Задължение и отговорност на социалистите е да спечелим предстоящите избори. Приключваме един пълен мандат, в който България се промени към по- добро

Мар 23, 2009 Новини БСП 0 1506

Румен Овчаров: Не може да допуснем това, което се случва със София, да става с цялата страна Задължение и отговорност на социалистите е да спечелим предстоящите избори

Румен Овчаров: Не може да допуснем това, което се случва със София, да става с цялата страна

Задължение и отговорност на социалистите е да спечелим предстоящите избори. Изпълнили сме нашите ангажименти и не сме излъгали. Приключваме един пълен мандат, не само по своето време, но и мандат, в който България се промени към по- добро. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към столичните социалисти, които се събраха в зала „София", за да отбележат края на поредния седми цикъл от срещи на представители на БСП с граждани от цялата страна. На традиционните обиколки ръководството на партията представя свършеното в рамките на мандата, своята визия за бъдещото развитие на страната и предлага решения на проблемите, с които гражданите от различните краища на България се сблъскват във своето ежедневие.

В никой период от началото на прехода страната ни не се е развила толкова успешно политически, икономически и социално, категоричен беше председателят на БСП. Той напомни, че през този управленски мандат преките чуждестранни инвестиции са достигнали 20 млрд., създадени са 340 000 работни места, а средната пенсия се увеличава с 85%. Независимо от това хората очакват повече. По думите на премиера всеки се вълнува от това как световната финансова и икономическа криза ще се отрази върху България и как ще преведем нашата лодка през бурните води без тежки щети. На този въпрос трябва да отговори всеки лидер, всяка политическа сила - какво предлага, как да защитим българските граждани, заяви Станишев.

По думите на премиера светът преживява криза каквато не е имало от 30-те години на 20 век. Криза на неолибералния модел на капитализма, според който няма нужда от регулации и пазара е справедлив. Балонът се спука в САЩ и повлече целия свят. Станишев припомни, че България влезе в тази привнесена отвън криза в по- добра кондиция отколкото много други държави. Причината е, че сегашното правителство провежда политика, която даде възможност да  се натрупа финансов резерв, осигури стабилността на страната и набеляза мерки за подпомагане на реалната икономика. В Румъния валутата се е обезценила с 30%, отбеляза Станишев и добави - точно от това се предпазихме, доходите на хората в България са реални, а не просто хартии.

Премиерът се спря и на трите основни стълба от Плана „Станишев" за справяне с последиците от световната финансова и икономическа криза. В основата на тази цялостна инвестиционна програма на стойност 5 млрд. и 600 млн. лв. са поставени финансовата стабилност, подкрепата на реалния сектор и социалната защита. Като ценни характеристики на плана премиерът посочи неговата  гъвкавост, адекватност и реализирането му в постоянен диалог с хората.

Като основна задача пред БСП Станишев посочи спечелването на предстоящите избори за национален и европейски парламент. Не защото сме се вкопчили във властта, а защото сме изправени пред безскрупулна и арогантна опозиция. Ние не можем да дадем България в ръцете на политическа сила без идеология, капацитет и отговорност, сила, която е постигнала всичко на основата на конфронтацията, заяви премиерът. По думите му следващият мандат ще бъде труден, а страната ни се намира във времена, в които е нужен диалог и с тези, които не харесваш. Ние показахме, че можем да водим диалог, да уважаваме чуждото мнение и да управляваме в коалиция, заяви Станишев. 

По думите на премиера в София е на лице реална тенденция на срив на доверието в ГЕРБ. Столицата никога не е била в такова ужасно състояние, проблемите в града се задълбочават, категоричен беше Станишев. Ако за всичко е виновно правителството, за какво ви е кмет, попита той. Председателят на БСП разгърна първия брой на вестника на столичните социалисти „Червена точка". В заглавията, посветени на Столична община,  той прочете повтарящите се „некомпетентност", „далавера", „милиони изтичат". Това е управлението на ГЕРБ, коментира Станишев. Той напомни обещанието на кмета Борисов, че София трябвало да се превърне във Виена. На практика обаче столицата ни е заприличала на Неапол.

БСП е тук и ще бъде тук. Ние сме най-народната партия в България. Ние сме партията, която винаги е била най-близо до хората, каквото и да говорят за нас. Хората очакват смислени дебати, а не хвърлянето на фрази и на обиди, каза още Станишев. Той напомни, че е отправил покана за дебат към неформалния лидер на ГЕРБ, но не самоцелно, а с надеждата за една смислена дискусия - за икономиката, социалната политика, външните отношение, енергетиката. Лидер, претендиращ да управлява страната, е длъжен да разбира и да има виждания, коментира премиерът. Нашата партия никога не се е предавала и „ке се бием", каза в заключение Станишев.

Срещата в София е и началото на предизборната кампания на БСП, каза от своя страна председателят на Градския съвет на БСП Румен Овчаров. Ние даваме заявка за втори управленски мандат, защото не може да допуснем импровизации с властта, не може да допуснем това, което се случва със София, да става с цялата страна, каза той. Според Овчаров най-силното оръжие на партията е истината. По думите му БСП няма от какво да се страхува или да се срамува. Нашата истина е истината за успехите ни в икономиката, в присъединяването ни към ЕС, истината за допуснатите управленските грешки, за неусвоените фондове. Няма защо да допускаме други да ни критикуват, защото ние сме тези, които посочваме решенията на тези проблеми, каза още Овчаров.

След 1989 година за първи път партията завършва един мандат, завършва го консолидирана и обединена, каза още Овчаров. Това е важно, защото това е нещо, което не направено от нито една друга партия по време на прехода, коментира той. Според председателя на ГС БСП е партията, която стои стабилно на политическата сцена и носи отговорност за своите действия. Той каза още, че битката между БСП и ГЕРБ започва в София, но ще се води в цялата страна. Овчаров обяви, че се готви семинар със съветниците на БСП от градовете, които се управляват от ГЕРБ. Искаме да видим как управлява ГЕРБ и на други места в страната, каза Румен Овчаров.

По време на днешната среща председателят на Градския съвет на БСП в столицата представи и обновената интернет страница на столичната организация.