Никога, както през последните години, не е имало толкова големи инвестиции в енергетиката

Премиерът Станишев посети Рудник „Трояново-север" и се срещна с ръководството, работниците и служителите в мините

Премиерът Станишев посети Рудник „Трояново-север" и се срещна с ръководството, работниците и служителите в мините.

 

За да бъдем конкурентноспособни в сферата на енергетиката, е необходима концентрация на ресурсите. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на посещението си в предприятието Мини Марица-Изток ЕАД.  Министър-председателят посети Рудник „Трояново-север" и се срещна с ръководството, работниците и служителите в мините.

По думите на Станишев Българският енергиен холдинг дава възможности за такава концентрация и за реализиране на инвестиции както у нас, така и в чужбина. Българската енергетика е гъвкава система, която трябва да се управлява ефективно и успешно, посочи министър-председателят и подчерта, че никога, както през последните години, не е имало толкова големи инвестиции в енергетиката.

По повод концепцията на правителството, залегнала в енергийната стратегия на страната, премиерът припомни, че тя беше обсъдена още през миналата година. По всички въпроси и рискове, в т.ч. и по отношение на газовата криза от началото на тази година, се работи от много дълго време, каза министър-председателят и изрази надежда, че стратегическият документ ще бъде обсъден и приет възможно най-бързо.

Станишев отбеляза, че през последните години Мини Марица-Изток ЕАД разширява дейността си, като инвестициите само през миналата година възлизат на 120 млн. лв., което е ръст от над два пъти в сравнение с 2005 г. Резултатите през първото тримесечие на тази година също са много добри и това е предпоставка тенденцията за нарастване на средната работна заплата в дружеството да продължи.

От началото на тази година предприятието започна нова програма за профилактика, лечение и  рехабилитация на работниците в дружеството. За целта ще бъде разширена третата почивна база на „Мини Марица-Изток" в Несебър, което ще позволи по-голям брой миньори да почиват на смени още от тази година. Според премиера Станишев, това показва социалната отговорност на предприятието. Значително са увеличени и  работните заплати в дружеството - средната заплата надвишава 1300 лв. при наполовина по-малко преди няколко години.