Пламен Орешарски: След ГЕРБ ни трябва спешна спасителна програма

Май 10, 2013 Новини БСП в медиите 0 1732

  Интервю за вестник в

 

Интервю за вестник в. 24 часа

Кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер бе издигната от лидера на "Коалиция за България" Сергей Станишев. "Той олицетворява компетентност, предсказуемост, икономически ръст и управленски опит", аргументира се Станишев.

Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в Дупница. Завършва УНСС 1985 г. - магистър по "Финанси и право". От 1992 - 1997 г. е зам.-декан на катедра „Финанси" в УНСС. От 1997 г. до 2001 г. е заместник-министър на финансите. От 2005 г. до 2009 г. е министър на финансите. От 2009 г. досега е бил депутат от гражданската квота на "Коалиция за България", член на комисията по бюджет и финанси. Семеен, с един син.

- Да допуснем, че вече сте премиер. Ще поканите ли в дома си градски прокурор и разследван министър в оставка, за да си поговорите, г-н Орешарски?

- Въпросът ви е риторичен и не се нуждае от пояснения.

- Все пак как гледате на тази истерия около подслушванията. Конспирация? Трикове за отвличане на внимание или...

- Моето лично внимание винаги е насочено към икономиката и икономическото развитие и си остава такова.

Ако има някаква връзка, тя е, че подслушвания и разговори от такъв тип влияят негативно върху инвестиционния и стопанския климат.

- Как точно влияят?

- Повишават политическите рискове в икономиката. Много хора продължават да говорят за бедност, безработница и ниски доходи и не виждат връзката с хаотичното и безотговорно говорене по такива теми.

Политиката, провеждана до този момент, създаде много несигурност и нанесе много щети. Толкова много, че ако продължаваме по този начин, скоро няма да обърнем тенденциите в икономиката.

- Съжалявате ли, че този вреден шум измести дебатите от полето на политически и икономически разговори в полето на подмятания за нуждите на политиците, а не на хората?

- Не само в последните седмици, а и в последните четири години икономическият дебат бе изцяло изместен от политическа пропаганда.

За съжаление, той продължи да е такъв и сега, по време на кампанията.

- Съставянето на програмно правителство става като че ли все по-реално. Вие казвате: „Ние разчитаме на създаването на предпоставки извън ГЕРБ за програма за спасяване на страната." Спасяване от кого, от какво?

- Как от какво! От икономическата депресия! Състоянието на икономиката ни бавно, но устойчиво се влошава. Ако фокусът не бъде насочен към мерки за икономическа стабилизация, ни предстоят още по- трудни години.

- Как си представяте програмен кабинет? Вие, ако го оглавите, ще имате ли решаващ глас при избор на екип, или ще ви го посочат? 

- Не бързайте. Ще коментираме този въпрос след изборите.

А иначе аз нямам навици да ми диктуват каквото и да е в оперативната ми работа.

- Усещате ли на "Позитано" да има задкулисни сблъсъци? Ще се появят ли хора, които да поискат нещо от новия премиер затова, че са отстъпили крачка назад преди изборите?

- Дори и да има такива, те едва ли са по-тежки от задкулисните сблъсъци в управлявалата ни досега партия. Аз не знам хора, свързани с "Позитано", както се изразявате вие, или на друга политическа сила, извън ГЕРБ, да са извели семействата си зад граница от съображения за сигурност. Факт, който няма нужда от коментари.

- Казвате също, че никой не може да върне икономическия растеж от 6-7% с "едно щракване на пръстите, но има неотложни мерки, които трябва да заработят максимално бързо след изборите". И те са?

- Благоприятна бизнес среда чрез стопиране на административния натиск. Своевременно разплащане от държавата и държавните институции. Възстановяване на ДДС в съответните срокове. Улеснен достъп до кредитен ресурс , особено на малкия и стартиращия бизнес. Възстановяване на конкурентното начало, натиск над изкуствено създадените монополи. И може би най-важното - насърчаване на инвестиционната активност на местния бизнес. Когато всичко това се случи, ще се увеличи и присъствието на чужди инвеститори.

- Рекетиран ли е наистина бизнесът? Всеки го говори, но никой не посочва имена, институция, доказателства. Вие имате ли?

- Чувам оплаквания от представители на бизнеса. А в последните седмици за рекет заговориха и бивши депутати от управлявалата доскоро партия.

По - добре е да попитате тях за конкретиката.

- Може би тълкувате ръста на контрабандата и на сивата икономика като отговор на някакъв рекет? А може изобщо да няма такъв, а просто да има засилен контрол, който е съвсем логично да не се харесва на бизнеса?

- Аз гледам в цифрите и те ми подсказват отговора. Да ви обърна внимание - данъчните приходи по републиканския бюджет спаднаха за последните 4 години с 4% от БВП - от над 23% до под 20%.

Погледнете само събраното от акцизи за тютюневи изделия - през 2012 г. са събрани толкова, колкото през 2008 г., но, забележете, при близо 60% по-висока акцизна ставка на цигарите. Тези числа трудно могат да се опровергаят с каквато и да е политическа пропаганда.

- Веднъж ми казахте, че гърците трябва да тичат назад, за да ги стигнем по доходи за 5 -10 години. Ако ви задам същия въпрос сега, преди изборите, пак ли така ще ми отговорите?

- Казах ви го в отговор на изявленията на високопоставени правителствени говорители, които тогава подчертаваха как в скоро време стигаме гърците.

Една напълно некомпетентна теза, дори на фона на свиващата се вече пета година гръцка икономика. Въпреки това и въпреки рестрикциите там, нашите доходи остават в пъти по-ниски.

- Как ще се справите с нереформираните сектори? С връщане на държавата или обратното - с нейното оттегляне? Визирам здравеопазване, образование...

- Няма как държавата да се оттегли от важни публични сектори, каквито са тези, за които говорите. Въпросът е как по-добре да работи държавният сектор в тях и как по-добре да работи нововъзникващият частен сектор. Колкото и да се разширява той, координиращите функции винаги остават на държавата.

- Имате ли идея чии имена ще излязат с офшорни сметки? Питам ви, защото може би това имате предвид, като казвате, че от страната всяка година изтичат по 1 млрд. евро.

- По-важното е защо въпросните имена държат сметките си там. За повече сигурност, защото авоарите им са необложени с данък, или за да улеснят бизнеса си.

Вероятно има и от трите типа, затова и отношението ни към тях не може да бъде еднакво.

- Убедете ме, а и читателите ни, защо да гласуваме за БСП, а не за друга партия. Кои са неоспоримите предимства на вашата политическа сила?

- Гласувайте за когото прецените. Не бих се наел отново да припомням негативни цифри за тенденции от изтеклия наскоро мандат. Хората ги усещат в ежедневието си. Само ще подчертая, че при сегашната кризисна ситуцация страната ни има нужда от по-висока степен на интегритет и съгласие, а не от нови дози конфронтация.