Атанас Пъдев: Законът за МВР цели създаване на по-добри условия за работа на българските полицаи

Мар 02, 2014 Новини БСП в медиите 0 2068

Новият законопроект за МВР е насочен изцяло към създаване на по-добри условия за работа на българските полицаи, заяви Атанас Пъдев, член на  Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от KB, в предаването „Неделя 150” на БНР

Новият законопроект за МВР е насочен изцяло към създаване на по-добри условия за работа на българските полицаи, заяви Атанас Пъдев, член на  Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от KB, в предаването „Неделя 150” на БНР.  „Промените започват от по-голямата заплата, по-добрата защита срещу неправомерни уволнения и наказания, по-сигурното кариерно развитие и т.н., включително и по-доброто обучение на полицаите. Има и промени, които са насочени към правомощията, които касаят работата, както на главния секретар, така и на министъра. В същината на новия закон престава фигурата на министъра да бъде този овластен човек, който едва ли не да върши всичко в министерството”, продължи Пъдев.

Според него е нормално главният секретар на МВР да се назначава от Министерски съвет, по предложение на вътрешния министър, а не с указ на президента. „Това е най-логично, като имаме предвид, че главният секретар се се подчинява пряко на министъра, а не на президента. Това позволява да се разграничат отговорностите, а именно политическата от професионалната, в конкретни ситуации”, поясни депутатът от Коалиция за България. Той каза, че това не може да се тълкува като отнемане на правомощия от президента, защото става въпрос за поемане на отговорности. „Отговорността в случая е на изпълнителната власт и няма нищо по-нормално от това тя да направи своите предложения”, каза Атанас Пъдев.

„При една функционираща система и ясно определяне на функциите на всяко едно звено от тази система, няма да има риск от блокиране на системата при нова политическа конфигурация на силите”, каза Пъдев в отговор на въпрос за мандатността на главния секретар, която новият закон предвижда да е от 5 години. „Още повече, че тук говорим за професионална, а не политическа фигура, която следва да се занимава единствено с функциите, присъщи на министерството на вътрешните работи”, поясни депутатът.

Относно възможността за така наречената „втора работа” на полицаите, предвидена в законопроекта, Пъдев каза, че има различни виждания за това и въпросът ще бъде обсъден в Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и ще бъде разрешен по възможно най-добрия начин. По друг спорен текст от законопроекта, касаещ така наречените извънщатни сътрудници, депутатът обясни, че е нормално да има такива, защото има нужда от тях. „ От тях има нужда, защото през последните 4 години агентурния апарат беше до голяма степен заличен и сега има недостиг точно на такива сътрудници, които да подпомагат Министерството на вътрешните работи в борбата му с престъпността”, категоричен бе той.

Пъдев каза още, че резултатът  от управлението на ГЕРБ, се изразява в бум на битовата престъпност, която сега МВР се опитва с всички сили да овладее. Той съобщи, че в тази връзка главният секретар на МВР ще бъде поканен да запознае Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред с резултатите от акцията по овладяването на битовата престъпност, провеждана от  жандармерията и МВР.

В заключение Атанас Пъдев заяви, че в никакъв случай не трябва да се бърза с приемането на закона за МВР. „Спорните въпроси ще се огледат внимателно и задълбочено във всичките им аспекти и ще бъдат чути всички заинтересовани страни. Идеята на закона е текстовете да бъдат подкрепени от всички”, категоричен бе депутатът от Коалиция за България.