Сергей Станишев: Ще инвестираме много повече в научните изследвания, защото без това трудно можем да постигнем напредък

Премиерът беше удостоен с почетния знак за особени заслуги към развитието на Медицинския университет   Възприемам тази награда като знак за положените от правителството усилия в подкрепа на българското висше образование, на българското здравеопазване, каза министър-председателят при получаването на почетния знак за особени заслуги към развитието на Медицинския университет

Премиерът беше удостоен с почетния знак за особени заслуги към развитието на Медицинския университет

 

Възприемам тази награда като знак за положените от правителството усилия в подкрепа на българското висше образование, на българското здравеопазване, каза министър-председателят при получаването на почетния знак за особени заслуги към развитието на Медицинския университет. Не си правя илюзии, че тези усилия са достатъчни, допълни той. Страната ни премина през много катаклизми, но през последните години тя вървеше нагоре - в икономически и социален план, в другите сфери на публичния живот. Това ни даде възможност да коригираме една несправедливост, която съществуваше от около 15 години. След като академичното ръководство на университета се обърна към нас, потърсихме всички възможности за това, припомни премиерът, като уточни, че около 9 млн. лв. са допълнителните средствата, използвани за подобряването на материалната база на университета. Много добре разбираме, че и при най-блестящите преподаватели и при най-голямото усилие на цялата общност, трудно се прави сериозна медицина, сериозни изследвания, сериозно обучение без необходимата инфраструктура, без необходимата материална база, коментира премиерът.

Възприемам тази награда и като сериозен ангажимент, добави премиерът, в рамките на по-трудна конюнктура и през тази, и през следващата година да се търсят възможните решения, за да може университетът не само да запази своето традиционно високо ниво, но и да постигне по-високи стандарти. Тези решения трябва да бъдат намирани съвместно, в диалог, в името на това да бъдат полезни за университета, за медицинското образование в страната като цяло, което ще гарантира и качеството на българското здравеопазване, каза министър-председателят. Той припомни, че в началото на мандата на ръководеното от него правителство годишните средствата за научни изследвания са възлизали на 12-14 млн. лв., а само за тази година за фонд научни изследвания и иновации са предвидени около 120 млн. лв. Ще инвестираме много повече в научните изследвания, защото без това трудно можем да постигнем напредък, каза в заключение министър-председателят.