Устойчив икономически растеж, гарантиране на работните места и гарантиране на социална държава – това са целите, които БСП си поставя в навечерието на 47-ия конгрес

Nov 18, 2008 Новини БСП 0 2022

  Общо 340 000 са новите работни места, разкрити в рамките на сегашното управление Целите, които БСП си поставя в навечерието на 47-ия конгрес, са устойчив икономически растеж, гарантиране на работните места и гарантиране на социална държава

 

Общо 340 000 са новите работни места, разкрити в рамките на сегашното управление

Целите, които БСП си поставя в навечерието на 47-ия конгрес, са устойчив икономически растеж, гарантиране на работните места и гарантиране на социална държава.Това съобщи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев след последното заседание на ръководството на партията преди конгреса. Ще отчетем какво сме постигнали за последните три години, каза още председателят на БСП. По думите му поетите предизборни ангажименти са в много голяма степен спазени от страна на коалиционното управление, в което участва БСП. Станишев припомни, че в предизборната платформа на партията е било предвидено създаването на 240 000 нови работни места, а октомври месец тази година те са общо 340 000. Обещахме нарастване на инвестиционната активност и това е постигнато, категоричен беше Станишев. Той посочи, че са привлечени 18 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции – рекорден обем за страната,  а икономическият растеж е около 6% годишно.

БСП винаги е извеждала на преден план социалната политика и социалните ангажименти, каза още председателят на партията. Той коментира, че към октомври месец тази година средната пенсия е увеличена със 70% в сравнение с началото на управленския мандат на тази коалиция, а към финала на мандата средната пенсия ще нарасне до близо 100%. Това не е достатъчно, защото ние социалистите си поставяме много високи амбиции. В България има още много хора, които имат затруднения, има много несправедливости, натрупани в годините на прехода, които трябва да се отстраняват, каза още Станишев.

Новите предизвикателства пред страната ще бъде една от важните теми, които ще бъдат засегнати на предстоящия конгрес на БСП. Ние се отнасяме отговорно към последствията от международната финансова и икономическа криза, категоричен беше Станишев и допълни - трябва да сме наясно, че влизаме в период на влошена международна конюнктура.

По думите му кризата ще повлияе върху инвестиционната активност, в това число и преките чуждестранни инвестиции. Пари не се опускат заради трудното за прогнозиране развитие, обясни още премиерът. По тази причина в бюджета за следващата година са заложени мерки, които от една страна компенсират негативните външни фактори, а от друга- гарантират растежа на икономиката на страната и изпълнението на социалните ангажименти на правителството. Предвидена е и допълнителна инвестиционна програма. Това е реална подкрепа на икономиката в България, заяви Станишев. Той припомни, че са взети и първите решения за капитализиране на Българската банка за развитие. Този процес ще продължи, за да се отпускат чрез търговските банки ефективни кредити, които да подпомагат особено малкия и среден бизнес, заяви премиерът.

Предвидени са и други мерки, които засягат развитието на отделни сектори от реалната икономика чрез капиталовата инвестиционна програма на правителството. Тази политика за реакция на правителството трябва да бъде динамична и гъвкава, категоричен беше Станишев. По думите му ще се търсят всички възможни вътрешни резерви и ще бъде водена още по- активна политика за привличане на инвестиции от страна на правителството.

На фона на срива на много банкови системи, в България банковата система е стабилна. Каза още Станишев. Премиерът посочи като пример случващото се в Унгария която, която изтегли 25 млрд. долара заем, за да задържи срива на националната си валута. На нас не ни се налага да предприемаме такива мерки, категоричен беше той. Причината е, че в резултат на последователната политика на правителството се гарантира финансовата стабилност на България и натрупването на фискален резерв и резерви на БНБ като общо те възлизат на  30 млрд. лв.

