Показахме, че можем ефективно и полезно за гражданите да управляваме страната, заяви Сергей Станишев в Казанлък

  От позицията на всеки един български гражданин зависи дали ще съхраним постигнатото до момента или ще се поддадем на популистки авантюри   Предстоят избори за национален и европейски парламент и от позицията на всеки един български гражданин ще зависи посоката на развитие на България и дали ще съхраним постигнатото до момента, или ще се поддадем на популистки авантюри

 

От позицията на всеки един български гражданин зависи дали ще съхраним постигнатото до момента или ще се поддадем на популистки авантюри

 

Предстоят избори за национален и европейски парламент и от позицията на всеки един български гражданин ще зависи посоката на развитие на България и дали ще съхраним постигнатото до момента, или ще се поддадем на популистки авантюри. Трябва да направим всичко възможно никой да не се почувства изоставен и да си помагаме. С тези думи премиерът и председател на БСП Сергей Станишев се обърна  към хората от Казанлък в препълнената зала на Дома на културата „Арсенал".

Благодарение на политиката на БСП България е подготвена за една безпрецедентна криза в света, която засяга всички държави, категоричен беше Станишев. По думите му правителството показа, че може ефективно и полезно за гражданите да управлява страната, с ясна социална ориентация, в условията на световна криза.

Всички трудности и постижения, които преживяха хората по време на прехода, бяха подчинени на членството в Европейския съюз. Това беше една мечта за всички българи, която се случи. Тя обаче не се оказа достатъчна за хората, затова през последните години правителството работи за финансовата стабилност на държавата, за да защити спестяванията и доходите на хората, каза премиерът, като изтъкна финансовата политика като едно от основните постижения на мнозинството в условията на криза.

Благодарение на тази политика, ние подготвихме България по-добре за кризата, в която се намираме днес, от много други държави в Европейския съюз, подчерта той и открои благоразумната финансова политика на кабинета. Успяхме да запазим стабилността и покупателната способност на лева - нещо, което не се случи с румънската лея например, допълни премиерът. Той посочи още и последователната политика на правителството за насърчаване на преките чуждестранни инвестиции, които в рамките на управленския мандат на управляващата коалиция са най-много за последните 20 години. Тези инвестиции дават на хората работни места и по-висок жизнен стандарт, подчерта Сергей Станишев и увери, че тази политика ще продължи и занапред.

Премиерът открои и социалния вектор в работата на правителството през последните четири години. Пенсиите бяха и остават на ниски нива, но увеличението им е реално и всяка година протича на две стъпки. Важно е обаче да работим за по-широка мрежа от социални услуги за българските граждани, а не само за повишаването на пенсиите, посочи той.

Според министър-председателя, страната днес особено много има нужда от интелигентно и разумно управление в условия на световна криза, когато всяка грешка може да има непреодолими последици.

Усвояването на европейските фондове, възможностите за развитието на проекта „Севтополис", отношенията на България с Русия и мерките на правителството за подпомагане на розовата индустрия на България бяха сред темите, които поставиха пред премиера казанлъчани.

За процеса по усвояването на европейските средства у нас премиерът подчерта, че е илюзия внушението, че тези средства могат да бъдат усвоени за един ден, каквито очаквания имаше в навечерието на членството ни в ЕС. По думите на Станишев, подготовката, управлението, представянето, отчетността и контролът на проектите по фондовете от ЕС е сложен процес, който изисква сериозна подготовка и обучение. България се справи успешно с първия етап от усвояването на тези средства, посочи министър-председателят. Страната ни бе сред първите 16 страни-членки с одобрена Национална стратегическа референтна рамка и сред първите шест страни с одобрени оперативни програми. Премиерът припомни усилията на кабинета за подобряване на процеса на усвояване и управление на средствата от ЕС с назначаването на вицепремиера Меглена Плугчиева и изрази оптимизъм за успешния процес на усвояване на средствата за периода 2009-2010 г., за който вече има сключени договори за над 2 млрд. лв.

Работна група в Министерството на културата под ръководството на зам.-министър Токаджиев проучва възможностите за реализацията на проекта „Севтополис", който е от голямо значение за местния туризъм, информира премиерът Станишев. Според него, трябва да бъдат търсени възможности както за държавна подкрепа, така и за частно партньорство, особено в условията на икономическата криза, тъй като проектът е много амбициозен и скъп, посочи той пред местната общественост. Правителството обаче ще потърси механизми за подпомагане на розовата индустрия на България, увери премиерът.

След срещата на Станишев с хората от Казанлък, десетките членове и симпатизанти на левицата се наредиха, за да получат автограф от премиера, като предварително си закупиха книгата му „Защото сме социалисти". Станишев отбеляза, че се надява четивото  да е провокация за размисъл както за социалистите и за хората, които се интересуват от политика, така също и за опонентите, с които да се проведе смислен политически дебат.