Сергей Станишев: Мина само първият шок от кризата

Май 24, 2009 Новини БСП 0 1740

Интервю на Славка Бозукова с председателя на БСП и премиер Сергей Станишев за в

Интервю на Славка Бозукова с председателя на БСП и премиер Сергей Станишев за в. Стандарт:  

 

 

- Г-н Премиер, за първи път от 1989 г. БСП има пълен управленски мандат. Каква бе цената за това - за БСП като партия и за вас като неин лидер?
- Без съмнение това е голям политически успех. Досега за 20 години демократичен преход не успяхме да реализираме такъв мандат. Над БСП тегнеше съмнението дали можем да управляваме успешно в демократична държава, в пазарни условия, да постигнем успехи за страната. Гордея се, че успяхме да реализираме този мандат. Защото постигнахме конкретни резултати. Сега правим истински анализ на това, какво е обещано и какво е изпълнено. Огромна част от ангажиментите ни са изпълнени, някои преизпълнени. Не го казвам с чувството на самодоволство или самохвалство. Просто е така. Разбира се, в страната ни има още много работа да се върши.
Всяка коалиция изисква своите компромиси. И БСП като другите партии, плаща политическата цена за това. БСП има само половината от депутатите на мнозинството в тази коалиция. Но независимо от това успяхме да наложим успешни икономически решения, а и много силна социална политика.
- Дойдохте на власт с наистина големи социални обещания. Голяма част от тях изпълнихте. Но въпреки това хората не казват, че живеят по-добре. Напротив. Какво ще им кажете сега, за да ги убедите отново да гласуват за вас?
- Точно затова помолих за анализ на обещаното и изпълненото. За мен бе важно да осигурим политическа стабилност на държавата. Да продължим реформите, за да направим страната ни член на Европейския съюз и да осъществим икономически растеж, с който да реализираме социалните ангажименти.
Погледнете данните. Средната пенсия е нараснала с 85%, а минималната със 100%. Това със сигурност не е достатъчно, защото стартираме от много ниски нива. Защото и днес много хора живеят бедно и трудно.
Въпросът е има ли развитие, има ли постигнати неща, или всичко е било празни приказки? Не мисля, че са били празни приказки. За следващия период е особено важно да има компетентно, интелигентно управление, което знае как да опази това, което сме постигнали, за да продължим напред като общество и страна, а да не се сринем. В условия на криза, която е привнесена в България, цената за грешки на некомпетентност, на непознаване на управлението ще бъде много по-висока, отколкото в условията на нормална икономическа среда.
Няма нито една систематизирана антикризисна програма освен тази на правителството. Тя включва много ясен ангажимент за финансова стабилност на държавата. Включва силна инвестиционна програма за подкрепа на реалния сектор, мерки за кредитиране на малки и средни предприятия в реалния сектор чрез Банката за развитие. Има и трети, много важен стълб - за социална защита. В условията на криза трябва да сме солидарно общество. Да защитим тези, които не могат да си помогнат сами, които временно изпадат от пазара на труда.
Да помогнем да се премине през тези бурни води, в които сме не по наша воля и не по наша вина.
- Макар и привнесена, икономическата криза е сред причините, въз основа на които в момента губите рейтинг. Последните социологически проучвания показват 19% за БСП и 29% за ГЕРБ. Вярвате ли на социолозите?
- Разбира се, отнасям се с голямо уважение към тях. Те показват обществени нагласи, тенденции. Съобразявам се с това, което чета. Но не ги приемам безкритично. Защото за разлика от хората, които ги вземат за даденост, аз съм политик и имам памет - за други проучвания от други години. Би било много интересно да се анализират проучванията на някои агенции. Например от 1999 г. Тогава една доста популярна и днес агенция прогнозираше 4 кметски места за БСП, а ние взехме 90.
Едно са проучванията, друго - реалната воля на българските граждани. Тя е единственото проучване, с което трябва да се съобразяват политиците.
- Това, което е вярно в проучванията, обаче е, че големият мач ще е БСП-ГЕРБ. Какво очаквате от него?
- Никога, не съм гледал на политиката като на мач. Това е доста олекотено възприятие. БСП отива на тези избори с ясната воля да извоюва чрез разговор с гражданите най-много места в Европейския парламент. А на следващите парламентарни избори да бъдем най-голяма парламентарна група. Това не е просто цел на БСП заради политическите ни интереси.
БСП има мисия на тези избори. Да не допуснем връщане назад.
- Какво означава това?
- Да не допуснем връщане назад към модела на управление, който беше характерен за 1997-2001 г.
