Сергей Станишев: Вярвам в дълбоката толерантност и мъдростта на българския народ

През последните 100 години България извървя огромен път към демократична, европейска нация, с изградени институции, индустриализирана и член на Европейския съюз

През последните 100 години България извървя огромен път към демократична, европейска нация, с изградени институции, индустриализирана и член на Европейския съюз. Това е много голямо постижение, защото вие ще се ползвате от възможностите и правата на всички европейски граждани. С тези думи се обърна премиерът Сергей Станишев към възпитаниците на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Сатовча. Министър-председателят бе посрещнат от кмета на града Милко Сиркьов, ученици и много граждани на Сатовча. Пред своя гост кметът подчерта, че това е правителството с най-добра политика към общините в страната, а посещението на премиера в градчето е знак за приятелство и добро отношение към сатовчани.

 Винаги съм се гордял с това, че през последните 20 години България запази етническия си мир и уважението между хората от различните вероизповедания в страната, каза министър-председателят в приветствието си към младите хора. Той посочи, че в София в радиус от 500 м има храмове на пет различни вероизповедания, което говори много за отношението на толерантност и то трябва да се запази. Вярвам в дълбоката толерантност и мъдростта на българския народ, заяви министър-председателят.

 Управлението на страната е къртовска работа, която невинаги е видима, сподели премиерът пред младите хора. Трудно е да нямаш лично пространство и постоянно да си под наблюдението на камерите. Учениците проявиха интерес към отговорностите на министър-председателя - постоянна връзка с бизнеса и инвеститорите, отговорни и добри външни отношения, непрестанните контакти с хора от цялата страна и различни социални групи, за да черпи информация от първа ръка за проблемите на гражданите и много други.

 Младите хора проявиха интерес и към функциите и задачите на Европейския парламент и бяха подробно запознати с най-демократичната евроинституция и основните политически семейства в ЕП. Те научиха още, че премиерът е имал веднъж двойка по история и разчита на позитивното си излъчване, което го пази от негативната енергия на опозицията.

 Запитан какво е за него 24 май, премиерът каза, че това е един от най-светлите български празници, празник на духа, на идентичността и самочувствието на България. Денят на българската култура и просвета и славянската писменост е демонстрация на вярата ни в историята, постигнатото до момента и в бъдещето, подчерта пред учениците министър-председателят.

По-късно той ще се срещне с гражданите на общините Неделино и Борино. В Девин премиерът ще гостува на втория в класирането в предаването на БНТ1 „Големия избор" Николай Мартинов.