Сергей Станишев: Реализирахме успешен мандат и заложихме добра основа за бъдещето

Май 15, 2009 Новини БСП 0 1405

  БСП представи проекта си  за регионална политика и местно самоуправление   За тези 4 години не само, че реализирахме за първи път един успешен мандат с участието на БСП в Коалиция за България, но и заложихме добра основа за бъдещето

  БСП представи проекта си  за регионална политика и местно самоуправление

 

За тези 4 години не само, че реализирахме за първи път един успешен мандат с участието на БСП в Коалиция за България, но и заложихме добра основа за бъдещето. Това каза по време на среща с кметове от страната премиерът Сергей Станишев. По думите на премиера, през следващите две години  на България й предстои труден период заради световната икономическа криза. Ето защо е изключително  важно каква политика ще се води в този период, за да се опази постигнатото, да вървим напред, да не се върне страната ни икономически, социално и  политически назад.

Премиерът обясни, че в предстоящите евроизбори е много важен ангажимента на всеки един от кметовете в страната, а не само на кандидатите за евродепутати. Станишев добави, че мнозина кметове от различни партии са му казвали, че от сегашното правителство са видели само добро и са пожелавали успех на БСП. По думите на председателя на БСП е важно на предстоящите избори партията да се мобилизира, за да може в ЕП да влязат повече депутати социалисти, които за разлика от десницата, винаги са защитавали България.

Ние сме партията, която винаги е отдавала особено внимание и значение на местното самоуправление, на местната реализация и на регионалните политики, каза още Станишев. По думите му за да бъде България модерна европейска страна, конкурентноспособна, атрактивна за инвестиции, страна, в която хората живеят със самочувствие, е необходима силна регионална политика. Необходима е политика, която да гарантира, че не зависими от това къде е роден един човек – в столицата, в областен град или в малко село - ще има приблизително доближаващи се едни до други условия за развитие, за получаване на образование, за медицински условия. Това е и в същността на цялостната политика на БСП и на това правителство, в което нашата партия участва, обясни Станишев.

Премиерът отбеляза, че това правителство е направило важни стъпки за децентрализация на общините. Така например през 2005 г. общините са получили от централния бюджет 1,288 млрд. лв. Сега тези средства са нараснали до 2,452 млрд. лв. През тази година се очаква правителството да подкрепи общините с допълнителни средства от около 150 млн. лв.

Българските общини са основен бенефициент по европейските програми. В тази връзка Станишев припомни, че от началото на членството в Европейския съюз в българските общини са получили около 1.8 млрд. евро. През май 2008 г. са били договорени средства за 100 млн. евро по оперативните програми, а сега става дума за проекти за над 2 млрд. евро.

По време на срещата Румен Петков представи проекта на БСП за регионална политика и местно самоуправление. Стратегическата цел на управленския проект за регионално развитие е формиране и прилагане на държавна политика, гарантираща условия за балансирано и устойчиво интегрирано развитие на районите и общините, обясни Петков. Средносрочните цели за периода 2009-2013 г., които управленският проект си поставя са три. Първата цел е – ускорено прехвърляне на правомощия и ресурси от държавните органи към общините за укрепване на местното самоуправление. Втората цел е – оптимизиране на функционалната компетентност на областния управител и териториалните звена на централната изпълнителна власт за координация на секторните политики на регионално равнище. Третата цел е – развитие на местното самоуправление в рамките на общината чрез повишаване на управленската и финансовата самостоятелност на кметствата и заведенията за услуги.

Голяма част от вас печелят доверието на избирателите за пореден мандат, отбеляза Кирил Добрев и призова кметовете да използват авторитета и ресурсите си, за да помогнат на БСП в предстоящите избори. Ние носим отговорността като управленци, заяви депутатът. По думите му, ако БСП не спечели изборите, има опасност държавата да бъде върната в истинска криза. Днес партията е силна. Днес партията има шанса да управлява втори мандат, заяви той.

Областният управител на София Тодор Модев подчерта, че БСП има отговорно отношение към регионално развитие и добави, че е необходимо разширяване на междурегионалното сътрудничеството, активна местна политика, разширяване на възможностите на областните управители.

Единството ни е гаранция за успех в предстоящите избори, каза в заключение Модев.