Събудете се, българи

Май 09, 2013 Новини БСП в медиите 0 1667

  Не разпилявайте протестния вот, гласувайте за БСП

 

Не разпилявайте протестния вот, гласувайте за БСП. ГЕРБ не решаваше проблемите на хората, занимаваше се с рекет и шантаж, казва соцлидерът Сергей Станишев в интервю за Стандарт.

- Г-н Станишев, тази предизборна кампания бе пълна с парадокси.  БСП единствена влезе по-слаба в кампанията и излезе по-силна от нея. На какво се  дължи това - на посланията, които отправихте или на Кутията на Пандора, която  отворихте с папките до Сотир Цацаров?

- На няколко неща. Първо, само БСП представи смислена и  цялостна програма за излизане от кризата. Тя е насочена към ред в икономиката,  укрепване на малкия и среден бизнес, създаване на работни места, към доходите на  българите. Това вълнува хората. Те просто не могат да свържат двата края. И  питат как да излезем от кризата, да заживеем по-нормално и по-достойно. Второ -  излязохме с много силна кандидатура за бъдещ премиер. Човек, който знае как да  реши точно тези проблеми. И едновременно с това да гарантира стабилни приходи в  бюджета, да изгради доверие в икономиката, да привлече инвестиции, да създаде  работни места. Третата причина е нашата кампания "Лице в лице", разговор с  хората. Те толкова много се нуждаят някой да ги чуе, да излеят болката си, да  получат нормални отговори.

- Говорите така, сякаш никой друг не го прави.

- ГЕРБ какво правят? Всички виждаме. Докарват с рейсове хора от  няколко области, на които им е платено за това да се разходят. Правят грандиозен  концерт за 80 хиляди лева в някакво място, потънало в мизерия. Минават с десетки  души охрана Борисов и Цветанов, няма разговор. Има, както винаги при тях,  указания. За една година три пъти обиколих България. Навсякъде, където отивам,  освен политическите срещи просто вървя по улиците. Спирам хората, говоря си тях.  В Добрич два часа вървях по централната улица, напред и назад, разговарях с над  150 души - възрастни хора, майки с деца. Говорихме какво трябва да се направи,  за да раждат българките. Ето това печели доверие. А така наречената Кутия на  Пандора е само върхът на айсберга. Случилото се показа позицията на това  управление. Те четири години изобщо не са се занимавали с реалните проблеми на  българите. А с рекет, шантаж, събиране на информация, натиск. Не са мислили нито  за доходите, нито как да заработи бизнесът и да се привлекат инвестиции. А само  кой на кого какво.

- Явявате се на изборите с лозунга "Да върнем България на  хората". Чия беше досега България?

- За 23 години страната ни минава през тежки трансформации,  през гигантски грешки. Има само едно безусловно постижение - свободата и  демокрацията. Сега искат и това да ни отнемат. Искат да го направят чрез  контролираните избори, които ГЕРБ показа, че може прави през 2011 г., а сега  иска да повтори в още по-голям мащаб. БСП е единствената партия, която казва: Не  се борим за власт, за да се махнат едните и да седнат другите. Ситуацията в  България е извънредна. Затова трябва промяна. Един ден преди началото на  масовите протести в нашата политическа рамка за изборите обявихме: Ние искаме и  ще направим радикална промяна - икономическа, социална и политическа, като  модел, като функциониране на държавата, на икономиката. Защото още преди хората  да го осъзнаят, добре анализирахме, че ГЕРБ катастрофира и държавата, и съдбите  на хората. С уникален талант, разрушителен.

- Не копирате ли Бил Клинтън, който през 1992 г. спечели  президентските избори с мотото "Икономиката, глупако"?

- Икономиката е ключовото нещо. Но въпросът не е в авторството  на тезата. А в реалната ситуация. Навсякъде, където срещам хора от дребния и  средния бизнес, чувам едни и същи истории. Излиза една проверка, влиза втора,  излиза втората, влиза трета. Те не го правят, за да спазват някакъв законов ред.  Просто имат указания - дерете кожа от всички, които работят, събирайте по този  начин приход от дребните производители, от търговците. Такси, глоби... Разказват  ми десетки истории. Наред с това обаче там, където са големите потоци, портите  са широко отворени. Всички знаят, в международните компании се прави анализ, че  само от контрабанда изтичат милиард, милиард и половина. Те не влизат в  държавния бюджет. А в нечий джоб. Това не може да стане без политически чадър и  покровителство.

- Чие?

