Янаки Стоилов: Няма по-важна задача от това да се създаде равновесие в отношенията между банките и кредитополучателите

Няма по-важна задача от това да се създаде равновесните в икономически неравнопоставените страни  - банките и кредитополучателите

Няма по-важна задача от това да се създаде равновесните в икономически неравнопоставените страни  - банките и кредитополучателите. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ, председател на Комисията по външна политика и член на Комисията по правни въпроси Янаки Стоилов. Като важни промени в Закона за потребителските кредити той посочи референтния лихвен процент, това, че няма да има начисляване на допълнителни такси за обслужването на кредита, няма да има и вземане на неколкократни такси за една и съща услуга; поставянето на пределна лихва по отношение на малките и бързи кредити; възможност кредитът да бъде сключен така, че банката да се удовлетворява до размера на обезпечението и не на последно място - новото правило за предсрочно погасяване на кредита. Стоилов подчерта, че икономическият ефект от тези мерки може да бъде само положителен. По думите му финансовият сектор ще подлежи на ясна регулация и ако във всички други сектори се върви към намаляване на лицензионните режими, то във финансовия трябва да се върви в обратната посока - към силна регулация, а не към отделяне на финансовата система. Янаки Стоилов изрази мнение, че трябва да има по-активна роля на централната банка в регулирането на банковия сектор. По думите му хората няма как да си върнат властта, ако нямат въздействие върху институциите, които управляват процеса. По негово мнение за това държавните органи, като избрани от гражданите, трябва да имат по активна роля.

Ветото върху Закона за сметната палата ще бъде преодоляно

На въпрос за наложеното вето от страна на президента върху Закона за Сметната палата, той отговори, че по негово мнение то ще бъде преодоляно и честата употреба на този инструмент го девалвира. "Парламентът има виждане, че Сметната палата трябва да действа като колективна институция, а президентът е на друго мнение. НС трябва да потвърди това свое разбиране, за да влезе законът в сила", заключи Янаки Стоилов.