БСП трябва да е първа политическа сила на предстоящите избори

Nov 15, 2008 Новини БСП 0 1529

Ние имаме една голяма отговорност пред гражданите на страната- БСП да се пребори да бъде първа политическа сила на следващите избори, заяви Сергей Станишев пред делегатите на 11-тата Отчетно изборна конференция на ГО на БСП в София

Ние имаме една голяма отговорност пред гражданите на страната- БСП да се пребори да бъде първа политическа сила на следващите избори, заяви Сергей Станишев пред делегатите на 11-тата Отчетно изборна конференция на ГО на БСП в София. Това не е просто утопия, не е просто пожелание: дайте най- сетне и ние в България да имаме една партия, която да повтори мандата. Трябва да го направим не заради нас, а защото идването на власт на политическа партия като ГЕРБ с липса на ясна икономическа програма, всъщност това, което го има на техния уеб сайт е абсолютно неадекватно, абсолютно аматьорски, има такива експерименти, на които държавата няма да издържи, изтъкна Станишев.  Той добави, че ГЕРБ е трудно предсказуема партия, която мени позициите си от днес за утре, която заради краткосрочен политически ефект, заради моментна слава е готова да рискува сериозни неща, които са фундаментални. Като пример Сергей Станишев посочи безотговорното поведение на ГЕРБ към финансовата криза и етническия модел в България.

Последните развития и с корупционните скандали, и с обществените поръчки в Столична община показват един модел на управление, който запазва всичко лошо от модела Софиянски. Развитието на този модел е сериозен проблем, защото има опасност да се прехвърли на национално ниво, което автоматично ще доведе до  сериозен проблем за държавата, беше категоричен Сергей Станишев.

Според председателя на ВС на БСП отговорността за местното самоуправление в столицата в момента се прехвърля на държавно ниво. Вече три години ГЕРБ управлява столицата, от една година има и пълно мнозинство в Общинския съвет, което показва, че приказките за това кой е виновен за много тежките проблеми на столичния град вече не вървят, допълни Станишев. Като аргумент той  посочи и социологическите проучвания показващи отлив от електоралната подкрепа за ГЕРБ  в София. Това пък е възможност БСП да очертае своята алтернатива за управлението на София, което е от голямо значение не само за столичани, но и за следващите парламентарни избори. Всяка една партия в крайна сметка ще бъде оценявана от гражданите по това какво е свършила, напомни  Станишев. Според него времето на говоренето вече отминава, което ще е сериозен проблем за някои добре известни политици, които ако спрат да говорят няма да бъдат отразени, защото нищо не правят.

 Сергей Станишев заяви, че голяма част от проблемите на София се решават с активното взаимодействие и подкрепа на правителството. Премиерът подчерта, че нищо в столицата не би се случило без активната позиция на българското правителство и допълни, че то винаги се е отнасяло равнопоставено към всяка община в България, независимо от това кой е на власт. Като пример Сергей Станишев посочи изграждането на Южната дъга на околовръстния път с пари от държавния бюджет. Слабостта според председателя на ВС на БСП е в това, че и правителството, и Столичната организация на БСП  не огласяват достатъчно успешно подобни факти.

Сергей Станишев изрази задоволство от факта, че през последните години групата общински съветници на БСП в СОС заемат принципни позиции с конкретни идеи и все по активно , обосновано, аргументирано, не просто злобно и самоцелно атакуват тези, които работят срещу интереса на повечето столични граждани. Провеждането на битка за модела на управление на София, според Станишев ще даде сериозна основа за противопоставянето на различни позиции. Без ясното изразяване на различна позиция, различна политика и други цялостни идеи, няма как да печелим и следващите кметски избори, и следващите избори за парламент, и да изнесем всички останали политически битки, които ни предстоят, допълни Станишев.

Според председателя а ВС на БСП е важно в партията да се дадат отговори на няколко въпроса.

Първият е свързан с това какво сме свършили като партия, която е управлявала страната, заедно с две други политически сили. В последните години съмнението, че БСП може да управлява беше разсеяно, категоричен беше Станишев. Като безспорни успехи той определи  рекордните чуждестранни инвестиции, рязкото намаляване на безработицата от близо 12% на под 6%.

Вторият важен въпрос, който постави председателят на БСП е  кои сме все пак ние българските социалисти, в началото на 21 век? Какво ни различава от другите? Кои са нашите идеали и ценности, и основните посоки, чрез които ще ги реализираме в съвременното общество? Именно поради това, според Сергей Станишев е необходимо БСП да има нова програма за да видят гражданите какво различава БСП от останалите партии в страната. Необходимостта  от нова програма е породена и от  променящата се световна финансова система след финансовата криза и последвалата я икономическа. Според Станишев БСП трябва да е много активна в тази дискусия като част от европейското социалдемократическо семейство.

Председателят на ГС на БСП и член на ИБ на БСП Румен Овчаров изтъкна пред 11 –та Отчетно- изборна конферинция на Софийската организация на партията,  че победата на БСП на изборите тръгва от София. Той заяви готовността на организацията си да поеме отговорността за тази битка с Бойко Борисов и ГЕРБ. Румен Овчаров призова социалистите да бъдат  заедно тази борба, защото тя се води за България.  Председателят на ГС на БСП  даде пример с разцепването на СДС и НДСВ в последната година от управленията им и призова съпартийците си към консолидация, свързана с обновление, за да не случи това и със социалистическата партия. Една от основните теми, изведена в изказването му, беше съществените постижения на правителството в икономически и социален план. Овчаров зададе въпрос към залата защо тези постижения не са довели до нарастване на доверието на хората в БСП. Един от възможните отговори според него е сценарият: „Скандал след скандал”.