Явор Куюмджиев: София се управлява с празни приказки

Мар 19, 2009 Новини БСП в медиите 0 1548

Зам

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев в интервю за Агенция „Фокус"


Фокус: Г-н Куюмджиев, днес председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изказа критики по отношение на прекалено висока инфлация и неправилна икономическа политика на правителството. Как гледате на тях?
Явор Куюмджиев: За мен е чудно как един човек, който е с образование учител по физкултура и който беше чиновник в МВР, изведнъж стана експерт по икономика. Цял живот работил като полицай, изведнъж започна да коментира икономически тематики. Това е странно. Неговите коментари са изпразнени от съдържание, те са глупави и неотговарящи на истината.
В България инфлацията на годишна база спадна до 5.4% за февруари 2009 г., спрямо февруари 2008 г. От друга страна, в условията на глобална финансова криза, която вече навлезе и в България под някаква форма, нашата икономика е единствената в Европейския съюз, която за момента продължава да бележи ръст. Нашата политика е много правилна. За сравнение можем да погледнем към страните, които доскоро ни бяха давани като пример за отличници в развитието на икономиката - Румъния, Унгария, прибалтийските страни, Ирландия, която беше наричана „европейския тигър". При тях в момента проблемите са огромни - инфлация, девалвация на валутите им, огромни бюджетни дефицити. Бюджетният дефицит в Ирландия е над 10%, което води до силно влошаване на ситуацията на гражданите в тези държави, неспособност част от населението да се плаща кредитите, да се обслужват нормалните сметки, които получават през месеца. Най-фрапантен може би е случаят в Румъния, който ни се даваше като пример, как там стандартът на живот се бил вдигнал внезапно и рязко. В момента с 30% инфлация и 40% девалвация на леята спрямо еврото, се оказа, че двойно по-големите заплати, които бяха в Румъния, са по-малки от нашата средна заплата. Мога да ви кажа още много примери. Цялото твърдение на г-н Цветанов е напълно несъстоятелно, защото нашето правителство е това, което вдигна средната заплата с близо два пъти. От 340 лева средна заплата 2005 г., в момента тя е 566 лева. Да не говорим за вдигането на пенсиите с почти два пъти, при различните нива на пенсиите, някъде увеличението 100% в сравнение с 2005 г. Не само това, но ние имаме и адекватна програма за омекотяване на влиянието и ефектите от кризата върху нашата икономика, която е не само осъществима, но ние вече реализираме голяма част от мерките, заложени в нея. Докато от тяхна страна се чуват само приказки, лозунги и те нямат програма. Как смятат да управляват и искат управлението, като дори нямат идея какво ще правят с това управление?
Фокус: Цветан Цветанов е казал още, че малките и средни предприятия са изключително важни и към тях трябва да бъде насочена по-голямата част от средствата.
Явор Куюмджиев: Пореден лозунг. Това е едно прекрасно твърдение, което обаче не е подплатено с абсолютно никакви конкретни мерки, идеи или действия. Това са просто празни приказки в техния случай, докато ние сме абсолютно съгласни с това, че малките и средни предприятия са най-рискови в този период и точно затова сме насочили голяма част от усилията към тяхното подпомагане. Искам само да напомня за кредитната линия от 500 милиона лева, която беше отпусната чрез банката за развитие на всички търговски банки с ясната цел и задача да се улесни достъпът до кредитиране на малки и средни предприятия, които, разбира се, отговарят на определени условия. Това не е раздаване на пари, това е кредитиране по поносими условия в този момент на криза, когато лихвите и обезпеченията растат главоломно. Идеята да е да се осигури достъп до поносимо кредитиране на тези фирми. Ние имаме готовност не само да увеличим този капацитет с още 500 милиона лева, за да бъде програмата успешна, което на този етап излиза така, защото 300 милиона от тези пари вече са усвоени, но и като допълнителен размер ще отпуснем по същата програма още 100 милиона лева за кредитиране на селскостопански производители. Основната идея там е да се подпомогне достъпът им до средства за оборотни капитали, с които да могат да посрещнат разходите, свързани с предстоящата пролетна кампания. Сама си направете извода - празни лозунги от едната страна, неподплатени с абсолютно нищо конкретно и конкретни действия, които подпомагат бизнеса.
Фокус: На срещата на ЕНП-ЕД е изразена и критика по отношение на плана „Станишев" за неутрализиране на икономическата криза. Този план е наречен „привидна активност".
Явор Куюмджиев: Аз пак ще се повторя, като кажа, че съм изморен от това празно говорене и от тези изпразнени от съдържание лозунги. Много е лесно да критикуваш, като казваш, че нещо е привидна активност, а насреща не предлагаш нищо, даже и привидна активност. Това е коментарът на самия термин „привидна активност". А иначе по темата за това дали планът е адекватен, или не е, ние бяхме единственото правителство, което още през септември-октомври подготвяше план от мерки, когато кризата в България не беше дошла. Самият термин „справяне с кризата" също е неправилен, защото България е прекалено малка икономика в света на глобалната криза. Тази криза не е наша, тя е внесена отвън. България не може да приеме мерки, с които да неутрализира кризата или да я отстрани. Ние можем да приемем единствено мерки, които да омекотят влиянието на кризата върху България. Целият план „Станишев" в никакъв случай не е привидна активност, защото става въпрос за конкретни мерки, чието влияние вече се усеща от бизнеса в някои сфери, където можем да влияем, разбира се.
Фокус: Според повечето прогнози се очаква кризата да продължи действието си през 2009 г., поне до 2010 г. Изборите обаче са след няколко месеца. Какво ще стане с този план, ако БСП не е управляваща, да допуснем тази възможност?
Явор Куюмджиев: Разбирам ви, вие ме питате, ако дойде друго правителство, предвождано или доминирано от ГЕРБ, какво ще стане с този план. По принцип, ако правителството е доминирано от ГЕРБ, ние ще изпаднем в много голяма и тежка беля. Защото едно е желанието да управляваш, друго са възможностите да управляваш, съвсем трето е как ще го направиш. И без програма, без план, само с празни приказки, не става управление. Всички виждаме как се управлява София с празни приказки.