Явор Куюмджиев: Няма основания за по-високи сметки за топлоснабдяване

Трябва да се постигне цялостно, равномерно плащане на топлоенергията през цялата година

Трябва да се постигне цялостно, равномерно плащане на топлоенергията през цялата година. Не би трябвало да има основание за по-високи сметки, още повече че с последните промени в Закона за енергетиката и последната промяна на наредбата на ДКЕВР за цените за топлоснабдяване, те бяха оставени същите като миналата зима, което само по себе си беше успех. Това заяви в ефира на БТВ народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Той подчерта, че промените в закона предстоят, а тази седмица ще се проведе третото обществено обсъждане в сградата на НС за всички заинтересовани НПО-та, граждански организации, топлофикации, топлинни счетоводители. Депутатът коментира, че наредбата, която се издава за търговия с топлинна енергия се ръководи от Закона за енергетика и не го изпреварва. "Решенията на ДКЕВР може би в някои аспекти са изпреварили решенията на НС, но нещата са съгласувани. Всичко трябва да бъде синхронизирано и да се върви напред", категоричен бе той.

Според него, най-големият проблем в цялата система, който не е решен, е доверието. По думите му, снабдяването с топла вода и парно е най-съвременният и най-евтиният начин за отопление. "Гражданите обаче не вярват на топлофикация, че издава коректни сметки и не са сигурни за какво плащат. Топлофикация не вярва на гражданите заради кражбите и системното неплащане на сметки", поясни народният представител. Той изрази мнение, че единствените горе-долу "щастливи" от цялата ситуация са топлинните счетоводители, които се крият, условно казано, зад крилото на топлофикация и са единствените, които задължително си получават парите.

Той каза още, че миналата седмица е предложил промяна, която предстои да бъде обсъдена, а именно да се освободи крайният пазар на топлоенергия. "В момента вие нямате избор, дори и да искате да сключите договор с топлофикация или да си отчитате вътрешното потребление в сградата сами, без да има топлинен счетоводител. Още повече топлофикация не може да ви даде повече от 5% отстъпка от регулираната цена, която е определена от ДКЕВР", заяви Куюмджиев. Той съобщи, че при разговорите с топлофикациите, някои са обявили, че са готови да дадат и 25% отстъпка за лоялни клиенти. По негово мнение, трябва да се даде шанс на инициативността на гражданите и на ситуацията, в която една сграда може да се договори помежду си, да предплати и да се договори направо с топлофикация, която да има право да им даде по-големи отстъпки. Той подчерта, че тази система няма да проработи в цялата страна и за всички сгради, но ще стимулира разбирателството между съседите.

Сметки за ток ще бъдат 10% по-ниски

"При положение, че потреблението на ток е същото като миналата година, сметките ви ще бъдат с 10% по-евтини, както бе съобщено и от ЧЕЗ", заяви Куюмджиев и допълни, че се очаква тази зима да е по-топла, което също ще допринесе за намаляване на сметките. По думите му, предстои второ четене на Закона за енергетиката, където се предвижда възможността, ако човек получи сметка, която е с 30% по-висока от средно месечната му сметка за шест месеца назад, да възникне право да не я плати, докато съответният доставчик не докаже, че наистина това е потребил. Той подчерта като особено важен и факта, че за първи път се въвеждат правила за спирането на тока на нелоялните клиенти. Депутатът поясни, че то не може да бъде използвано като превантивна мярка, а трябва да е крайна, наказателна мярка за тези, които наистина не плащат. "Никой не се опитва да въведе неплащане или мисли за неплащащите. Въпросът е тези, които закъсняват с един ден и имат 1 лв. дълг, да не бъдат наказвани, а да им се даде шанс да се поправят", заключи Куюмджиев.