- На МВР, по-точно на ръководителя на МВР или на неговия  началник. Иначе няма как да стане в такива мащаби. Експертите са категорични -  такава контрабанда не е имало в България. Хората искат отговорност, предсказуемост, компетентност и  решаване на проблемите. Затова икономиката е в центъра на програмата ни. А какво  казва Борисов? Нищо не ви обещавам. За какво да го избират тогава изобщо? Той  предлага повече от същото - повече от полицейщина, подслушване, отнемане и  преразпределение на бизнеса на хората, абсолютна липса на социална политика.  Бюджетът се напасва на гърба на хората, като се икономисва от тях. Икономисва се  от майките, от пенсионерите, за които на всичко отгоре Борисов имаше цинизма да  каже, че са му изяли фискалния резерв.

- Ако упреците към Борисов са, че не обещава нищо, то към Вас  са, че обещавате прекалено много - и на майките, и на пенсионерите. Всички се  питат как точно ще откриете 250 000 работни места?

- Орешарски даде много ясни отговори на това. Първо, нека  направим сравнение. Какво обещахме ние през 2005 г.? 240 хиляди нови работни  места. Създадохме 360 000.

- Но тогава икономическата ситуация бе различна, нямаше  финансова криза.

- Знаехме каква е конюнктурата, обещахме 240 000, създадохме  360 000. Обещахме увеличение на до ходите и го надхвърлихме. Пенсиите се  вдигнаха - средната с 85%, минималната със 100%. Всичко, което обещаем,  изпълняваме. Някой помни ли какво обещаваше Борисов през 2009 г.?! Обещаваше 200  хиляди нови работни места. А унищожи 400 000. Разликата е 600 000 съдби между  обещанието и изпълнението. ГЕРБ нищо не могат в икономиката. Могат само да газят  и да мачкат. Разрушиха институциите, нанесоха тежък удар върху държавността.  Всичко напълниха с калинки. Продавач на банички в детски градини - шеф на  "Козлодуй". Пет директори на фонд "Земеделие", министри, които Борисов събира по  кръстовищата, и не се свени да го казва. Събудете се. Всички трябва да се  събудим. Управляваха ни тотално некомпетентно и само в свой интерес. Настъпи  грабеж - на държавата, бизнеса, на всичко.

- За първи път социолозите дават крайно противоположни прогнози  за резултата на 12 май - от около 1% разлика между ГЕРБ и БСП до 10 на сто в  полза на ГЕРБ. При обстоятелствата, които описахте, смятате ли, че ГЕРБ отново  ще е първа политическа сила?

- Повечето социолози не дават прогнози. Надявам се, че ГЕРБ по  нормален начин не биха могли да са отново първа сила.

- Тоест - очаквате манипулация на изборите?

- Те са подготвили всичко. Затова сме взели всички  мерки.

- Австрийският институт SORA, който ще брои паралелно вота, не  е ли достатъчна гаранция?

- Не, не е само това. Цялостни мерки сме взели - на всички  нива, за да не бъде откраднат вотът на българите.

- Какви други мерки освен австрийската фирма и международните  наблюдатели?

- Застъпниците на всички нива са обучени, достатъчно сериозно  сме подходили. Изборите ще покажат волята на българите и ние сме гарантът, че  вотът им няма да бъде откраднат. Но големият въпрос е друг. Всички казват искаме  промяна. Всеки българин трябва да си отговори на няколко въпроса, преди да  гласува, първият от които е дали ГЕРБ означава промяна. И тогава да вземе  решение за своята съдба, за съдбата на родителите и децата си, на държавата.  Вторият въпрос е как да се постигне промяна, защото се народиха много спасители.  Толкова партии и партийки не са участвали в избори от началото на 90-те години.  Единственият гарант за реална и голяма промяна е гласуването за БСП. Може на  много хора да не им харесва, може, знам, че има претенции към нас, имаме нашите  вини и грехове като партия. Но тези, които искат да свалят ГЕРБ от власт и да  постигнат промяна - тази, която хората на улицата пожелаха, трябва да знаят, че  полезното гласуване е за БСП.

- Защо?

- Защото само БСП четири години не направи компромис, сделка с  ГЕРБ. Някои партии, които днес са анти-ГЕРБ, ги подкрепяха в парламента. Други  седяха отзад и чакаха да се разочароват, за да потърсят нещо ново. За трета  група партии, малки партийки, в много отношения политиката е бизнес. Защото,  като вземат 1% гласове, получават субсидия. За 4 години близо 3 милиона лева.  Ако 15% от гласовете са разпилени в 15 партии, това са 15 индивидуални милионери  - хора, които чрез партиите си уреждат живота. Част от стратегията на ГЕРБ е да  се разпилее протестният вот. Защото знаят, че хората не ги искат.

