Премиерът Сергей Станишев връчи голямата награда в конкурса „Next GENERATION”

Талантът трябва да се подкрепя и окуражава, защото посредствеността винаги по-лесно си пробива път, каза министър-председателят пред мениджърите, участващи в инициативата    Министър-председателят Сергей Станишев връчи голямата награда в конкурса „Next GENERATION"

Талантът трябва да се подкрепя и окуражава, защото посредствеността винаги по-лесно си пробива път, каза министър-председателят пред мениджърите, участващи в инициативата

 

 Министър-председателят Сергей Станишев връчи голямата награда в конкурса „Next GENERATION". Той е патрон на инициативата, която се организира от в. „Пари" и Deloitte България. Целта е да бъдат отличени най-добрите млади мениджъри до 35 години, които управляват активи за милиони лева.

 Голямата награда спечели изпълнителният директор на Юробанк И Еф Джи България Петя Димитрова. Според премиера Сергей Станишев не е случайно, че отличието се присъжда на мениджър от финансовия сектор, защото през последните години българските банки са били защитени, рационални и разумни в действията, за което е допринесла и съществуващата регулация в страната. „Сега важна, обществена задача на финансовия сектор е да се помогне на реалния сектор, на икономиката, а по този начин и на всеки българин. В условията на тежка финансова криза е важно банките да изпълняват едно от основните си обществени задължения - да предоставят кредити, да подпомагат инвестиционните намерения на бизнеса, домакинствата и оборотните нужди на българското производство, за да може страната ни да мине по-безболезнено през бурните води, които пресича тази година", каза министър-председателят.

 Пред участниците в инициативата премиерът подчерта, че българският бизнес е извървял огромен път за много кратко време и предприемачите, стартирали в началото на прехода, са се променили, но се е изградило и ново поколение мениджъри, с ново образование и със стремежа да постигне най-високите световни и европейски стандарти. „Винаги съм вярвал, че талантът трябва да бъде подкрепян, да му се помага и да е окуражаван, защото посредствеността винаги по-лесно си пробива път. Всеки един от номинираните в различните категории е постигнал това с много талант, много труд и желание", смята Сергей Станишев. Според него през последните години България е постигнала голям напредък в бизнес средата, в корпоративната култура, в счетоводните стандарти, в иновациите и прилагането на най-добрите практики. „Сигурен съм, че можем още повече, за да може нашата страна, хората в България да живеят още по-достойно и с по-високо самочувствие. Предприемачеството не е стремеж да се постигне само финансов резултат, тя е и с много важна обществена, социална функция. Без успешна икономика трудно може да има успешна социална политика, развитие на образованието, на културата и здравеопазването, защото в едно общество тези системи, пазарът и общественият сектор са много тясно свързани", подчерта министър-председателят.

 В конкурса „Next GENERATION" са отличени още четирима млади мениджъри. В категория „индустрия" призът е присъден на д-р инж. Николай Христов, мениджър в обогатителната фабрика на Челопеч Майнинг ЕАД. В „селско стопанство и хранително-вкусова промишленост" наградата взе Силвия Руссо, собственик на предприятие, а в категорията „услуги" Цветомира Парапулева - регионален мениджър в Сименс ЕООД. Наградата за най-атрактивен иновативен проект получи Йордан Кацаров, съосновател и мениджър в NG Systems.