Кметът - с логорея, народът копае метрото

Турболенцията и продължителният полет до Москва докараха на Бойко Борисов невроза и тежка логорея

Турболенцията и продължителният полет до Москва докараха на Бойко Борисов невроза и тежка логорея. За справка, логореята е симптом при патология на речта съчетание на скорост на говоренето и в същото време многословие/празнословие и безсмислен поток от думи.

На срещата си с кмета на руската столица Юрий Лужков, Б.Б. се държа като герой от абсурден научнофантастичен филм. Според него София била като окупиран Сталинград, който е обграден от правителството. Учудващо как обещаната ни спретната Виена се превърна в поле на военни действия. Кметът обещал, че ще устиска до изборите, когато победата щяла да дойде. Но да не дава Господ, защото ако България бъде управлявана като столицата ще се върнем десет години назад!

Според разстроения кмет София никога не е била по-чиста. Въпреки, че всички столичани са на противоположно мнение, именно заради очевадните пропуски в почистването на града. Тези факти са уловими не само с просто око, но и с обоняние, защото оставения с дни и седмици боклук започна да втасва във и около контейнерите. За Бойко, обаче, това са инсинуации и провокации. Само той не вижда, не чува и никога не е разбрал за какво става дума. По думите му той всеки ден брои чистачките, но не се знае как това помага на града да е по-чист.

Филмът на Борисов е вдъхновен и от неуместните му амбиции и самочувствие, които стигнаха до арогантност, когато той реши да пребоядиса червения микрофон на репортер от БНТ 1 в синьо. Червеното е трън в очите на кмета и докато кротко боядисваше пейка в син цвят той се обърна и оплеска микрофона на журналиста.

Самочувствието на кмета расте с всеки изминал ден - той поиска овации от премиера Станишев за развалената концесия за боклука.

От всички тези прояви става ясно, че Б.Б. си живее в собствен филм, в който той е супермен, министър-председателят трябва да ръкопляска и всичко е оцветено в синьо. Какво прави народът, докато се случва всичко това не е никак ясно. Сигурно ще си събира боклука, ще си запълва дупките и ще си копае метрото. А кметът само ще реже ленти.