И през тази година има случаи, в които средства, които са отпуснати за реалната икономика, не успяват да бъдат усвоени ефективно, коментира Станишев. По думите му това е системен проблем на държавата - не само на правителството, но и на общините. Той припомни, че миналата година Столична община е приключила със 120 млн. преходен остатък от бюджета, които не е успяла да похарчи за обновяването на столицата.

На конгреса ще започнем дискусия и по нашата предизборна платформа, каза още Станишев. Той припомни, че на предстоящия форум ще бъдат разгледани и проектите за нова програма и устав на партията. Всеки член иска да знае какви са стратегическите дългосрочни цели на БСП, какви ценностите и приоритетите в политиката на БСП, коментира Станишев. По думите му новият устав осигурява разширяване на представителството на всички изборни органи, засилване на тайния вот като принцип на местно и централно ниво, делегирано представителство на представителите на женското обединение, обединението на възрастните хора, ветераните на партията и младежите.

Днес ИБ е обсъдило и подготовката за предстоящия Конгрес. Последните данни за избраните делегати сочат, че те са над 890 души. Това е с 200 повече от предишния конгрес, което е знак за разширяване на представителството от страна на партийните организации.  

Ръководството на партията е разгледало и проект на ново лого на БСП, който ще бъде представен на конгреса. ИБ утвърди кандидатурата на секретаря на БСП Ивелин Николов за главен редактор на в. „Дума”, съобщи още Станишев.

По повод телевизионния клип за предстоящия конгрес на БСП, председателят коментира, че това е клип – послание към членовете и симпатизантите на партията. В него има и идея, и емоция, и закачка, каза още Станишев. Той благодари на медиите за широкото анонсиране на 47-ия конгрес на БСП.

 

 

 

 

 

Пресконференция

след редовно заседание на ИБ на ВС на БСП

 

Жанет Пашалиева: Колеги здравейте. Ще ви дадем информация за заседанието на ИБ преди голямото събитие – Конгреса, който ще се проведе събота и неделя. Новините от това заседание ще съобщи лично председателя на БСП Сергей Станишев. Заповядайте.

 

Сергей Станишев: Добър ден на всички, благодаря за интереса след последното заседание на ИБ на ВС на БСП.  Днес ИБ обсъди подготовката на предстоящия 47-ми Конгрес на БСП. Мога да ви кажа последните данни за избраните делегати на Конгреса, които са над 890 души. На 46-ия Конгрес бяха избрани 693-ма. Приблизително с 200 повече делегатите на 47-ия Конгрес, това е една позиция и политика за разширяване на представителството от страна на партийните организации на най-висшия форум на БСП. Мисля, че е полезно, защото ще даде допълнителна представителност, демократичност, ще допринесе за съдържанието на дискусиите.

Конгресът се провежда във важен момент от развитието не само на БСП, но и на България. От една страна това е Конгрес, който се провежда в края на мандата, в който БСП участва. Първият мандат от началото на прехода, който БСП по същество включва целия мандат. И това само по себе си, разбира се е резултат. Но не това е най-важното, нито за БСП, нито за страната, най-важното е че на предстоящия Конгрес от една страна трябва да се отчетем какво сме постигнали в последните три години от началото на управлението, защото ние поехме нашите предизборни ангажименти и смятам, че в много голяма степен те са спазени и изпълнени от управляващата коалиция, от която е част и Българската социалистическа партия. Достатъчно е да видите ангажиментите, които са били поети от БСП в предизборната програма, че трябваше до октомври тази година да се разкрият 240 000 работни места, а те са открити 340 000 работни места от началото на този управленски мандат. Обещахме сериозно нарастване на инвестиционната активност и това е постигнато, защото за тези години са привлечени над 18 млрд. лева до този момент, което е рекорден обем. Това е успех за правителството и социалистическата партия.  За БСП винаги е било като приоритет социалната политика  и социалните ангажименти. Те се реализират последователно в рамките на мандата към октомври месец средната пенсия е увеличена със 75 % от началото на този управленски мандат. А към финала на мандата средната пенсия ще нарастване близо 100 %.