- Колко партии очаквате в новия парламент?

- Не съм нито политолог, нито социолог. Социолозите признават,  че половината българи, които се опитват да интервюират, просто отказват да  отговарят. Така че има много въпросителни. За мен е важно БСП да е първа  политическа сила. И това ще се случи.

- Ако това стане, с кого бихте направили коалиция?

- Забавно е, че за ГЕРБ, за които 4 години коалиция бе мръсна  дума, сега приказват за коалиция.

- Как си го обяснявате?

- Опрял им е ножът до кокала. Тресе ги страх как да се опазят,  да се задържат във властта и да заметат следите от безобразията си.

- Виждате ли вариант, при който да работите заедно с  ГЕРБ?

- Не. Няма вариант да се направи коалиция с ГЕРБ, с тези, които  съсипаха държавата. Цветанов и Борисов първо трябва да се извинят на тези 1 600  000, които им повярваха през 2009 г. Те са най-излъганите. После на всички  останали българи - за безобразията, грабежа, кашата, хаоса. За безпросветността.  И да седнат и да мълчат, да мълчат... Дълго време да си изкупват вината и да  носят отговорност.

- Социолозите са единодушни, че която и партия да е първа сила,  нито една няма да има мнозинство за самостоятелно правителство и прогнозират  коалиционно. Как трябва да изглежда то?

- Коалиция тип Тройната с едва ли не подялба по формула 3:5:8  не може да работи в България. Имаме нужда от силно и единно правителство от  професионалисти, експерти. Това не означава да не са членове или симпатизанти на  политическа сила. Но те трябва да са обединени около програма какво ще правят.  Сядат партиите и разговарят от какво има нужда България. И застават зад  програмата. БСП няма да бяга от отговорност

- Кои са трите най-важни неща, зад които трябва да се обединят  всички?

- Съживяване на икономиката, работни места, доходи и социална  политика. И възстановяване на държавността, която е съсипана.

- Да изясним - влизате в парламента, започвате разговори с  останалите партии...

- Ще инициираме и форум между парламента и гражданското  общество, за да се изработи точно тази визия за страната. Нашата програма дава  отговор на огромна част от въпросите. Ще разговаряме и с другите. Всяка хубава,  полезна идея ще бъде инициирана. Но е недопустимо едно правителство да се  сепарира.

- Защо не пожелахте да бъдете премиер?

- Моята позиция е изключително последователна. Преди 8 месеца  казах, че имаме нужда от програмно правителство на разума, на компетентността,  на изваждането от кризата. Нито една партия, дори най-силната, не може сама да  изведе България от кризата. Когато говоря за обединяващо правителство, звучи  нелогично то да бъде оглавено от лидера на най-голямата партия. Това веднага го  затваря от програмно в партийно. А и Пламен Орешарски е човекът, който  действително може да решава веднага икономическите проблеми. Той ще има моята  150% подкрепа. Такова правителство се нуждае от силен гръб, от гарант, от  политическа сила, която няма да бяга от отговорност.

- Ще подкрепите ли кандидатурата на Орешарски за премиер и при  мандат на друга политическа сила извън ГЕРБ?

- Смятам, че ще съставим правителство с нашия мандат.

- Как си обяснявате факта, че за първи път в кампания не се чу  гласът на великите сили - какво те виждат, какво те смятат?

- Не великите сили, а българите трябва да си избират  управлението. Хайде стига, ние сме суверенна европейска страна. И суверенът са  хората. Не Америка, Русия, Китай или друг да се произнася кой да ни управлява.  Много от силите, които създадоха чудовището ГЕРБ и го поддържаха безусловно,  сега са гузни. На среща с европейските посланици след протестите в България ми  задаваха въпроса: "Защо така вашите независими регулиращи органи допуснаха  такива цени". Казах им: Вие къде бяхте, господа, европейските институции къде  бяха. Нали писах до тях, когато сменяха поголовно всички регулиращи органи с  партийни назначения. Мълчат. Тези, които казваха, че Цветанов бори  организираната престъпност, да погледнат как точно я бори. Щом като подслушват  Кристалина Георгиева, мен, значи, че слушат европейски премиери, европейски  комисари.

- За първи път партиен лидер казва, че няма значение какво  мислят големите.

- Всичко има значение, но трябва да умееш да отстояваш своята  позиция. Зависи как се поставиш. И имаш ли силата на аргументите и характера да  го отстоиш. Защото всяка голяма държава, ако може, ще получи 100, без да дава 1.  Такъв е манталитетът на големите. Те смятат, че им се полага по право.