- Тоест да не допуснете Костов на власт?
- Да не допуснем този модел на управление, който се основава на полуавторитарен режим, на мачкане на всички несъгласни, на политизиране на икономическите отношения по линията наш бизнес - чужд бизнес. На използване на службите за политически цели.
- Какво ви кара да смятате, че има опасност от това?
- Вече се очертава каква ще е управленската коалиция вдясно - ГЕРБ и ДСБ или по-точно т.нар. Синя коалиция. Днес не мога да кажа още какво представлява тя. Ясно е, че в ГЕРБ освен плакатното присъствие на неформалния лидер съдържанието, политиката, управленските виждания, опитът почти отсъстват. Ако има такова управление, доминираща в него ще е личността на бившия премиер Костов, който е силен, има виждания, идеи. Той ще налага и темпото, и начина на управление.
- Да, но това е вариант, ако ГЕРБ и Костов успеят да направят мнозинство. Какво обаче става, ако нито БСП, нито ГЕРБ успеят да направят мнозинство?
- Абсолютно мнозинство трудно ще вземе който и да било. Много важно е за България БСП да се пребори да е първа политическа сила, защото това ще зададе и характера на разговори за формиране на правителство. Не го казвам от лична амбиция. Следващото правителство ще бъде в трудна среда. Ще трябва да вземе нелеки решения, ще трябва да бъде много гъвкаво и динамично. Защото сега е необходимо да се борим ежедневно с кризата, да търсим решения как България по-бързо да излезе от нея, без да пострадаме толкова, колкото други страни. А други страни в момента са в много по-трудно положение. И страни от ЕС, и нашите съседи, с които много обичахме да се сравняваме.
- Това означава ли, че сте склонен да правите компромиси и да подадете ръка на Борисов?
- Винаги съм изхождал от интересите на страната. Затова съм и министър-председател. Ако действах само като партиен лидер, този мандат нямаше да бъде успешен. Такива са реалностите. За разлика от неформалния лидер на ГЕРБ никога не съм правил изявления като неговите. Разбрах, че се е контузил по време на мач. Дано не е нещо сериозно. Желая му бързо оздравяване и възстановяване.
Сделка между БСП и ГЕРБ, колкото БСП да влезе във властта, няма да има. Коалиции могат да се правят само на ясна политическа, икономическа програма. Защо тази тройна коалиция, за която никой не вярваше, че ще издържи цял мандат, е стабилна? Защото има ясни правила. Първо - на отношенията между партиите. Второ - ясна програма на правителството, която се изпълнява. И трето - защото имаше доверие между лидерите. И когато се вземе едно решение, то се изпълнява. Когато се дава дума, тя се спазва. Аз съм го казвал на кмета на столицата, затова не се притеснявам да го споделя с вас: Неговият основен проблем е, че не си държи на думата. Затова няма доверие. Както в живота и в бизнеса, така и в политиката, това е в основата на всичко.
- Като говорим за компромиси, доста анализатори смятат, че цената на коалиция между ГЕРБ и БСП е разграничаването ви от Ахмед Доган. Готов ли сте да го направите?
- Не виждам защо трябва да се разграничавам от г-н Доган, след като не съм слят с него. Ние сме две различни партии с различни политически платформи и идеологии в много отношения.
ДПС се показа като много коректен партньор. Следващото управление ще се формира по волята на българските граждани. Няма предрешена коалиция между БСП и ДПС. Както ви казах, че няма и не може да има сделка с ГЕРБ.
- Президентът Георги Първанов прогнозира, че за първи път в България може да има повторни избори поради невъзможността да се състави управленска коалиция. Как гледате на тази прогноза?
- Това би бил най-лошият за страната вариант. В условия на криза състоянието на перманентни избори създава ситуация, в която не е възможно да се вземат ефективни и нужни за хората управленски решения. Това означава, че политиците ще се занимават само със себе си. Затова подчертавам, че ако БСП спечели изборите, ще направим всичко да се формира бързо стабилно правителство с ясна програма, което да започне да работи от първия ден. А не половин година да се оглежда и да е неадекватно на кризата. Затова казвам, че БСП има мисия. Трябва ни правителство, което има волята да продължи реформите и да запази постигнатото в България. Да защити икономиката, бизнеса и хората от най-тежките удари на кризата, защото тя не е отминала още.
- БСП няма проблем с 4-те или 8-те процента бариера за влизане в парламента. Ясно бе, че Конституционният съд ще отмени 8-те процента праг. Защо тогава БСП толкова ревностно го защитаваше?
