За запазване на заетостта и ограничаване на негативните ефекти от кризата за гражданите на ЕС се обявиха лидерите на страните-членки

105 млн

105 млн. евро ще получи страната ни за повишаване на енергийната сигурност, като се предвижда ЕС да отпусне допълнителни средства за работата по изграждането на проекта „Набуко"

 

Не виждам основания други страни-членки на Европейския съюз като Литва и Словакия да получават компенсации до 2013 г., а България до 2009 г. Затова поставихме въпроса за удължаване на срока на компенсациите за страната ни за пръв път на такова високо равнище. Това заяви премиерът Сергей Станишев на пресконференция след приключването на пролетния Европейски съвет в Брюксел. Във видеоконферентна връзка с журналисти в София премиерът информира, че е представил пред лидерите на страните-членки на ЕС декларация от името на България, с която страната ни настоява за удължаване на срока на компенсациите за предсрочното затваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

По думите на премиера, искането на страната ни е много ясно аргументирано и представено, а Европейската комисия обмисля възможността за неговото удовлетворяване, тъй като отчита мотивите на страната ни. Предстоят конкретни разговори с ЕК, за да излезе тя с инициатива пред другите европейски институции, допълни министър-председателят и бе категоричен, че няма да се откажем да работим по темата. Сред аргументите ни са големите загуби, които претърпя страната след предсрочното затваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ „Козлодуй". Никой не се противопоставя на това искане, което е много голям напредък, а активната позиция на България ще продължи и през следващите седмици, каза премиерът.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят поясни, че принципният въпрос, който България поставя, е именно за допълнителни компенсации за затварянето на двата реактора до 2013 г. За това е необходимо решение на Европейската комисия и подкрепа от Европейския парламент, подчерта още премиерът и определи като окуражаваща позицията на председателя на ЕК Жозе Барозу, изразена по време на срещата на лидерите от ЕС. По думите му, да се говори за конкретни суми на този етап би навредило на решаването на въпроса. Направен е обстоен и задълбочен анализ, такъв предстои и от страна на Европейската комисия, допълни още премиерът Станишев пред медиите.

Министър-председателят изрази и удовлетворението си по основната тема на срещата на върха на ЕС - финансовата и икономическата криза и мерките на ЕС за ограничаване на негативните ефекти. Той подчерта необходимостта от максимална мобилизация. Кризата се задълбочава и България няма как да остане встрани от тези процеси, посочи той.

По време на срещата на върха бе постигнато съгласие по списъка с проекти за енергийна сигурност, които ще получат европейско финансиране. 105 млн. евро ще получи страната ни за повишаване на енергийната сигурност, като се предвижда ЕС да отпусне допълнителни средства за работата по изграждането на проекта „Набуко". България и Гърция ще усвоят съвместно 45 млн. евро за изграждане на нова газова връзка между двете държави, а 10 млн. евро ще отпусне ЕС за нова енергийна връзка на страната ни с Румъния. За реверсивни газови връзки между страните-членки съюзът предвижда да задели 80 млн. евро, а работата по газопровода „Набуко" ще бъде финансирана с 200 млн. евро, част от които ще получи и България, информира премиерът Станишев.

Още 30 млн. евро ще отпусне съюзът за широколентов интернет, а 12 млн. евро до 2013 г. ще получи страната ни за справяне с новите предизвикателства в областта на селското стопанство, допълни министър-председателят. Според него, това е първа важна стъпка, с която ЕС гарантира готовността си да реагира на рисковете от нова криза с енергийните доставки, подобна на тази в началото на годината. Той припомни, че Европейската банка за възстановяване и развитие изрази преди дни готовност да подпомогне реализацията на проекта за разширяване на газовото хранилище в Чирен.

Общо 30 млрд. евро ще отпусне Европейският съюз за стимулиране на европейската икономика чрез ускорено финансиране по линия на структурните инструменти на ЕС, както и за стимулиране на малките и средните предприятия, стана ясно след срещата на върха на съюза.

По настояване на България в заключенията на срещата залегна и становището, че подкрепата за банките майки в страните-членки на ЕС не бива до доведе до затруднения за дъщерните финансови институции и това е много важно за България, каза премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че подходът на българското правителство за финансова стабилност, социална защита и стимулиране на реалната икономика и с помощна на инвестиционния пакет от 5.6 млрд. лв., се реализира и чрез политиките на общоевропейско равнище.

Подготовката за срещата на Г-20 в Лондон бе друг основен акцент по време на срещата на върха. Лидерите се обединиха около необходимостта от активна позиция на ЕС по глобалните въпроси, по-строги регулации на международните финансови пазари, както и за засилване на ролята и капацитета на международните финансови институции, в т.ч. на Международния валутен фонд, чрез увеличаване на вноските на страните-членки на ЕС до 75 млрд. евро. По време на срещата на Г-20 ЕС ще постави и позициите си по проблемите на икономическия растеж и глобалната търговия, информира още премиерът Сергей Станишев