Не че това е достатъчно, защото ние социалистите си поставяме винаги високи цели. В България все още има хора, които трудно свързват двата края и имат много затруднения. Има много несправедливости натрупани от годините на прехода, които трябва последователно да се отстраняват.  Това ние ще си го поставяме като цел и това е икономическия растеж. В максимална степен ще работим за една социална държава, която изпълнява ефективно своите функции, защото това правителство направи много сериозни действия за поощряване на  инвестиционната ефективност на бизнеса. И искаме адекватен отговор, да се осигуряват хората на реалните доходи, да изпълняват трудовото законодателство, да изпълняват всички задължения по закон.

На ред с това за какво сме свършили на конгреса ще се разглежда и проекта за нов Устав и програма на БСП. И двете теми са изключително важни, защото всеки един член на БСП иска да знае какви са стратегическите цели, какви са идеите на социалистическата партия. Левицата винаги е била идейна. Винаги са се водили в БСП бурни дискусии по програмата. Очакваме и този път дискусията да бъде съдържателна и в дълбочина. Можем да приемем нова програма и Устав като важен инструмент за демократизацията на БСП. Аз съм убеден, че ние и днес сме най- демократичната партия в България. Затова и ма безкрайно много примери, но демократичния процес не може да бъде застинал. Това е една постоянна динамика. И това става в Устава, като разширяване на представителството на всички изборни органи и сериозно засилване на тайния избор като принцип в избора не само на делегати, но и на ръководни органи в партията на местно и централно ниво. Има и много други важни неща като делегираното представителство на представителите на женското обединение, обединението на възрастните хора и младежкото обединение. Искам да ви припомня, че и сега според действащия устав младите хора имат гарантирано представителство във ВС.

Днес ИБ разгледа и проект на ново лого на БСП, което ще бъде представено на предстоящия конгрес на партията. То отговоря на Уставния запис- червена роза със зелени листа. Предишния знак беше утвърден през 1990 година. Той и графично отразява онова време. Мисля, че разглеждането на нова програма и Устав дават основание да се разгледа и ново лого на БСП.

Що се отнася до другите неща. На конгреса ще се разгледат новите предизвикателства пред страната. Това е закономерно, защото ние се отнасяме  отговорно към последствията от международната финансова и икономическа криза. На фона на срива на много държави във финансовата схема България стой стабилна. Това не е случайно, а резултат на политика, която гарантира финансовата стабилност. Фискалният резерв и резерва на БНБ са близо 13 млрд лева. и гарантират стабилността на банковата система и депозитите на българските граждани и това е според мен успех на фона на други страни. За пример мога да дам Унгария, която изтегли 25 млрд. долара заем за да задържи срива на националната си валута.

Икономическите последици от финансовата криза обаче се коментират от всички. В целия свят има затруднение при финансирането на реалната икономика. Икономиката на Европа влезна по същество  в рецесия. Това е видима тенденция, която няма как да не се отрази върху България, защото  нашата икономика е отворена към ЕС. Над  63% от износа е насочен съм страните от съюза. Разбира се финансовата и икономическата криза ще окажат сериозно влияние на инвестиционната активност.  Затруднено е и финансирането на реалния сектор заради затрудненията на  банковият сектор. Образно казано в целия свят всички са седнали върху парите на банките и не ги отпускат заради трудните прогнози. Затова и в проекта на бюджета и в мерките на правителството са залегнали мерки, които да компенсират всички тези негативни външни фактори за да можем да гарантираме растежа на икономиката на страната и изпълнението на  социалните ангажименти на управляващата коалиция. Затова е предвидена и допълнителна инвестиционна програма. През 2009 г. е предвидено нарастване на капиталовите разходи с близо 21% по сравнение с 2008 г. това ще бъде реална подкрепа на икономиката в България. Освен това се взеха първите решения за капитализиране на българската банка за развитие и този процес ще продължи за да може да се отпускат чрез търговските банки активни кредити, които да подпомагат реалната икономика. Особено малкият и среден бизнес страда от липса на свежи пари. Предвидени се мерки и за отделни отрасли чрез капиталовата приватизационна програма на правителството. И трябва да сме наясно, че тази политика на реакция от страна на българското правителство към световната финансова и последвалата я икономическа криза трябва да бъде много динамична и гъвкава. Ще водим агресивна политика и за привличане на инвестиции. 