- За БСП водещото в изборните промени бе мажоритарният елемент. Съжалявам, че заради сложността на конфигурацията на парламента изборните промени бяха приети доста късно. На мен това не ми допада. Отдавна отстояваме тезата за мажоритарен елемент. Това се подкрепя много мощно от повечето българи. Близо 80% от хората го искат, виждал съм проучване на тази тема. Хората искат освен партийните листи да имат възможност да избират и директно личности, на които имат доверие.
Ние предложихме 58 мажоритарни депутати. За съжаление това не се реализира, но се направи първа стъпка - 31 мажоритарно избрани депутати. Надявам се това да окуражи много повече българи да гласуват. По-високата бариера за коалициите не беше водещ приоритет за БСП. Въпреки че има логика в това. Защото се получава неравнопоставеност. Една партия трябва да прескочи 4%, коалициите от 7-8 партии - също. Коалициите, ако имат претенции да представляват сериозни групи от български граждани и да имат по-голяма тежест, би трябвало да са в състояние да преодолеят по-висока бариера.
- По тази тема имахте удивително съвпадащи позиции с Яне Янев. Политолози твърдят, че неговите разкрития за Мургина, заменките на гори, злоупотребите на кметове от ДПС пряко работят за БСП. Янев ли е петата червена колона?
- Със същия успех може да се каже, че разкритията на Янев работят и за ГЕРБ. Не мога ли тогава аз да попитам дали Янев не е петата колона на Бойко Борисов?
- Пълно право имате да попитате.
- Да, защото съм достатъчно информиран човек. БСП и аз винаги водим открита политика. Принципна, с ясни аргументи. Не ми допада начинът, по който г-н Янев води политика - с хвърляне на бомби и палене на фитили без достатъчно факти. Политика, която се основава само на скандали и квалификации, не ми изглежда убедителна. И няма никакво основание да се говори за това, че има някакви отношения между БСП и РЗС.
- Обяснихте колко е страшно връщането на управленския модел "Костов". Само преди няколко дни обаче Татяна Дончева ви обвини, че важните решения в партията се вземат не от ръководството, а от вас и тесния ви кръг съветници. На мен това много ми напомня стила "Костов". Затова ви питам - не се ли страхувате, че ще ви нарекат червения Костов?
- Не, не се страхувам, защото не съм. Формирането на листата за европейските избори мина през всички нормални и демократични процедури на БСП - на основата на номинации, направени от регионалните ни структури. И Таня Дончева беше сред тях. Винаги, когато е участвала като наш кандидат, както в случая за кмет на София, съм я подкрепял много категорично. Водя битка, защото е кандидат на БСП. Имах разговор с нея преди приемането на листата, както и с Ивайло Калфин, Меглена Плугчиева, досегашните ни депутати, проф. Андрей Пантев и другите кандидати. За да мога да преценя политическата тежест на номинациите и кой колко сила може да даде на листата. Тези избори са важни. Важно е и как ще се работи в следващия Европейски парламент. Как депутатите на левицата ще защитават интересите на България. Предложих й четвърто място. За мен обаче позицията "Или съм до трето, или не участвам", не е отговорна. Защото имаме много успешен вицепремиер и министър на външните работи, който има огромен личен принос за влизането на България в ЕС. Който има и много висока обществена подкрепа. Имаме досегашния водач на листата, който се справи много добре и заема изключително важна позиция в парламентарната група на ПЕС. Имаме утвърдени депутати като Илияна Йотова и останалите, които се доказаха. За ново попълнение в листата, което тепърва трябва да се обучи на работа в Европейския парламент, четвърто място е много достойно предложение. Още повече че е изцяло избираемо. В такива ситуации смятам, че би трябвало да се поставят общите интереси над личната амбиция и съпоставка с другите. Така че съжалявам за решението на Таня Дончева. То е нейно право.
- Това бе първа искра. Опасявате ли се от активизиране на вътрешната опозиция в БСП? Очаквате ли тя да саботира политиката ви по места?
- В голяма партия като БСП - реална, не виртуална, в която не един човек определя всичко, има и недоволни, и обидени. Но не очаквам сериозен саботаж. Всички социалисти разбират значението на тези избори. Не за БСП, а за България. Защото БСП е била в опозиция. Свикнали сме и на бой. Оцелявали сме при много тежки ситуации. Спомням си как през 90-те години бяха направени толкова опити за удушаването на БСП, че на "Позитано" дори нямахме телефони и парно. Оцеляхме, не се плашим.
- Какво очаквате след тези избори?
