БСП в Добричка област залага на пътната инфраструктура

Добрич:

Добрич: . Подобряването на пътната структура в Добричка област ще доведе до повишаване на икономическия капацитет на региона - каза в Добрич зам.-областният управител Владимир Калчев / представител на БСП в политическия кабинет на областната администрация/ пред изпълнителния директор на националната агенция "Пътна инфраструктура" Янко Янков и кметовете на осемте общини от региона. По негово предложение сегашният път Варна-Добрич-границата с Румъния-ГКПП Кардам, ще се прекласира от втори в първи клас с международно значение и има предложение да стане четирилентов, а в момента е двулентов. По него минават и много тежкотоварни автомобили, тъй като от страна на Румъния е въведена забрана за тях през ГКПП-Дуранкулак. Единстената врата за Европа оттук остава ГКПП-Кардам - заяви Вл. Калчев. Предложението за прекласирането на пътя е одобрено от Регионалния съвет за развитие на Свевероизточния регион за планиране.

От няколко години се работи и по друг проект - изграждането на път Добрич - Крушари - Коритен /в България/ - Добромир - Баняса /в Румъния/, който да бъде изграден върху стар римски път. Той скъсява разстоянието до Констанца и Калараш в северната ни съседка с около 130 км. Проектът е по програма "Трансгранично сътрудничество" и се работи от зам.- областния управител Михаил Стоев /зам.-областен управител от БСП/ заедно с кметството на община Крушари от няколко години. Към пътя се предвижда и изграждането на ново ГКПП.

Насочването към пътната инфраструктура на представителите на БСП не е случайна, тъй като Добричкият регион може да печели от географското си положение. От региона илизат камиони със  селскостопанска продукция. Румънците през последните две-три години са най-многобройните туристи в България.

Според народния представител от БСП от Добричко Никола Гочев, оправянето на пътищата ще спре миграцията от региона. Сега, заради лошото им състояние, много хора предпочитали да се преместят, а при добри пътни ленти можели да работят в други градове, но да се прибират у дома си.