Модернизацията на болниците и българското здравеопазване ще продължи, независимо от световната икономическа и финансова криза

Ще направим всичко възможно българското здравеопазване да достигне европейските стандарти, заяви премиерът Станишев при откриването на обновените болнични отделения в МБАЛ в Кюстендил   Процесът на обновяване на болниците и българското здравеопазване ще продължи, независимо от световната икономическа и финансова криза

Ще направим всичко възможно българското здравеопазване да достигне европейските стандарти, заяви премиерът Станишев при откриването на обновените болнични отделения в МБАЛ в Кюстендил

 

Процесът на обновяване на болниците и българското здравеопазване ще продължи, независимо от световната икономическа и финансова криза. Ще направим всичко възможно българското здравеопазване да достигне европейските стандарти. Това е и сред водещите приоритети в политиката на правителството.

Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на три обновени болнични отделения - детското, по неонатология и по образна диагностика, в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Никола Василиев", която вече разполага и с нов компютърен аксиларен томограф, единствен за цяла Югозападна България. Премиерът беше придружен от здравния министър Евгени Желев и изпълнителния директор на кюстендилската болница д-р Михаил Зортев.

Сергей Станишев изрази задоволството си, че през последните години много неща са се подобрили към по-добро в най-голямата болница в региона. През тази година болницата, която предоставя здравни услуги на над 150 хиляди души, отбелязва и 130-годишнината от създаването си.

Реализираните инвестиции в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" са пример за изпълнението на поетия от правителството ангажимент за подобряването на здравната ни система и по-конкретно на условията за лечение на всички български граждани, каза премиерът Станишев и припомни, че само през миналата година в кюстендилката болница са инвестирани около 2 100 000 лева. От тях 1 400 000 лева са за подобряване на енергийната ефективност. Разходите за отопление през отоплителния сезон 2008-2009 г. в сравнение с предходния период са намалели с 45 %., а стопанските разходи ще бъдат намалени под 10% от общите разходи на лечебното заведение. От извършената модернизация се спестяват значителни средства, които, по думите на премиера Сергей Станишев, могат да бъдат насочени към увеличаване на заплащането на медицинския персонал и към повишаване на качеството на обслужването в болницата. Към това се прибавят и 700 000 лева от Министерството на здравеопазването, с които е закупена и нова апаратура.

Премиерът поздрави служителите на болницата в Кюстендил за постигнатите резултати. През последната година тук са родени 400 деца при нулева детска смъртност, което прави лечебното заведение уникално за страната ни, подчерта още министър-председателят.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев пое ангажимент да бъдат отпуснати още 500 000 лева за довършване на обновяването на болницата в Кюстендил.

Премиерът честити първа пролет на лекарите и целия медицински персонал в болницата и ги поздрави с празника на Кюстендил.