- Трудни ще са. На всички избори досега бе ясен победителят. Въпросът винаги е бил не кой, а с колко. Сега има повече неизвестни. И това създава по-голямо напрежение сред политиците. Важно е изборите да се проведат по легитимен начин. Ние винаги сме водили открити и принципни кампании. Но нека бъдем откровени - срещу БСП и управлението поне от 2 години се води систематична негативна кампания. Всеки ден. От Бойко Борисов, партията му, дясната опозиция. Извинявайте, ние като опозиция бяхме къде-къде по-отговорни пред страната. Никога не сме я очерняли.
- Сигналите до Брюксел ли имате предвид?
- И тях. Две години само пропаганда, квалификации, негативизъм. Една добра дума няма. Със сигурност има за какво да бъде критикувано управлението, но и една добра дума не е казана. На личностно ниво пък нападките са системни и много отдавна. Някои неща са на ръба на приличието.
- Престрелките между вас и Бойко Борисов се превърнаха почти във всекидневие. Какво всъщност дели един премиер и един кмет?
- Никога не съм бил привърженик на подобен род политически нападки. Грозно е. Отблъсква хората. Дълго време не обръщах внимание. Винаги говоря принципно, с факти, с политически тези. Не ала-бала. Но когато се мълчи, хората започват да си мислят, че казаното е вярно.
Принципът на Гьобелс - една лъжа, повторена много пъти, се превръща в истина в общественото съзнание. Когато открито се говорят лъжи, мълчанието се възприема като гузност. Аз не се чувствам гузен. Имам какво да кажа.

 

- Г-н Премиер, последните данни на Министерството на икономиката сочат, че БВП има 3,5% спад в сравнение с първите три месеца на миналата годината. Това не се е случвало от 1997 г. В тази връзка съгласен ли сте с икономическия си министър Петър Димитров, че кризата си отива?
- Рано е да се каже, че кризата си отива. В България тя не е наш продукт. Не е резултат на грешна икономическа или финансова политика. Напротив, това, което се направи последните 4 години във финансово-икономическата политика, даде възможност България да бъде една от най-атрактивните страни за инвестиции да се развива ускорено.
Имаме 6% годишен икономически растеж, привлечени са 20 милиарда евроинвестиции. Сравнете целия период от началото на 90-те години до 2005 и периода 2005-2009. Привлекли сме много повече инвестиции само за четири години.
С тази политика се оказахме по-добре подготвени и финансово защитени в кризата.
Първо - не ни се наложи да наливаме стотици милиони, дори милиарди в банковата система. Второ - валутният борд стопира първоначалния финансов удар на кризата. Вложенията на хората са защитени. Дори в условия на криза се увеличават парите на пенсионерите и на другите съсловия. Увеличихме фискалния резерв от 4 милиарда. Но кризата в България се генерира отвън, от нашите партньори. Българската икономика е малка. 60 и няколко процента от нашия внос е от ЕС. В Германия има свиване на икономиката. Прогнозата е за 6%. Повечето европейски страни отиват на тези нива. Прогнозите много динамично се променят. Първото тримесечие на годината беше най-трудно. Газовата криза нанесе реални щети на българското производство.
- Какви са впечатленията ви, как кризата се отразява на бизнеса по места?
- Постоянно пътувам из страната. Срещам се с мениджъри, с управители на предприятия, работници, с местната власт. Все още е рано да се каже, но впечатленията, които си създавам, са за раздвижване през второто тримесечие в сравнение с първото. Образно казано, първият шок от това, че е дошла криза, е преодолян. Защото кризата е и психологическо състояние. Когато всеки ден медиите казват "Криза, криза, криза, Америка пада, Германия пада...", всички се парализират, свиват се банките, реалните предприятия. Но настъпва момент, когато и хората, и фирмите си казват: "Криза, но трябва да се живее. Трябва нещо да се измисли, да се започне дейност." Но при всички случаи тази година за всички нас условията ще са тежки. И затова точно е необходима много голяма динамика на управлението, адекватни и отговорни решения.
- А бизнесът? Той трябва да има чувството на стабилност?
- Говорил съм с много бизнесмени. Най-важното за тях е финансовата стабилност на държавата и на финансовата система. Това е първият приоритет. Защото ако те се сринат, ще има последствия и за хората, и за бизнеса. Правим всичко възможно да подпомогнем реалния сектор - и чрез инвестиционната програма на държавата, която засяга най-вече строителния сектор, и с привличането на инвестиции. Наскоро стартира привличането на инвестиции в условията на криза - до 80 милиона лева за строителство на завод в Ловеч за сглобяване на производство на автомобили.
Постоянно водя разговори с различни бизнесмени, които идват от чужбина с важни намерения, за големи инвестиции в България.
