Сергей Станишев представи своя личен прочит на променящия се свят в книгата „Защото сме социалисти”

Nov 23, 2008 Новини БСП 0 1878

Идеята за книгата „Защото сме социалисти” се зароди още през лятото, защото светът около нас постоянно се променя и е актуално и интересно за членове и симпатизантите на нашата партия да чуят личното мнение на своя лидер

Идеята за книгата „Защото сме социалисти” се зароди още през лятото, защото светът около нас постоянно се променя и е актуално и интересно за членове и симпатизантите на нашата партия да чуят личното мнение на своя лидер. Това е личният прочит на много въпроси, които се отнасят както за изворите, основите на социалистическата идея, така и за миналото, и днешния ден и политиката, която водим, както и за това, което виждам като перспектива за социалистическата идея. Това заяви лидерът на ВС на БСП  Сергей Станишев при представянето на своята книга „Защото сме социалисти” пред журналисти на специален брифинг през втория ден на 47- мият конгрес на БСП.

Промените в света през последните месеци свързани със световната финансова и икономическата  криза постави на дневен ред преосмислянето на нещата, които през последните 20 години се приемаха за общоприети, обясни Сергей Станишев. По думите му  това преосмисляне води до необходимостта от много повече прозрачност, регулации, обществен контрол. И именно това е част от социалистическата политика.  Председателят на ВС на БСП припомни на журналистите, че преди една година именно в София на Съвета на Партията на европейските социалисти се обсъждаха идеите по отношение на финансовите пазари, икономическото развитие и социалната политика.

Сергей Станишев сподели, че нещата написани в книгата са трупани в продължение на години. Неща, които са мислени и са казани под една или друга форма като позиция, но никога не са били обобощавани под формата на двадесет и седем глави, които представляват въпроси и отговори. Авторът подчерта, че когато в продължение на пет дни, предимно нощно време, е писал книгата, се е стремял да го прави на един публицистичен език, разбираем за хората. Станишев заяви своето намерение в бъдеще публично да представи своята книга пред  политици, интелектуалци и хора на изкуството. Целта е да се предизвикат много дискусии и в партията, и в обществото, защото по думите на лидера на ВС на БСП Сергей Станишев има много спекулаци и тези, с които той не е съгласен. Само дискусиите ще върнат на обществото истинското политическо говорене, котегоричен беше Станишев. Дискусии, които да са съдържателни и да се различават от празните приказки.