проф. Минчо Минчев и Румен Петков обсъдиха провеждането на майсторски клас по цигулка в Плевен

Плевен: Майсторски клас на проф

Плевен: Майсторски клас на проф. Минчо Минчев да бъде организиран в Плевен. Идеята за него е на народния представител от Коалиция за България Румен Петков. Предварителните разговори са проведени преди концерта на световноизвестния цигулар в града. Инициативата е по повод  140-тата годишнина на читалище „Съгласие"-Плевен. Румен Петков е председател на инициативния комитет за честването на юбилея. Проф. Минчев и Румен Петков са коментирали възможността първия майсторски клас да се проведе следващата година в Плевен. Намеренията са той да е ежегоден и в него да могат да се включват и наши, и чужди цигулари.

Месец май носи винаги особен заряд, защото това е месецът на българската писменост и на българския дух и култура, каза при откриването на концерта Румен Петков. Този дух ще присъства на сцената чрез един от най-големите цигулари на нашето време - Минчо Минчев, каза той. Румен Петков припомни, че от 19 до 23 май Плевен ще е домакин на  Втория национален конкурс за млади оперни дарования  „Гена Димитрова". Тази вечер ще отдадем дължимото и на композитора Панчо Владигеров, без чийто талант и произведения визитната картичка на България нямаше да е същата, подчерта народният представител. Той допълни, че 110-тата годишнина от рождението на композитора е достатъчен повод да си припомним неговото музикално наследство.

          Пред препълнената концертна зала „Емил Димитров" на читалище „Съгласие" проф. Минчо Минчев изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух. Под диригентството на маестро Йордан Дафов музикантите от Плевенската филхармония свириха рапсодия „Вардар" от Панчо Владигеров, цикъла „Класично и романтично" и Марш и Песен из „Българска сюита".

Следващият концерт в рамките на инициативите, посветени на 140-тата годишнина на читалище „Съгласие" ще е на Калуди Калудов на 14 май 2009 г от 19.00. ч в зала „Емил Димитров".