- И сега ли?
- Да, и сега. Съвсем наскоро беше огласена голяма компания за строителство на екологични заводи. Досега Банката за развитие е отпуснала като кредит 250 милиона лева. Това конкретно засяга близо 140 малки и средни предприятия и хиляди работни места.
Има вече следващ ресурс - отпуснати са 500 милиона и сме готови и допълнителни ресурси да отпускаме, за да помогнем не само инвестиционните проекти. Но да има оборотни средства и за земеделието. Един от траншовете ще бъде насочен директно за земеделски производители.
Това вече е в ход, доколко знам, от Банката за развитие. Така че това прави българската държава.
Много рисковано би било да се похарчи целият фискален резерв, за да се развият нещата в момент, когато не е ясно какъв ще е финалът на кризата.
Правим и ще правим още действия. Изграждането на индустриални зони също е предпоставка за развитие на индустриалния сектор. Вземаме мерки за разрастване на строителния сектор и за привличане на инвестиции. Следващият елемент е социалната защита за хората, които са на половин работен ден. Националният план по заетостта непрестанно се актуализира.
Затова казвам, че експерименти от рода на някой дошъл да се обучава как да се управлява държавата, в момент на криза не трябва да се правят.
- Какво бихте казали на чиновниците, които няма да получат 10% увеличение от 1 юли?
- Първо, знаете, че заплащането на бюджетния сектор се формира най-вече от постъпленията за бюджета. Ако няма достатъчно постъпления, трудно можем да си позволим такива луксозни стъпки в условия на криза, когато съседни страни намаляват рязко заплатите в публичния сектор, а и в частния, за да оцелеят. Държавната служба обаче дава много по-голяма стабилност и предсказуемост за всеки, който е в нея. Защото се чувства защитен. Прочетох с интерес информация за конкурс - мисля, че в РДВР Благоевград беше. За 31 места са се явили 390 души висшисти, все за места на полицаи. В условия на криза държавната служба дава стабилност на доходите. Затова следващата година, година и половина най-важното е да опазим постигнатото успоредно с продължаването на реформата във всички сфери. Защото кризата не бива да ни обезкуражава. Не бива да се концентрираме само в нея. Трябва да продължим промяната в страната чрез законодателство и действия на изпълнителна власт. Това изисква много голяма концентрация.
- Елена е в леговището на пиратите. Притеснявате ли се за нея? Какво й казвате?
- Естествено, казвам й да бъде внимателна. Да не се впуска в авантюри. Елена е опитен журналист. Тя е била в Афганистан, и в Чечня, и в Босна и Херцеговина, и къде ли не по горещите точки. Тя знае как се работи в такива трудни условия, опасни условия. Но молбата, която съм отправил към нея, е да не се подлага на неоправдани рискове. Защото рискове там има. Ежедневно. Въпросът е да бъдат преценени. Да не създава грижи на майка си, на близките.
- След един успешен премиерски мандат какво го очаква човека Станишев в живота оттук нататък?
- Знам ли какво го очаква. Животът е непредсказуем и това е неговият чар. Изключително благодарен съм на съдбата, защото за тези години получих възможността и честта да направя много неща за страната. Няма по-голямо удовлетворение за един човек, още повече политик - да може да направи неща, които са полезни. Като членството на България в Европейския съюз, като успешното ни икономическо развитие. Като това, да видя, че усилията не са напразни, не са на вятъра. Колкото и трудно да се измерват усилията на един политик, на един държавник, няма по-голяма радост от това, да видиш, че помагаш и на конкретни хора. В редица случаи, разбира се. Невинаги съм успявал. Оттук нататък нещата са в ръцете на българските граждани. Мисля, че няма от какво да се срамувам като резултати от управлението. Аз съм много самокритичен към това правителство. Знам, че не е направено всичко, имаше грешки - и с управлението на европейските фондове, и като подготвеност на администрацията. Важното е, че доброто, което е направено, полезното, което е направено, е повече. И това е огромно удовлетворение. И имам амбицията, тук вече говоря като партиен лидер, БСП, която няма за какво да се срамува от този мандат, да извоюва доверието на българските граждани и да продължи да променя страната към по-добро. Защото БСП е най-националната партия, най-устойчивата и стабилна партия в това отношение, като отговорност пред страната. Знаете ли, дори и в опозиция ние често сме се държали по-отговорно, отколкото управляващите. Просто защото това държавническо мислене е силно вкоренено във всеки един социалист.Такава е съдбата на БСП и историята й.
А в личен план аз винаги действам на принципа - правя това, което смятам за правилно, и давам всичко от себе си.