Цирк на “политически изпит” между младежите на БСП и Герб в Бургас

  Бургас: В истински цирк се превърна младежият  дебат между  БСП и Герб в  Бургас

 

Бургас: В истински цирк се превърна младежият  дебат между  БСП и Герб в  Бургас. Бъдещите политици се изправиха един срещу друг за първи път в подобно мероприятие. Инициативата бе на социалистите, които се оказаха и по - подготвените.

Вместо да говорят по темата  "За днешния и утрешния ден на Бургас" хората на Бойко Борисов предпочетоха да не отговарят директно на въпросите, а да увъртат и да задават въпроси, които нямаха нищо общо с младежките инициативи, коментираха възмутени хора от залата.  3 бяха темите по които и представителите на червените и на Бойко Борисов дискутираха. По регламент двата съперника имаха отбори от по 4-ма души. Капитан на социалистите бе общинският им председател Николай Тишев, а на герберите Тодор Йосифов. Първи в дебата се включиха бургаските социалисти, след като спечелиха правото чрез жребий.

Всеки представител на партийте имаше по 2 минути за изказване,1 по 1 минута за коментари и реплики и по 60 секунди за отговор.

Преди началото на дебата младите социалисти подариха на опонентите си книжката на Сергей Станишев "Защото сме социалисти".

Бъдещите политици дискутираха 3 теми: Транспорт и инфраструктура; Чистота и зелени площи; и Инвестиции и икономика в Община Бургас.

Според социалистите морският ни град не се развива с темповете, с които трябва . "Нужна е промяна и то още сега", категоричен бе в изказването си областният лидер  Христо Панайотов. Според него партия Герб не си е изпълнина предизборните си обещания. Вместо това тя се оправдавала с правителството. "На опонените за всичко им е виновно правителството" бе отговорът на Панайотов към обвинението на герберите, че не могат да подобрят състоянието на града, заради бившия червен кмет Йоан Костадинов. Панайотов  призова в дебатът да се говори за бъдещето, защото никой не живее с миналото.

"Никога досега градът ни не е бил в такова ужасно състояние преди началото на летния сезон. Вие явно не живеете е този град, след като твърдите, че сте променили облика му", пък бе отговорът  на общинският лидер на младежкото БСП Николай Тишев. Той припомни на опонените си продължаващият хаос по бургските улици с паркирането, все още разкопаната улица "Републиканска", както и продължаващият вече няколко месеца ремонт по централната улица "Александровска".

Тишев каза още, че не може да се отрече свършеното от настоящият кмет Димитър Николов, но то е твърде малко и недостатъчно за 18 -те месеца управление начело на общината.

Проблемът с болкука и непочистените градски улици пък бе отсро критикуван от членът на Изпълнителното бюро на БСП - Бургас Магдалена Тодорова. Тя изрази възмущението си от липсата на ефективен контрол върху сметопочистващата фирма. Тодорова изрази възмущението си, че ако не се вземат спешни мерки в скоро време отивайки на работа бургазлии може да газят в боклук.   

Голяма част от присъсващите в залата бяха категорични, че младежите от герб изобщо не бяха подготвени за дебата. Повечето от  гостите  дори не разбраха защо хората на Бойко Борисов са приели да участват в дебата, след като вместо да говорвят за бъдещото развиетие на Бургас и да предложат план за неговото преобразяване, през цялото време се занимаваха с предишното управление на Община Бургас и с теми, които нямаха нищо общо с разиакваните въпроси.

Дебатът се състоя в зала "Компас" на хотел България, която едва успя да побере желаещите да присъстват. И двете партии бяха бурно подкрепяни от съпартийци и симпатизанти. Както журналистите, така и гостите в залата имаха право да задават всякакви въпроси. Въпреки изричното условия въпросите да са свързани с темата привърженици на Герб си позволяваха да питат по теми, които не касае младите хора.

Общинският председател на младите социалисти Николай Тишев призова хората на Бойко Борисов да престанат да си правят пиар акции и да работят повече за развитието на морския ни град.

Червените обещаха, че в близките дни ще направят проучване, в което ще поискат мнението на бургазлии има ли нужда градът от завод за преработване на отпадъци.

За да подкрепят младите социалисти в първият им открит дебат срещу опонените от мГерб в залата дойдоха депуатите от Коалиция за България Пенко Атанасов и Стойко Танков, както и говорителят и заместник председател на Областния съвет на БСП Атанас Зафиров.