Модерна кухня за топла храна откриха в Луковит

Ловеч: В Априлци бе открита модерна кухня за приготвяне на топла храна в социалния комплекс „Ти не си сам"

Ловеч: В Априлци бе открита модерна кухня за приготвяне на топла храна в социалния комплекс „Ти не си сам". Лентата на новия обект беше прерязана от вицепремиера Меглена Плугчиева, Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на М-Тел и Петер Фрик, дарител, собственик на фирма в Лихтенщайн. Сред гостите бяха посланикът на Република Австрия Клаус Фабиан и съпругата му, депутатът Донка Михайлова, спонсори и дарители на начинанието.
Кухнята ще осигурява 150 порции топла храна дневно за възрастни, болни, самотни и хора с увреждания. Изграждането й е част от социалния проект „Ти не си сам" на фондация «Априлци". Построяването й е ддело на М-Тел. Част от вътрешното оборудване на кухнята са дарени от Министерството на труда и социалната политика. Инициативата е на дарителката Красимира Димова, която от 18 години живее в Австрия.
„Австрия е най-големият инвеститор в България и една от страните в ЕС, които ни подкрепят в политически и финансов план, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева при откриването на обекта. Тя призна, че държавата ни е в дълг все още към социално слабите и би трябвало да се отдаде признание на хората, които работят за тях.
Посланикът на Австрия подчерта, че без личната инициатива не може да бъде постигнато нищо. Според него България и Австрия са съмишленици по темата за пазара на труда и заетостта и припомни, че основната характеристика на обединена Европа е, че е социална.
Благодарение на дарение на бизнесмена Петер Фрик от Лихтенщайн Домът за стари хора, който също е дело на фондация „Априлци", има нова отоплителна инсталация, която е екологично чиста и с безотпадна технология.
Сладващата идея, която ще се замисля в Априлци, е построяването на Дневен център за хора с увреждания. Предвижда се в него да се предоставят физиотерапевмтични, рехабилитационни и медицински услуги.