Сергей Станишев: Проблемите на 2 млн. столичани не са ни безразлични

Май 16, 2009 Новини БСП 0 1328

През последните години винаги сме помагали на Столична община, защото проблемите на 2 млн

През последните години винаги сме помагали на Столична община, защото проблемите на 2 млн. граждани не са ни безразлични. Това каза пред журналисти след среща с кметове от страната премиерът Сергей Станишев. Той посочи някои проблеми, в които се е намесило правителството, за да подкрепи Столична община – строежа на Околовръстния път, отделените близо 100 млн. лв. за общините Карлово, Пловдив, Силистра, Харманли, за да приемат балираните битови отпадъци на София.

По повод почистването на София от кризисния щаб премиерът отбеляза, че всичко е струвало за един месец 1 млн. лв. Досега се събираха 120 млн. лв. такси от столичани за сметопочистване, сметоизвозване и резултатът всички го видяхме, за съжаление, коментира Станишев. Той припомни, че всички анализи сочат, че сметището в Суходол е изчерпило своя капацитет. Ако сега не се предприемат действия, края на годината или най-късно в началото на следващата ще настъпи безизходица. Тогава ще трябва отново да се дават десетки, а може би и стотици милиона лева, за намиране на спешно кризисно решение. Смятам, че е отговорност на което и да е правителство да потърси начин този проблем да се реши преди да бъдем в безизходица, категоричен беше Станишев.

По думите на премиера няма проект за изграждане на завод за боклук и стартирането на строителството на завод не може да започне ефективно преди края на есента, в края на годината. След това поне две години ще се решава този проблем за строителството на нов завод, а междувременно трябва да решаваме въпросите на София, добави Станишев.