- Как се почувствахте, когато Борисов каза, че ви делят 10  години затвор заради папките.

- Не ме интересува какво приказва Борисов. Един актьор  управлява държавата. Да, талантлив актьор с множество превъплъщения. Днес ти  казва, че ще увеличи пенсиите, утре се сърди на пенсионерите, че му изяли  фискалния резерв. Днес твърди, че ще създаде работни места със строителство на  магистрали, утре - че това не става и трябва да се затягат коланите.

Създадоха две реалности, едната виртуална. Включваш сутрин  телевизора и от него Борисов, любимецът му Дянков и Цветанов вещаят как ще  живееш по-добре. Отваряш хладилника - няма нищо. Отиваш да плащаш тока - нямаш  пари. Баща ти или майка ти имат нужда от лекарства - нямаш пари. Трябва да  пратиш детето си на училище - не можеш да го осигуриш. Ето това е Борисов.  Театрално представление - може да е фарс, може да е трагикомедия. Само че  живяхме 4 години в такава трагикомедия. Искаме ли още четири?

- Никога конфликтът между лидерите не е бил толкова голям,  колкото е между Вас. Това стряска обществото.

- Не ме интересува личността нито на Борисов, нито на Цветанов.  Повярвайте ми, индиферентен съм. По принцип съм човек незлобен и немразещ. Но  това, което направиха с държавата, не мога да приема.

- От ГЕРБ заподозряха близост между Вас и Сотир Цацаров. Други  твърдят, че двамата сте се видели за първи път в деня, когато му занесохте  папката. Къде е истината?

- Мисля, че за първи път се видях с него точно когато му  занесох сигнала до мен. Дори аз имах сериозни резерви, че начинът, по който беше  избран, поставя въпроса дали няма да бъде зависим от тези, които организираха  избора. Действително съм впечатлен - за първи път от дълги години прокуратурата  проявява самостоятелност и даде надежда на много българи, че може да има  справедливост. Това е изключително важно - усещането, че законът важи за всеки.  ГЕРБ всеки ден демонстрираха, че законът не важи за тях, специално за  върхушката. Сега прокуратурата ясно казва, че съзнателно Цветанов е организирал  и поръчал незаконните подслушвания. Борисов и Цветанов са като сиамски близнаци.  Борисов се освободи от Дянков, като парцал го изхвърли. Дянков можа, но Цветанов  не може.

- Не може защо?

- По две причини. Първо, знае твърде много, те са правили  всичко заедно, без съмнение. И второ, Цветанов е организатор на контролирания  вот, на манипулацията, купуването на гласове, ползването на МВР за изборите.  Това си пролича още на президентските и местните избори.

- Но Вие казахте, че сте взели всички мерки, за да не допуснете това.

- Вижте колко е безпрецедентна ситуацията. Пет толкова различни  партии, конкуренти, с различни идеологии - ние, ДСБ, ДПС, "Атака", Кунева, сме  заедно за паралелно преброяване. Защото никой няма доверие на управляващите.  Защото ГЕРБ управлява и чрез служебното правителство. ЦИК е под техен контрол,  РИК-ове, всички шефове на полиция, назначени лично от Цветанов. Освен това в  оставка той смени директори на полицията, защо? Важни са за изборите. Пълно  бездействие на институциите срещу купуването на гласове. Хората ми разказват  дори с имена и различни псевдоними. Полицаи ми казват как им е наредено:  мачкайте хората да гласуват за ГЕРБ. Полицаите също са сред най-излъганите от  ГЕРБ. Употребиха ги. Затова искам да им кажа - не се поддавайте на този натиск,  те си отиват, нищо няма да ви направят. Искам да кажа и на хората от  администрацията - плашат ви, че ще има чистка. Не, няма да има, всеки ще бъде  оценяван по реални качества. Ще защитя всеки, който е заплашен заради  политическа симпатия.

- Вярно ли е, че ако ГЕРБ стане първа политическа сила, се  готвите да оспорите изборите, за да предизвикате нови?

- Глупости. Поредни лъжи на ГЕРБ и на Борисов. Искаме изборите  да се проведат по европейски стандарти и правила. А след това, като направим  правителството, никой да не си прави илюзии, че ще дестабилизира държавата.  Всяка политическа дестабилизация води до икономическа и социална, до разруха. И  сметката винаги я плащат хората. Няма да им позволим. Ще има здраво  правителство, което ще работи за хората.

- А ГЕРБ в опозиция, която да иска гнева на улицата още на  първия месец?

- Само да опитат. Само да опитат да бунят  хората.