Сергей Станишев: Втори мандат за левицата ще ускори всички реформи

Мар 19, 2009 Новини БСП 0 1618

Председателят на БСП и премиер Сергей Станишев разговаря с журналисти след срещата на министър-председателите от ПЕС   Предложенито за привличане на европейски експерти в българската администрация е направено на базата на внимателен анализ, който си поставя за цел да ускори процеса на реформи в България

Председателят на БСП и премиер Сергей Станишев разговаря с журналисти след срещата на министър-председателите от ПЕС

 

Предложенито за привличане на европейски експерти в българската администрация е направено на базата на внимателен анализ, който си поставя за цел да ускори процеса на реформи в България. Втори мандат за левицата би ускорил всички реформи у нас. Това каза председателят на БСП и премиер Сергей Станишев пред българските журналисти след края на срещата на министър-председателите и лидери от Партията на европейските социалисти.

Премиерът подчерта, че това предложение не е политическо, а е съвсем прагматично. Появиха се интерпретации, подсказани от България от тези, които се страхуват от реализацията на проекта, че това е идея за заместване на Механизма за проверка и контрол по Правосъдие и вътрешни работи. Но това не е вярно, категоричен бе той. Това, което предлагаме, е да използваме най-добрите практики от различните европейски страни.

Сергей Станишев припомни, че в докладите на Европейската комисия се подчертава, че България няма достатъчен капацитет като опит в администрацията. Не трябва да измисляме колелото всеки път наново. Трябва да използваме чуждия опит и да го адаптираме към нашите нужди, допълни той.

Министър-председателят още веднъж подчерта, че е получил силна подкрепа от страна на председателя на ЕК, който подкрепи инициативата и я определи като проява на лидерство и откритост. Ние трябва да постигнем максимално ефективно и бързо целите, които сме си поставили, а Комисията винаги е готова да помогне на България с експертиза, и това се казва и в доклада от месец юли. Очевидно е, че в България има хора, които се страхуват от тази идея, която е европейска и открита. Те сами ще се разпознаят, но това са тези, които се страхуват от прозрачност, каза още Сергей Станишев.

Помолен да коментира социалната защита, председателят на БСП изтъкна нейната все по-голяма значимост от гледна точка на глобалната финансова и икономическа криза. Гражданите на Европейския съюз, в т.ч. и българите се вълнуват по какъв начин ще бъдат защитени от нейното въздействие. Европейските социалисти имат най-амбициозния план, чиято реализация в голяма степен ще зависи и от предстоящите избори за ЕП, защото е важно какво е мнозинството, което формира дневния ред на Европейския парламент, подчерта премиерът.

Сергей Станишев информира, че е поставил пред форума на ПЕС и въпроса за подкрепа за искането на България за допълнителна компенсация за България за предсрочното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", предприето съобразно договора за присъединяване. Въпросът е поставен пред председателя на ЕК, пред еврокомисаря по енергетика, пред комисията за транспорт и енергетика и пред Генерална дирекция транспорт и енергетика, ще бъде поставен и на най-високо ниво. Всички признават, че аргументите ни са основателни и логични. Като юридическа обосновка ние имаме право да поставим този проблем и сега трябва да съберем достатъчна политическа подкрепа. Това ние правим по един много настойчив начин, защото е в интерес на България и на българите,защото това са допълнителни ресурси за страната, за модернизацията на нашата енергетика, каза в заключение Сергей Станишев.