Премиерът поздрави ромската общност по случай Международен ден на ромите 8 април

Премиерът Станишев посети Перущица и изгледа част от програмата на Общинския фестивал на ромската култура, организиран по повод Международния ден на ромите 8 април

Премиерът Станишев посети Перущица и изгледа част от програмата на Общинския фестивал на ромската култура, организиран по повод Международния ден на ромите 8 април.

 Ромите са сред българските граждани, които при безработица най-много се нуждаят от подкрепа под формата на квалификация, обучение и временна заетост, каза премиерът Станишев. Той припомни, че през тази година за целта в националния план за заетост правителството е планирало 200 млн. лв. Сергей Станишев уточни, че това е значителна сума, с помощта на която ще бъдат разкрити 50 000 работни места. Ромите са основните бенефициенти по програмите на Министерството на труда и социалната политика и това трябва да продължи, тъй като в условията на криза те са първите застрашени от безработица. Трябва да бъде даден шанс на всеки един български гражданин - етнически българин, ром или турчин, допълни премиерът в Перущица.

 Министър-председателят отбеляза, че сред основните проблеми за ромите, наред с безработицата, е и образованието. Само с образование те ще могат да си намерят по-квалифицирана и добре платена работа, добави още той.

 Програмата на празника включваше изпълнения на оркестър „Славей" - Брестовица, танцьори на индийски, ромски и турски танци, изпълнения на децата от ОДЗ „Радост" и ученици от ОУ „П. Бонев" в Перущица.

 Министър-председателят Сергей Станишев се срещна и с ромски активисти от града, които го запознаха с проблемите на общността.