Следващият мандат ще бъде много по- труден. Това трябва да е ясно на всички. От тази гледна точка на конгреса ние ще започнем дискусията по нашата предизборна платформа. Разбира се рано ще бъде да се прецизират всички детайли, но това планира политическата рамка участието в изборите за следващо народно събрание. Това са  основните неща, които исках да споделя пред вас като акценти  от последното заседание на ИБ преди конгреса.  И накрая искам да ви уверя, че ИБ разгледа и утвърди кандидатурата на Ивелин Николов за главен редактор на вестник ДУМА.

 

Жанет Пашалиева: Благодаря ви. Колеги въпроси? Вестник Сега. Заповядайте Веселина.

 

Веселина Гарчева (Сега): В кои сектори на икономиката ще се инвестира? Колко струва новият клип на БСП?

 

Сергей Станишев: Това трябва предварително да се прецизира по един много рационален начин за да се търси максимална ефективност.  Смисъла е тези инвестиции да стигнат до реалната икономика. Нормално е това да отиде в строителство, както пътно, така и за модернизира структурата на МКЖИ  и българското селско стопанство. Въпросът е  действително да се създадат механизмите и това е задача на правителството в следващите месеци до края на годината тези пари реално и бързо да влезнат в икономиката. Ще намерим точния баланс, който е необходим и изобщо всички  разходи трябва да бъдат прецизирани от следващата година. Би трябвало депутатите като разглеждат бюджета да подходят много отговорно. Не се намираме в стандартната рутинна ситуация на последните три години когато общата международна конюнктура е блогоприятна. Когато е гарантиран висок икономически растеж благодарение на политиката на правителството. Трябва да бъдем много по динамични и гъвкави, и с добре организирани.Има примери и през тази година, че има пори отпускани за реалната инфраструктура, които не успяват да бъдат усвоявани ефективно. И това е системен проблем на нашата държава. Не само на правителството, но и на общините. Аз съм давал пример със Столична община. Миналата година общината приключи със 120 млн. приходен остатък от бюджета, който беше гласуван за 2008г.. за обновяването на столицата, за пътни строежи и много други.

Що се отнася до клипа аз изпълнявам само една роля в него. Това, което бих искал да кажа, че не би трябвало да се учудвате защо има клип преди конгреса. Вие като ресорен журналист би трябвало да видите, че имаше клипове преди събора на партията на Бузлуджа, преди 1- ви май и не виждам нищо необичайно. Това е един клип, който е послание към членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия. Това е и емоция и закачка и това, че се срещат много и различни коментари само по себе си означава, че е постигнал резултат. Много хора, които не знаят, че ще има конгрес на БСП вече ще знаят със сигурност покрай клипа, който беше пуснат по медиите. Благодаря и на печатните издания, които го отразиха доста обилно. Творческият колектив е същият, които подготвяше и предишните клипове.

Идеята е на творческият колектив. Ние със Стефан Данаилов сме изпълнители и в рамките на два часа се опитахме да направим каквото можем.

 

Миролюба Бенатова (БТВ): Защо в клипа не участват млади хора?

 

Сергей Станишев: Аз имах идея, но в последния момент не успяхме да се организираме. Това търпи развитие. Намерих една допълнителна потенциална професия за себе си. Беше забавно

 

Журналист: Имате ли имиджмейкър?

 

Сергей Станишев: Не. Който се занимава с имиджмейкър да му леки някакъв изкуствен образ никого не се получава. Не се притеснявайте за моя образ. Все някакси ще си го градя както мога и колкото мога.

 

Жанет Пашалиева: Други въпроси?

