БСП се обяви за по - ясни правила при избора на евродепутати

Мар 17, 2009 Новини БСП 0 1391

  Коалиция за България внася Законопроекта си за провеждане на евроизборите в НС   Парламентарната група на Коалиция за България предлагат да се въведат по-ясни правила в изборите за евродепутати

 

Коалиция за България внася Законопроекта си за провеждане на евроизборите в НС

 

Парламентарната група на Коалиция за България предлагат да се въведат по-ясни правила в изборите за евродепутати. Това са правила за иницииране на предизборните кампании, правила, които да осигурят повече прозрачност и механизми за контрол, заяви Ангел Найденов на пресконференция след днешното заседание на ИБ на ВС на БСП.  Законопроектът от името на Коалиция за България ще бъде депозиран в деловодството на Народното събрание днес до 18 часа.

От ПГ на КБ предлагат още максимума на даренията от физически лица да бъде до 10 000 лв. и да се въведе забрана за финансиране на кампаниите от еднолични търговски и чужди граждани. В законопроекта се предлага още нов механизъм за съставяне на избирателните списъци, с който ще позволи изчистването на мъртвите души от тях.

БСП предлага още да се намали прагът на преференциите. Досегашният праг, за да се задейства преференцията е 15% от гласовете за дадената партия. Предложението на червените депутати е за 10%. Ангел Найденов категорично заяви, че парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи предложения за неограничен брой на преференциите в листите за избор на депутати.

В законопроекта се предлага още ясно фиксиране на правилата за определяне на 18-я представител на България в ЕП по договора от Лисабон, който се очаква да влезе в сила. В момента България има с един евродепутат по-малко в Европейския парламент, съгласно сега действащият договор от Ница. От КБ предлагат 18-ят представител да бъде определен от партиите, които са надскочили прага и съответно, които са получили представителство в Европейския парламент.
Коалиция за България ще подкрепи предложението да се съкратят всички срокове около евроизборите с 9 дни. Така предизборната кампания ще стане от 30 на 21 дни, допълни Ангел Найденов.