Сергей Станишев: Можем да излезем от безпрецедентната икономическа и финансова криза, само ако сме заедно

Премиерът проведе първа среща с новоизбрания президент Барак Обама   Можем да излезем от безпрецедентната икономическа и финансова криза, само ако сме заедно, обединени както в усилията, така и в различията си

Премиерът проведе първа среща с новоизбрания президент Барак Обама

 

Можем да излезем от безпрецедентната икономическа и финансова криза, само ако сме заедно, обединени както в усилията, така и в различията си. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев на срещата на високо равнище ЕС-САЩ в Прага. Българският министър-председател беше говорител на форума по проблемите на кризата, заедно с британския премиер Гордън Браун. Аспектите на финансовата и икономическата криза, въпроси на енергийната сигурност, мерките за ограничаване на климатичните промени, както и ситуацията в Афганистан, Иран и Близкия изток бяха основен акцент по време на събитието в чешката столица.

Пред световните лидери, които взеха участие в срещата Станишев акцентира върху мерките, необходими за преодоляване на финансовата и икономическата криза. Според него тя дава и възможност за внимателно преосмисляне на връзката между пазара и регулациите, както и за засилване на ролята на международните финансови институции и за ускоряване на развитието на новите технологии.

Пред български медии в Прага премиерът каза, че държавните и правителствените ръководители на ЕС и САЩ са постигнали тясно разбирателство относно разглежданите проблеми. САЩ и ЕС са най-големите икономики в света и трябва работят в тясна координация за запазване на работните места, засилване на банковите регулации и на ролята на международните финансови институции, е изводът на световните лидери по време на срещата. По думите на Станишев, България гледа много положително на решенията на Г-20 и за пръв път има обща позиция и системен план за действие срещу кризата на такова високо ниво. Според него ЕС и САЩ са заявили подкрепа за антикризисните функции на международните финансови институции чрез по-системен подход към икономическия растеж и заетостта. Особено внимание бе обърнато и на проблемите на световната търговия, обясни Станишев. За да се реализира този системен план е важно действията да са бързи, мащабни и последователни в тяхната реализация, е категоричната българска позиция, споделена и по време на срещата в Прага.

 

Позициите на България, изразени от премиера Сергей Станишев получиха силна подкрепа от страна на британския премиер Гордън Браун, който бе другият правителствен лидер, който взе отношение по предприеманите от ЕС и САЩ мерки за справяне с кризата. Гласът на България бе чут, беше категоричен министър-председателят.

 

По време на срещата между Станишев и Обама, българският премиер пожела успехи в реализацията на мащабната програма за реформи в САЩ в контекста на мерките за преодоляване на последиците от глобалната финансово-икономическа криза. От своя страна американският президент заяви, че искрено желае успех на целия български народ. Министър-председателят отправи покана към Обама да посети страната ни. И двамата лидери потвърдиха, че през последните годни отношенията България-САЩ са основани на безпрецедентно стратегическо партньорство. Първият разговор на Сергей Станишев с новия президент на САЩ беше посветен на трансатлантическите отношения и на взаимодействието между САЩ и ЕС.

Премиерът Сергей Станишев се срещна и с президента на Франция Никола Саркози, премиера на Италия Силвио Берлускони, федералния канцлер на Австрия Вернер Файман, премиерите на Португалия и Словакия Жозе Сократиш и Роберт Фицо, както и с кипърския президент Димитриос Христофиас.