 

Милена Николова: Коалиционната политика на БСП ще бъде ли обсъждана на конгреса2

 

Сергей Станишев: Коалиционнта политика винаги се обсъжда ни висшия форум на БСП и както знаете ние участваме в този парламент във формата  Коалиция за България. Смятам коалиция за България за успешен проект. Тя е създадена през 20001 г.. вярно, че тогава тя беше много по широка и включваше не само политически партии, но и НПО. Смятам, че формата е достатъчно добра и разпознаваема и във времето се е доказала пред българските граждани.. Не виждам основание на този етап да променяме формата за участие на БСП на следващите избори. Но разбира се, новият състав на ВС на БСП ще разглежда този въпрос допълнително. Има доста време до провеждането на следващите парламентарни избори.

 

Жанет Пашалиева: Валерия Касиян, заповядайте.

 

Валерия Касиян (Весеки ден): Имате ли информация кой беше пуснал вчера смс-а?

 

Сергей Станишев: Как да разбера? До колкото зная техниката е толкова напреднала, че може да ес направи от компютър, лимитиран номер.  Това е нормално и е една много приятна практика в последните години. Не съм специалист в тази област. Би трябвало проверка да се направи от МВР и ДАНС, но технически това е  възможно да се направи за 2- 3 минути и трудно би могло да се проследи според мен. Но е ясно, че ма някъде някаква група, която ги прави периодично тези неща. Нали знаете при нас тази конспиративна дейност има много дълбоки и силни традиции. Трябва да  свикнем и да не им обръщаме прекалено голямо внимание.

 

Жанет Пашалиева: Веселина.

 

Веселина Гарчева (Сега): Строителството ли е приоритетен отрасъл в икономиката на  България?

 

Сергей Станишев: Ами строителството според вас каква икономика е? Виртуална ли? Има много реални икономики. Има европейски правила и когато влизаш в ЕС трябва да ги спазваш. Има отрасли, в които когато има държавна помощ те се санкционират от ЕС. Това, което ние можем да направим е засилване на инфраструктурата. Това е съвсем рационално.  Когато говорим за бюджетни средства това става чрез бюджетни организации. И е съвсем нормално да се засили пътното строителство.  Работата по модернизирането на железопътната мрежа  всички други неща. Имаме много сериозен резерв по отношение на работата с европейските структурни фондове за да  почнат те масирано да работят, защото при изграждането, на който и да било обект. Било то пречиствателна станция, било то път, модернизация на  болници. Това са работни места и работа за строителният бранш, който знаете беше един от водещите в развитието на икономиката на страната. Сега конюнктурата се променя и трябва да търсим заместващи мерки.

 

Журналист: Според вас ще има ли кметски избори в София след парламентарните догодина.

 

Сергей Станишев: Аз лично се съмнявам в това, че ще има кметски избори в София след парламентарните избори през 2009 г. Това, което се опитва да прави и столичната организация и общинските съветници много преди изборите да разгледа кандидатури за кмет на София. Защото много често е била упреквана столичната организация , че издига кандидатури в последния момент.

 

Жанет Пашиалиева: БТВ, заповядайте.

 

Журналист: Има ли инфраструктурни проекти в България, които да са застрашени след финансовата икономическа криза в света?

 

Сергей Станишев: За сега няма такива големи инфраструктурни проекти, които да са застрашени във връзка с финансовата криза. Ако вие говорите във връзка с проекта АЕЦ „Белене”. Той е добре разчетен. Такъв голям мащабен проект за страната е част от компенсациите от гледна точка на икономическата криза. Това е създаването на работа за съпътстващите проекта фирми.

 

Жанет Пашалиева: Последен въпрос

 

Журналист: Каква е цената на излъчвания клип за предстоящия конгрес на БСП?

 

Сергей Станишев: Цената е минимална. Аз и Стефан Данаилов не сме взимали хонорари за участието си в клипа.

 

Жанет Пашалиева: Благодаря ви колеги.