 срезов томограф за диагностика на стойност 1 850 000 лв., PET/CT - томограф за позитронна томография на стойност 5 млн. лв., дигитални рентгени. Средствата за апаратурата са осигурени от Министерството на здравеопазването, а общата държавна субсидия за реконструкцията и модернизацията на болницата надхвърля 16 млн. лв.

Премиерът Станишев направи и първа копка за изграждане на сграда за Факултета по фармация към Варненския медицински университет. Общата инвестиция за изграждането му възлиза на 5 млн. лв. Не можем да бъдем модерна страна, ако нямаме добро образование, изтъкна министър-председателят. Той припомни, че през последните четири години правителството е вложило значителни средства за подобряването на образованието, като голяма част от тях са насочени именно към инфраструктурата му.

На среща по-късно с близо 200 студенти от Медицинския университет във Варна премиерът разговаря за инвестициите в образованието. Министър-председателят припомни, че правителството има целенасочена програма за цялостни ремонти на 150-те общежития към различните ВУЗ-ове в страната. Всяка година затова се отделят по около 50 млн. лв., а подборът на общежитията става съвместно между МОН и Националното представителство на студентските съвети. Нашата амбиция е всички общежития да бъдат ремонтирани, заяви министър-председателят Сергей Станишев.

 Студентите връчиха на премиера почетен плакет и грамота за съдействието, което е оказал за построяването на стоматологичен факултет към университета.