Сергей Станишев: Вотът за Европейски парламент е най-прекият начин европейските граждани да участват в управлението на Европейския съюз

Европейският съюз беше една мечта, която днес е реалност и влияе върху живота на всички ни, върху институциите и решаването на проблемите

Европейският съюз беше една мечта, която днес е реалност и влияе върху живота на всички ни, върху институциите и решаването на проблемите. С тези думи се обърна министър-председателят Сергей Станишев към препълнената аула „Максима" на Университета за национално и световно стопанство в столицата. Заедно със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по институционалните въпроси и комуникационната стратегия на ЕС, премиерът Станишев се включи в дискусия със студентите от УНСС, посветена на ролята на младите хора и техните виждания за бъдещето на Европейския съюз. Ползите от членството на България в съюза и мерките на правителството и ЕК за тяхната реализация, повишаването на избирателната активност на изборите за Европейски парламент и антикризисният план за преодоляване на ефектите от икономическата криза бяха сред основните теми, които поставиха студентите в рамките на дискусията.

 Членството в ЕС ще бъде мощен стимул за реформи и модернизация на страната ни и през следващите години, подчерта министър-председателят в приветствието си към студентите. Допреди няколко години трябваше да се редим на опашки за визи, за да пътуваме в Европейския съюз, но след членството ни в съюза тези възможности са неограничени, посочи той. По думите му, за младите хора това е реална промяна от гледна точка не само на техния статус, но по отношение на възможностите за обучение при равни условия в която и да е страна-членка на ЕС.

 В отговор на въпрос премиерът припомни, че през последните три и половина години страната ни запазва много добра кондиция в сравнение с редица други европейски държави в условия на финансова и икономическа криза. Той подчерта, че това се дължи и на благоразумната фискална политика на правителството. Би било голяма илюзия да смятаме, че нашата малка и отворена икономика няма да бъде засегната от кризата, защото е налице свиване на потреблението и на производството, на търговията, а това води и до социални проблеми, подчерта премиерът. Според него именно тук е ролята на Европейската комисия, чиято отговорност е общоевропейска и на глобално ниво. Нито една страна и правителство не може да се справи самостоятелно с последиците от кризата, затова проблемите могат да се решат само в тясна координация, категоричен бе той.   

 Министър-председателят открои някои основни елементи от плана на правителството за преодоляване на ефектите от кризата. Според него, най-голямото притеснение на хората е свързано с работните им места и с бъдещето на техните предприятия. Запазването на достатъчни национални резерви е ключов приоритет на правителството, за да могат да бъдат изпълнени заложените в антикризисния план мерки срещу кризата, подчерта още премиерът Станишев. Най-ценният капитал на страната ни са хората и този потенциал трябва да се съхрани и да не се допусне човешкият капитал на България да бъде разпилян, подчерта министър-председателят пред студентите.

 Премиерът Сергей Станишев и комисар Маргот Валстрьом подчертаха и значението на предстоящите избори за Европейски парламент. Министър-председателят открои като един от основните проблеми на европейско равнище абстрактния характер на европейските институции в очите на гражданите. Вотът за Европейски парламент е най-прекият начин гражданите да участват в управлението на Европейския съюз, подчерта той. Премиерът изрази надежда скоро да приключи ратификацията на Лисабонския договор, който предвижда още по-големи правомощия на Европейския парламент и на 17-те български представители в ЕП. Това обаче може да се случи, само ако е водеща идеята, че интересите на ЕС стоят над тесните интереси на националните държави, допълни премиерът и изтъкна, че ЕП е единствената европейска институция, която се избира пряко от европейските граждани. Да гласувате за ЕП е единственият начин да повлияете върху най-представителната европейска институция, обърна се министър-председателят към младите хора.

 Пред студентите комисар Валстрьом посочи, че вотът е необходим, „за да не решава друг вместо вас". По думите й, решенията на Европейския парламент всеки ден влияят върху живота на всички европейски граждани, а вотът е в основата на демократичния процес и младите хора трябва да упражнят правото си на глас.

 В отговор на въпрос премиерът Сергей Станишев говори за политическото значение на европейските програми за обмен и обучение на студенти от страните-членки. Те са необходими, за да бъдем истинска европейска общност от народи, които се опознават и искам да видя повече българи, които пътуват в ЕС, както и повече студенти от Европа в България, каза министър-председателят. Така се изгражда общият европейски дух, допълни той.

 По време на дискусията беше откроено и значението на комуникацията за приближаването на европейските институции до гражданите. Според премиера Станишев, основен проблем в държавите-членки е, че гражданите знаят много малко за европейските институции и решенията, които те вземат. Но те всеки ден променят живота на хората, подчерта той и даде за пример решението, с което бяха намалени цените на мобилните разговори в рамките на съюза.

 За първи път Народното събрание е на прага да вземе решение и да направи промени в прилагането на закона за иницииране на общонационални допитвания, коментира още премиерът Сергей Станишев, помолен да сподели мнението си пред студентите. Всеки референдум може да бъде една опасна популистка игра, допълни той и даде за пример негативния референдум в Ирландия за ратификацията на Лисабонския договор. Ирландците гласуваха против, защото в документа бяха привнесени теми и мотиви, които нямат нищо общо с Договора от Лисабон, аргументира се министър-председателят. Той допълни темата и с местния референдум в Бургас за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Този проект бе подкрепен от всички правителства от 1997 г. насам, а с чисто политически и спекулативни цели беше иницииран местен референдум, припомни той. Според него, налице е тънка граница между директното право на глас на гражданите по значими за обществото въпроси и спекулациите и злоупотребите с това право. Необходима е една разумна граница, гаранция, че това са реални подписи на българските граждани, но и Народното събрание трябва да има отношение към формулирането на въпросите, обобщи мнението си премиерът Сергей Станишев.