Правителството взима всички мерки българската икономика да излезе от кризата по-силна, по-конкурентна и по-модерна

Премиерът  Станишев произнесе слово в Народното събрание по случай 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция   Горд съм с това, което постигна 40-тото Народно събрание в защита на духа на демокрацията и конституционализма, завещан ни от бащите, създатели на Търновската конституция: едно стабилно управление на страната, зачитащо Конституцията и всички демократични норми, което не допусна дестабилизация, хаос и безвластие, въпреки многобройните опити в тази посока

Премиерът  Станишев произнесе слово в Народното събрание по случай 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

 

Горд съм с това, което постигна 40-тото Народно събрание в защита на духа на демокрацията и конституционализма, завещан ни от бащите, създатели на Търновската конституция: едно стабилно управление на страната, зачитащо Конституцията и всички демократични норми, което не допусна дестабилизация, хаос и безвластие, въпреки многобройните опити в тази посока. Това заяви  от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев  по време на тържественото заседание на Народното събрание по случай 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. 

Премиерът подчерта, че в най-дълбоката световна икономическа криза, която човечеството познава от 80 години насам, българското правителство в диалог с парламента, работодателите, инвеститорите, синдикатите и неправителствените организации, до момента не допуска съществено намаление на жизнения стандарт на българите, масова безработица, срив на икономиката. Правителството взима всички мерки българската икономика да излезе от тази криза по-силна, по-конкурентна и по-модерна. И ще продължим да го правим, категоричен беше Станишев.

По думите на премиера в тези трудни времена, за да премине успешно през икономическата криза, България  има нужда от разумно, компетентно, опитно и решително политическо и икономическо управление. Управление, което да обедини и да използва по най-добрия начин таланта и способностите на българите, за да стане България все по просперираща страна и все по-успешен и достоен член на Европейския съюз.

Българите отдавна вече не вярваме в политически месии от последна инстанция. Не вярваме в експериментите, базирани на заучени фрази от остарели учебници с провалени икономически теории, каза още Станишев. По думите му страната ни повече от всякога се нуждае от постоянен диалог между всички, между различните идеи за развитието на страната ни като член на Европейския съюз в много сложна икономическа конюнктура. Днес е времето за дискусии и намиране на стратегически перспективи за периода след кризата, добави премиерът.  

 Днешният ден е не само празник за демократичната и конституционната ни традиция, но и основание за сериозна дългосрочна равносметка и очертаването на визия за пътя на България напред, отбеляза Станишев. Той подчерта, че историческата значимост на приемането на Търновската конституция преди 130 години за съдбата на българите може да бъде сравнявана само с влизането ни в Европейския съюз. Това най-голямо постижение на страната ни през последните десетилетия е естествено продължение на усилията, надеждите и мечтите за модерна европейска България на бащите на Търновската конституция, каза премиерът. В тази връзка той отново припомни огромната работа, извършена от 40-тото Народно събрание, променило в рекордни срокове значителна част от законодателството, за да може да се осъществи членството на България в Европейския съюз.  

Аз няма да се поколебая и в този тържествен ден да назова един от основните проблеми, който виждам като най-съществен за развитието на българската демокрация - преодоляването на недоверието на обществото към демократичните институции, в т.ч. и към парламента, каза още министър-председателят. Това, което в Европа наричат „демократичен дефицит" е сериозен проблем на съвременните представителни демокрации. Това е голямото предизвикателство пред сегашното Народно събрание, ще бъде предизвикателство и пред следващото, допълни той. Премиерът бе категоричен, че решението на този проблем ще дойде само в резултат на постоянните и целенасочени усилия за провеждането на съвременен диалог с гражданското общество и разширяването на гражданското участие във вземането на важни решения - като увеличаването на ролята на референдумите, решителното пресичане на политическите практики, който уронват доверието и престижа на институциите, включително за дисциплинирането на народното представителство.

В това отношение премиерът открои и дискусията по Закона за допитване до народа. Трябва да бъде гарантирана възможността гражданите пряко и пълноценно да изразяват волята си по въпроси от съществен обществен интерес. При това обаче е необходимо Народното събрание да има възможност внимателно и съобразно водещите си функции по Конституция да формулира в интерес на гражданите тези въпроси, за да бъдат ограничени възможностите за популистко и несъобразено с националните интереси лансиране на каузи с тясно политически или икономически, а следователно спекулативен, характер, подчерта министър-председателят.

По думите му трябва да продължи и работата по ефективното прилагане на Закона за предотвратяване на конфликта на интереси, защото той е не просто изискване на Брюксел, а ключов елемент от борбата за спечелване на доверието на българските граждани.