Сергей Станишев: В Бюджет 2014 да се акцентира на социалната сфера, образованието и подкрепата на местното самоуправление

Националният съвет взе конкретни решения, като даде мандат на ръководството на партията и парламентарната група за позиции, които трябва да бъдат отстоявани в диалога с правителството

Националният съвет взе конкретни решения, като даде мандат на ръководството на партията и парламентарната група за позиции, които трябва да бъдат отстоявани в диалога с правителството. По отношение на разходната част беше подкрепено предложението да се акцентира в три приоритетни сфери, защото в един бюджет не могат да се решат всичките натрупани проблеми. Това обяви пред журналисти, след заседание на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Сергей Станишев. За пръв приоритет той посочи социалната сфера, като, по думите му, в Бюджет 2014 трябва да бъде реализирано въвеждането на Швейцарското правило и увеличението на минималната работна заплата. "Вторият водещ приоритет е образованието. Трябва да проличи ясно връщането на образованието към приоритетно финансиране, наред с това и с ясни политики", каза още Станишев. По думите му третият акцент трябва да бъде по-балансираното развитие на регионите и подкрепа на местното самоуправление. "Ще търсим възможности за привеждане на националната политика към регионите, така че хората да видят, че чрез бюджета, чрез националната политика се решават проблеми на всеки един регион. Те няма да бъдат решени за една година, но трябва да се направят конкретни стъпки към всеки един регион", обясни Станишев. Според него е важно да се подходи към този бюджет не по стандартния начин, когато бюджетът много често се превръща в една разправия между ведомствата, на базата на винаги недостатъчните ресурси. "Важно е бюджетът да бъде израз на политика и приоритетите на правителството ясно да бъдат очертани", каза още лидерът на БСП, като добави, че са формулирани редица приоритети. "Първо - необходимо е да се изиска от всички министерства ясен преглед на текущите разходи и тяхното оптимизиране, с оглед акумулиране на ресурс за решаване на проблемите на хората, бизнеса и регионите.  Второ - всички сме наясно, че икономиката през тази година е в тежка ситуация, приходната част за полугодието е твърде проблематична, независимо от това правителството трябва да покаже своята воля за подобряване работата на приходните агенции и постигането на по-амбициозна приходна част", категоричен бе той. Станишев подчерта, че трябва да личи политиката за подкрепа на икономическото развитие, създаването на работните места и доходите на хората.

Лидерът на БСП обяви и единодушно взетото решение на Националния съвет за подкрепата на номинацията на Мартин Шулц за водещ кандидат на партията на Европейските социалисти за предстоящите избори през 2014 година. "Той ще бъде лицето на кампанията. Вярвам, че ще направим всичко необходимо да постигнем оптимален резултат и в Европа. Освен всичко останало, искам да подчертая за пореден път, не само личните качества, човешки, политически на Мартин Шулц са силен аргумент за неговата подкрепа. Той е изключително добра и полезна кандидатура за България, като държава", категоричен бе Станишев. Той се аргументира, че чрез цялостното си поведение от 1994 година, когато става евродепутат, през годините когато е бил лидер на Групата на социалистите в Европейският парламент, до днешния момент, когато е председател на Европейският парламент, Мартин Шулц е показал принципно и ясно, последователно и приятелско отношение към България. "България има нужда от повече такива хора на ключови позиции в Европа. А без съмнение позицията на председател на Европейската комисия е именно такава - ключова позиция, която може да бъде от изключително значение за България в перспективата на 2014 година – Европейските избори", каза още Сергей Станишев.

Той съобщи и за взетото решение за подготовка за свикване на заседание на Конгреса на партията. "Конкретната дата ще бъде уточнена на следващото заседание на Националния съвет. Той ще се проведе в началото на следващата година, като неговата тема ще бъде, естествено, подготовката ни за европейските избори през май 2014 година", заключи председателят на БСП.