Среща на Румен Петков с регионалната камара на строителите в Плевен

Има мерки, с които може да се помогне на представителите на строителния бранш да се справят с кризата

Има мерки, с които може да се помогне на представителите на строителния бранш да се справят с кризата. Това каза народният представител Румен Петков на среща с регионалната камара на строителите в Плевен, провела се  в сградата на Българо- германския център. На нея присъстваха още депутатът от Коалиция за България Васил Антонов, областния управител на Плевенска област Цветко Цветков, председателят на БСП- Плевен Любомир Петков, собственици на строителни фирми, представители на общинските администрации .

Очевидно е, че в условия на затруднено финансиране от страна на банките ще е трудно да се изпълнява авансовото плащане на данък печалба от страна на фирмите, сподели Петков. Той призова представителите на бранша да споделят своите проблемите и на предстоящите срещи в града с министъра на финансите Пламен Орешарски, както и с министрите на труда и социалната политика Емилия Масларова и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Румен Петков се ангажира при необходимост да организира среща на представители на Строителната камара и в Народното събрание с Комисията по местно самоуправление и регионална политика.

Три са основните инструменти за подпомагане на бранша, поясни народният представител - финансово- инвестиционната политика на правителството, местните органи на самоуправление и евро- инструментите. Кризата все пак е привнесена отвън, подчерта Петков и припомни, че правителството ще инвестира около 5 милиарда лв в сектора. Според народният представител втората мярка е финансовия ресурс, отпуснат от Насърчителна банка, от който вече са усвоени около 130 млн. лв.

Само от месец март досега на територията на областта пряко в строителството са инвестирани около 2 милиона лв, информира Румен Петков. На стойност над 10 милиона лв са проектите в региона по „Красива България" и Социално- инвестиционния фонд, подчерта той. Петков допълни, че около милион и половина лева са осигурени допълнително, с които в голяма част от общините са ремонтирани детски и социални заведения. Най-показателни са цифрите в пътното строителство, категоричен бе народният представител - 75 милиона лв са вложени в пътна инфраструктура само през последните три години, което е в пъти повече от средствата, инвестирани от 1985 г досега.

Според представителите на бранша кризата в строителството ще се усети в максимална степен в края на годината. Затова Камарата е разработила мерки за справяне със ситуацията. Нашият сектор е най-засегнат и затова искаме да бъде подкрепен, подчерта инж. Розета Маринова -председател на областната структура на организацията. Строителният бранш може да бъде подкрепена само с усилия и от негова страна, категоричен бе Румен Петков.