Социалистите представят новите си лица с „БСП - презареждане”

Апр 07, 2009 Новини БСП 1 1843

Социалистите ще представят младите попълнения в листите си на турне, под  мотото „БСП - презареждане"

Социалистите ще представят младите попълнения в листите си на турне, под  мотото „БСП - презареждане". Това съобщи секретарят по младежката политика на ИБ на БСП Кирил Добрев. По думите му това е логично продължение на младежката среща в Пловдив и кампанията за запознаване с приоритетите на социалистите „Епизод 2". Новото турне стартира на 1-ви май и ще представлява обиколка на близо 40 населени места в цялата страна. Добрев обеща богата музикална програма, която ще е комбинирана с атрактивно представяне на политическите послания на партията. „БСП -презареждане" ще е директна подкрепа за новите лица на социалистите в цяла България.

Избран е Национален младежки предизборен щаб, който ще работи съвместно с Националния предизборен център, информира още секретарят на ИБ. Повече от убедени сме, че в предстоящите избори БСП се нуждае от нови физиономии, които трябва да наложи, добави той.

ИБ на БСП ще се запознае с проблемите на хората по места, заяви говорителят на Корнелия Нинова. Това ще се случи на изнесени заседания в шестте региона за планиране, където представителите на ръководството на партията ще се срещат и с граждани.

Последователни сме в налагането на мажоритарно избрани народни представители, заяви още Нинова. Ръководството на БСП подкрепя възможността да има 31 мажоритарни кандидати, без преливане на гласове между мажоритарна и пропорционална листа и с право на мажоритарно издигнатите кандидати да участват в пропорционални листи.  Законопроектът е внесен от ПГКБ. Корнелия Нинова напомни, че идеята е мажоритарно избрани кандидати, издигнати от инициативни комитети или независими, да се заместват чрез частични избори, а мажоритарно избрани от политически сили - от следващия в пропорционалната листа.

ИБ е възложило на Ангел Найденов, като председател на временната комисия по изборното законодателство, да внесе въпроса за изборната бариера за обсъждане в Парламентарната група на КБ. След това  ще се проведат разговори с политическите сили в НС и тогава ще вземем окончателно решение по въпроса, обясни Нинова. Относно по-високата бариера за коалиции тя заяви, че и в други държави има такава практика. Корнелия Нинова изтъкна, че за БСП и коалиционните й партньори няма притеснение от изборната бариера, дори ако тя е 8 процента плюс един за всяка следваща партия, както предлагат десните Яне Янев и Димитър Абаджиев.  Тя коментира и обратната теза -против вдигането на бариерата- в обществото се налага мнение, че е възможно управляващите партии да попречат на определени десни формации да влязат в следващия Парламент с решенията си по този въпрос.

По повод въпрос от журналист за сроковете за подреждане на листите, Корнелия Нинова заяви, че БСП поставя формирането им, в зависимост от приемането на изборното законодателство. Тя даде пример, че ако се приеме 31 души да бъдат издигани мажоритарно, картината се променя - вместо 31 водачи на листи, ще има 62 активни фигури.