Сергей Станишев: Модернизацията на военно-въздушните ни сили е един от приоритетите на правителството

С 4000 часа е удължен ресурсът на 16-те МиГ-29, които са част от военновъздушните сили на България

С 4000 часа е удължен ресурсът на 16-те МиГ-29, които са част от военновъздушните сили на България. Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който наблюдава част от провеждащото се авиошоу в авиобаза „Крумово", край Пловдив.

 По думите на премиерът с това  шестнайсетте военни самолета ще могат да служат на България поне до 2030 година. Сергей Станишев съобщи, че днес официално приключва договорът на българското правителство с руската авиостроителна компания „МиГ" за възстановяване на летателния ресурс на МИГ-29. Договорът беше сключен през 2006 година и е на стойност 50 млн. долара и по думите на министър-председателят това е част от усилията на българското правителство за модернизация на българските военно-въздушни сили.

 Премиерът Станишев съобщи, че при удължаването на летателния ресурс на самолетите е използван капацитетът на българския завод „Терем - Г. Бенковски" в Пловдив. Това дава ново самочувствие на българските летци, добави министър-председателят.

 На авиошоуто присъства и Михаил Погасян, който е генерален директор на руската самолетостроителна корпорация „МИГ". Той отчете доброто сътрудничество с българското правителство.

 На авиобаза „Крумово" присъстват още зам.-министърът на отбраната Спас Панчев, министърът на транспорта Петър Мутафчиев и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.